1. huhtikuuta 2016

Kirjan sainTämä kirja oli poistettu kirjastosta ja ilmeisesti huonokuntoisuutensa vuoksi joutunut aivan roskikseen asti, mutta tuttu kirjaston työntekijä oli poiminut kirjan talteen ja tuonut sen postilaatikkoomme. Voi, minkä kirjan sainkaan käsiini ja aivan omaan kirjahyllyyni! Kirjan on kirjoittanut Toivo Vuorela ja se on julkaistu vuonna 1949. Olen varovaisesti lueskellut kirjaa ja todennut, että pohjalaistalon omistajana, sain kyllä aarteen käsiini. :)

Vaikka omaa taloa ei ole ollut tarkoitus museoksi kunnostaa ja kalustaa, minusta on todella mielenkiintoista silti tietää, miten pohjaistalot ovat kehittyneet aina huippuunsa asti, kuinka ne on aikoinaan kalustettu, missä käyttötarkoituksessa huoneet ovat olleet, kuinka pihapiiri on rakentunut jne.  Tässä kirjassa on mielestäni myös aivan ainutlaatuisia kuvia pohjalaistaloista ja vanhoja kuvia. Taloja ei ole vielä ehditty tärvellä eriste- ja ikkunamuutoksin.
Jo 40-luvulla on oltu huolissaan siitä, että pohjalaistalot ovat häviämässä tutkimuksen ulottuvilta.
Kirjan kirjoittaja arvosteli ankarin sanoin jälkeenpäin rakennettuja kuisteja. Kuistit kertoivat häneen mukaansa kansanomaisen tyylitajun katkeamisesta.


Oikein perinteiseen tyyliin sisustavalle nämä piirrokset ovat mainioita! Meillä kalustus on niin vaillinainen, että ei olisi edes mahdollista kalustaa näin.
Piharakennukset ovatkin sitten aivan oma lukunsa. Emme ole ehtineet keskittymään niihin kovin perusteellisesti. Haaveissa olisi, että joskus tulevaisuudessa meilläkin olisi umpipiha. Saataisiin vielä pieniä aittoja riviin myös tontin pohjoissivulle.
Tästä kirjasta on meille valtavasti apua ja hyötyä. Suosittelisin tätä myös kaikille, jotka haaveilevat pohjalaistalon kunnostamisesta tai rakentamisesta tai ovat muuten kiinnostuneita pohjalaistalojen historiasta.
6 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika sentään - hieno kirja, hyvä, että pelastui teille! Olen itsekin haalinut jonkin verran näitä vanhoihin rakennuksiin liittyviä nimenomaan vanhoja kirjoja. Niissä on paljon ainutlaatuista tietoa, mitä ei uusissa teoksissa ole.

  Tuovi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hieno kirja, moni asia on selvinnyt ja tarkentunut tätä lukiessa. Tämä tuntuu kyllä ihan löydöltä taloammekin ajatellen!

   Poista
 2. Tämä on upea ja mielenkiintoinen kirja! Minulla on myös tämä kirja. Sain käsiini vähän aikaa sitten myös toisen erittäin upean kirjan, siitä teen varmasti jutun blogiini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjavinkit ovat aina tervetulleita! Tämä kirja olisi ollut hyvä lukea jo ennen rakentamiseen ryhtymistä. Niin paljon hyvää tietoa se sisältää.

   Poista
 3. Mikä ihana työntekijä siellä ollut hereillä! Voi sentään :)

  VastaaPoista