2. kesäkuuta 2016

Vanhat räsymatot!Monen vuoden etsiskelyn jälkeen olin jo menettänyt uskoni siihen, että löytäisimme aidot vanhat räsymatot. Vieläpä sellaiset aivan käyttökuntoiset. Yksittäisiä mattoja on silloin tällöin tullut vastaan, mutta kokonainen sarja pitkiä mattoja, joista riittää suuren tuvan matoiksi, on tuntunut melkein mahdottomalta löytää. Nyt meillä on seitsemän mattoa naapuripitäjästä ja näistä riittää matot myös keittiöön. Matottomuuteen kyllästyneenä ehdin jo hankkimaan muita väliaikaisia mattoja, mutta nytpähän ei matot ainakaan lopu kesken, eikä yläkertaan tarvitse enään hankkia maton mattoa.
Siitä alkaa olla pian kolme vuotta, kun ostimme tämän tontin ja aloimme suunnittelemaan rakentamista. Minkälaiselle matkalle arvaamatta lähdimmekään. Tämä matka on ollut täynnä mielenkiintoisia kohtaamisia, olemme saaneet tutustua moniin aivan ihaniin ihmisiin, jotka ovat osaltaan halunneet olla avuksi puuttuvan palasen löytymisessä kierrätystaloomme. Myös näiden mattojen takana on ihminen, jonka intohimona on perinteiset tekstiilit. Nyt olemme saaneet olla pienellä perehdytysmatkalla perinnetekstiileiden maailmaan. :)
Minulla oli mielessäni kuva melko hillityn värisistä räsymatoista. Mutta kun pohjanmaalla ollaan, täällä on kuulemma tavannut komian tähren olla matoissa vähintäänkin korean väriset raidat. Sain kuin sainkin kuitenkin meille tällaiset melko hillityt matot ja nämä ovatkin kuulemma Lapuan harmaimmat. Tulipa vaatimaton olo, kun oma värimieltymykseni olikin haalistuneiden torpan mattojen puolella!  :D Oli miten oli, ne sointuvat kauniisti sekä keittiöön että tupaan ja näyttävät siltä, kuin olisivat täällä aina olleetkin.Laitan lisää kuvia matoista sitten kun lattiat saadaan kuurattua ja "uudet" matot vaihdetaan tuvan matoiksi. Tuntuu kuin yksi tärkeä pieni palanen olisi taas loksahtanut paikoilleen.


23 kommenttia:

 1. Onpas hienoa, että tekin löysitte pitkän etsinnän jälkeen vanhat räsymatot! Sopivat kyllä niin hyvin teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin jo ajattelemaan, ettei varmaan vanhoina enään löydy. Matot ovat vielä puhtaat ja raikkaat. Minustakin nämä sopivat hyvin meille. Aivan sattumalta raidoista löytyy niin keltaista kuin vaalean punertavaa, jotka sointuvat hyvin keittiöön ja tuvankin seiniin. :)

   Poista
  2. ja mie jäinkin miettimään et sähän voisit kutoa itse uudet tuvanmatot,,,,peeäs mie haaveilen iltaisin uusista kangaspuista tuonne uuteen työhuoneeseen ppääsis talvella paukuttamaan!!!

   Poista
  3. Hetken harkitsinkin, mutta totesin, ettei aika riitä ihan kaikkeen.. Toivottavasti pääset paukuttelemaan mattoja, se on varmasti mukavaa puuhaa!

   Poista
 2. Tosi hienosti osuvat mattojen värit muiden värien kanssa kohdalleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös! Olen kyllä niin tyytyväinen mattoihin. Aluksi ajattelin että tuo sininen saattaisi häiritä, mutta ihan hyvin sekin tänne menee. Ei näitä kyllä uusista kuteista saisi.

   Poista
 3. Vilken vacker matta , återbruk, historia, kvinnokraft. Jag är ständigt på jakt efter gamla trasmattor, de har en en historia och är en viskning från en annan tid.
  Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack Pia! Det är svart att hitta gamla trasmattor. Nu har vi sju långa mattor. Jag tycker att trasmattor är vigtigt del av inredningen, stämningen och historia.

