14. huhtikuuta 2016

MunaöljytemperaMaalasin jokin aika sitten itsesekoittamallani pellavaöljymaalilla eteisestä keittiöön menevän oven. En ole ollut ihan täysin tyytyväinen oven sävyyn. Tänään päätin koittaa oveen munaöljytemperamaalia. Temperamaali on kulutusta ja pesua kestävä ja sopii siis hyvin oviin ja huonekaluihin tai ylipäätänsä sellaisiin paikkoihin, joissa pintoja olisi hyvä voida pestä.
Ohje, jota käytin on Lena Nesslen kirjasta Sablonimaalaus. Ensimmäinen ohje riittää hyvin vaikkapa välioven maalaukseen. Jälkimmäisestä ohjeesta saa tuntumaa maalin riittävyydestä suurempien seinäalojen maalaamiseen. Maalia säilytetään jääkaapissa.


Tässä ovi on juuri maalattu, mutta sen pinnassa on jo tuo kaunis silkinhimmeä hohto. Saapa nähdä tummennanko sitä vielä hieman, nimittäin makkarin ovesta tein tummemman ja pidän siitä kovasti. Ovet ovatkin joutuneet todenteolla väri- ja maalikokeilujeni kohteeksi. Temperaa olen aiemmin käyttänyt taidemaalauksessa, mutta kyllä tämä on mahtava maali näin sissustusmaaliksikin. Kananmunia vain kuluu vähän eri tahdilla.  :)
Ajattelin maalata myös kuistin seinät ja ehkä listat temperalla, joten näitä kokeiluja nähdään täällä sitten vähän enemmänkin.22 kommenttia:

 1. Kiva lukea, että muutkin maalaavat munatemperalla, olen maalannut tuvan vanhoja huonekaluja munatemperalla ja olen tosi tyytyväinen. Isomman munasatsin tein kun maalasin porstuakamarin lumppupaperiseinät munatemperalla. Nauratti kun sauvasekottimella sekoitin munat ja pellavaöljyn, tuntui kun olisi tehnyt majoneesia. Stv:llä on ihana sarja "Det sitter i väggarna" siinä tehdään niin munatemperaväriä kuin liimamaaliakin, käy katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin, että voisin maalata muutaman kunnostuksen alla olevan huonekalun temperalla. Kiva kuulla, että olet ollut maaliin tyytyväinen. Aikoinaan harkitsin meillekin tuvan ja porstuakamarin lumppupapereihin temperaa, mutta lopulta päädyin mattapallavaöljymaaliin. Jotenkin arastelin ämpärikaupalla tehdä tätä maalia ja olin myös epävarma maalin riittoisuudesta. Nyt kun löysin hyvältä tuntuvan ohjeen, ajattelin, että voisin maalata myös seiniä tällä. Kiitos ohjelmavinkistä!

   Poista
  2. Anonyymi24.4.16

   Mistä saa pigmenttejä? Haussa olisi maali jolla maalaisi paneeliseinät vaaleaksi

   Poista
  3. Hei bigmenttejä myy mm. Kymin Palokärki, Wanha Wiljami, Antiikkiverstas.

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Kokeile sinä siellä niin me seurataan täällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on mielenkiintoista. Saa nähdä milloin nämä kokeilut tulee päätökseen ja lopputulos miellyttää :D

   Poista
 3. Anonyymi15.4.16

  Hei! Olen seuraillut ihanan kotinne rakennuspuuhia sekä täältä blogista että ohikulkeissani...
  Onko tuo munamaali miten hitaasti kuivuvaa? Jotain pientä olis tuolla kiva kokeilla maalata.
  Mukavaa kevättä!
  Tarja samalta kylältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut, että maali kuivuu aika hitaasti, mutta siitä tulee tosi kestävä. Siltä kyllä vaikuttaakin, että hitaasti kuivuu. Mulla on nyt ensimmäinen kokeilu tällä maalilla puupinnalle. Temperalla on hauska maalata, suosittelen kyllä kokeilemaan! Maali on helppo tehdä, kun vain viitsii ryhtyä hommaan. Minä tein munaseosta isompaan purkkiin jääkaappiin ja olen siitä ottanut aina pienempään tarvittavan määrän ja kokeillut erilaisia vävyjä. :)

   Poista
 4. Anonyymi16.4.16

  Hei,,ihana blogi sinulla. Kommentoikin ensimmäistä kertaa.
  Miten nuo väripigmentit, mistä niitä voi tilata.
  Kuinka paljon niitä laitetaan suhteessa esim, tuohon ensimmäiseen ohjeeseen.
  Ihanaa viikonloppua t.Hellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hellen!
   Olen tilannut bigmenttejä mm. Wanhasta Wiljamista. Oikean suhteen bogmentteihin löytää varmasti kokeilemalla. Laitoin tähän satsiin ehkä pari lusikallista. En tehnyt kovin peittävää, koska halusin alla olevan sävyn kuultavan läpi. :)

   Poista
 5. Anonyymi16.4.16

  Hei! Olen myös miettinyt maalaavani seiniä munatemperalla. Kymin Palokärjen nettisivuilla oli resepti isomman maalierän valmistukseen ja siinä käytetään keltuaisjauhetta korvaten ison satsin kananmunia. Onko sinulla kokemusta keltuaisjauheen käytöstä? Terv. Jenni, Kälviältä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mielenkiintoista, en ole kuullut keltuaisjauheesta enkä käyttänyt sitä. Pitääpä käydä tutustumassa. Kuulostaa kyllä hyvältä!

   Poista
 6. Aivan käsittämättömän hyvän näköinen tuli ovesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti tuntui, että temperalla saa aidosti vahan maalipinnan tuntua. Siinä on jotenkin hieno himmeä kiilto. Tämä on varmasti hyvä maali vanhojen huonekalujen kunnostamiseenkin.

   Poista
 7. Gård o torp lehden nr. 5 2014 s 72-75 on artikkeli munatemperasta
  Måla med ägg. Artikkelissa on resepti ja neuvoja mm siitä miten eri väriset pigmentit käyttäytyvät eri tavalla. Lehteä saa varmaan tilata toimituksesta.
  Ihanaa kevättä antoisan, mutta työntäyteisen projektin kanssa.
  Christina Kirkkonummelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Christina! Tämä on kyllä antoisaa, mutta työtäkin on valtavasti. :) Täytyypä tarkistaa löytyykö kyseinen lehti itseltäni. Olen aina välillä ostanut Gård och Torp lehteä irtonumeroina.

   Poista
 8. Anonyymi20.4.16

  Hei! Mielenkiinnolla kyselen, että joko olette perheen kanssa muuttaneet takaisin kotiin? Vai venyykö projekti! Teillä on kyllä ihana ja tunnelmallinen koti, jossa näkyy äärettömän hieno ja taidokas kädenjälki. Kiitti, kivasta blogista! T. Marikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marikki! Pian päästään takaisin, koti-ikävä on jo kova! Vähän projekti kyllä venähti aijotusta. Väliaikaisasuminen on ollut hermoja kiristävää liian pienessä asunnossa, mutta palkinnoksi saadaan viimeistellympi koti. Ja se on palkitsevaa! :)

   Poista
 9. Suunnittelen maalaavani saunakamarin tällä munatemperalla. Osaatko sanoa vaikuttaako huoneen lämpötila maalin kuivumisaikaan? Tällä hetkellä huone on kylmillään, mutta se on mahdollista lämmittääkin. Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa tuohon varmaksi sanoa, mutta uskoisin, että maali kuin maali kuivuu nopeammin lämpimässä ja riittävässä luonnonvalossa. :)

   Poista
 10. Anonyymi17.6.16

  Hei! Mitä öljyä olet käyttänyt maalin valmistuksessa, onko kokemusta Sateenkaari Perinnetaito Oy:n pellavaöljyvernissasta, toimiiko se hyvin munatemperassa? Mitä pigmenttiä käytät valkoisen maalin teossa, riittääkö titaanioksidi vai tarvitseeko lisätä sinkkivalkoista? Kiitos ihanasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt antiikkiverstaan pellavaöljyä enimmäkseen, mutta myös tuotakin josta mainitsit. Kyllä se minusta toimii ihan hyvin. Valkoiseen käytin titaanioksidia, mutta olen sitä hieman taittanut okrankeltaisella. Kiva kuulla, että pidät blogistani! :)

   Poista