   Poista
 4. No nyt on hyvän näköiset matot. Pitäis joskus tulla livenä kahtoon teitä ja korianne. Yks ilta jo liki käytiin, mutta oli jo niin myöhä, eu viitsitty tulla häirimään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, kyllä ne vaan nyt näyttää oikeanlaisilta. :)Tulkaa ihmeessä käymään, meillä on jo vähän kesärytmi päällä ja nukkumaanmeno tahtoo venähtää, joten voi myöhäselläkin pyörähtää!

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Upea löytö, sopii niin teille: hillityä ja kauniisti mennyttä henkivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi, minustakin ne sopivat tosi hyvin meille! Aivan ihmetellä täytyy, että matot ovat jossakin vintin perukoilla odotelleet talomme valmistumista ja pääsyä uuuteen käyttöön. :)

   Poista
 7. Tosi kivat! Oon myös kamppaillut mattojen kanssa kun ne tosiaankin on aika iso osa sisustusta ja näkyvääkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta! Moni asia on vanhassa talossa juuri näin. Asioita kun ei osteta suoraan kaupasta eikä valita mallistoista, vaan ne tulevat ajallaan vastaan. Sitten joutuu aikansa kamppailemaan väliaikaisuuksien kanssa. Mutta sehän tästä tekee mielenkiintoista jatkuvaa löytöretkellä oloa. :)

   Poista
 8. Ai että sun (teidän) keittiö on inspiroiva, ja ne keittiöt joista oot itse inspiroitunut! Tuo matto on tosiaan justihinsa ku kotonansa tuossa keittiön laattialla!

  Mua kauheasti kiehtoisi saada oman suvun vanhoja räsymattoja (ei mahdollista), kun tiedän että niihin on aikanaan kätketty kaikki vanhat vaarinkalsarit ja muu liikenevä kangas. Mummani kertoo virkatusta matostaan, kuinka tuossa on hänen miehensä se ja se vaate 70-luvulta.. Tuntuu kuin haluaisi rutistaa sitä mattoa, kun ei ole ollut paappaa rutistettavana, ja että jos oikein omistaisi sellaisen maton niin oi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taina, kiva kuulla, että ollaan onnistuttu luomaan inspiroiva keittiö! Se on ollut myös käytössä tosi toimiva kaikin puolin.

   Just tuo kierrätysidea on näissä räsymatoissa parasta, ne kätkevät itseensä niin monta tarinaa! Äitinikin usein muisteli, kenen vaatteita missäkin matossa oli. :)

   Poista
 9. Oi, aivan ihanat matot! Minäkään en oikein tykkää pohjanmaan värillisistä matoista, nuo ovat upeat ja sopisivat meillekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään kyllä näistä tosi paljon! Meillä on lopulta melko hillityt ja murretut värit, joten tuntuu, että kirkkaat värit hyppisi liiaksi silmille. Jossakin tummassa tuvassa ne varmasti menisi paremmin. :)

   Poista
 10. Siis tämä teidän keittiö on niin upea! Palaan aina vain näihin kuviin (kun omassa kotona on remppa tympäisevästi lattiat auki vaiheessa vielä...) ja haaveilen uudesta keittiöstä. Pakko kysäistä, että onko miehesi raksa-alalla töissä, vai onko tuollaisen keittiön teko aivan tolkuton haaste maallikolle? Suunnittelu, värit ja toteutus näyttää kyllä kuvien perusteella olevan niin bueno : ) Innolla odotellen asuntomessuja, että päästään kurkistamaan livenä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia ja tervetuloa messuille! :) Kaapistot on toteutettu "kotikutoisesti" liimapuulevystä ja helmipaneelista, mutta ne on kyllä suunniteltu millintarkkuudella. Olen tehnyt niistä mittapiirokset, joihin jokainen yksityiskohta, esim. työtason profiili ja paksuus, on suunniteltu tarkasti. Olen aina rakastanut keittiösuunnittelua ja hion kokonaisuutta niin kauan, ettei siinä mikään häiritse silmää. Mies on kyllä ollut rakennusalalla koko työhistoriansa ja on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Olen kyllä varma, että keittiön rakentamisesta selviää, kun sen suunnittelee hyvin.

   Poista
 11. Mirja6.8.16

  Nuohan matot on samantyyliset kuin Aution juhlamatot! Muistatko Mika? Pidettiin vain jouluna, pääsiäisenä ja juhannuksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mika on kyllä monesti muistellut Aution tupaa, mutta mattoja ei muistanut. Poiketkaahan joskus kummipojan luokse! :)

   Poista