21. toukokuuta 2015

Ruotsissa, osa 3


Gävlestä matkamme jatkui Gysingeen. Täällä taas riitti katseltavaa ja tietenkin meidän taloa ajatellen tämä oli täydellinen paikka miettiä käsillä olevia pintamateriaalivalintoja ja värejä! Kun itse olemme pitkälti olleet nettikauppojen varassa, oli mukava päästä tällaiseen paikkaan, missä tuotteet oli hyvin esiteltyinä. Ensimmäisessä kuvassa on Gysingen kauppa, joka oli täynnänsä perinnerakentamisen tarvikkeita. Täältä kyllä löytyy todella kattavasti kaikkea. Ostimme jonkin verran maaleja ja lumppupaperia.

Gysingen kauppa
Pihapiirissä on toinen rakennus, jossa on esiteltynä Gysingen tuotteita ja erilaisia tapoja tehdä ja toteuttaa sisustusratkaisuja vanhoissa rakennuksissa. Täällä pääsi tutkimaan mm savirappausta, sabloninmaalausta, keittiön ja kylpyhuoneen rakentamista vanhaan taloon, tapetteja, maali- ja pintakäsittelyvaihtoehtoja, listojen ja paneeleiden profiileita aikakausittain jne. Kalusteet olivat vanhojen mallien pohjalta valmistettuja uusia puusepänkalusteita.

Uusi kuusilankkulattia ja uusi tuoli vanhassa miljöössä, ei hullumpaa! Odotan innolla meidän lankujen patinoitumista.


Tästä huoneesta löytyi meidän tuvan tuleva väriyhdistelmä. Oikealla toisiksi viimeinen, poltettu terra ja umbran harmaa ja roiskemaalauskin vielä siihen päälle. 

Piharakennuksista löytyi vanhoja rakennusvaraosia ja erikoishöyläämön tuotteita, puutarhakalusteita. Yhdessä rakennuksessa oli esiteltynä erilaiset lattian maalaus- ja käsittelytavat.
Alueella oli vielä lisää rakennuksia, joissa ilmeisesti järjestetään kursseja ja koulutuksia sekä pidetään kesäkahvilaa.


Kävimme vielä tutustumassa Gysingen ruukkialueeseen, joka oli todella kaunis miljöö.

Gysingen ruukinkartano

Näissä rakennuksissa on mahdollisuus yöpymiseen.

Täältä ajelimme noin 160 kilometriä Tukholmaan, jossa meillä oli vielä hetki aikaa ennen laivan lähtöä. Sen vietimme vanhassakaupungissa. Nukuimme kolmannen yön laivassa, olin varautunut huonosti nukuttuun yöhön, mutta nukuinkin niin sikeästi koko matkan, että paluu kotimaahan tapahtui aivan huomaamatta. :) Ilmeisesti muutaman päivän juoksentelu ympäriinsä oli tehnyt tehtävänsä!

Turussa saimme vielä aamupalastaa ystäväperheen luona ja nähdä heidän kuusiviikkoisen vauvansa. Paluumatkalla haimme keittiöön posliinialtaan Tampereen Ikeasta. Sitten olikin jo kiire ja ikävä kotiin! Auton mittariin kertyi 1500 kilometriä, mutta matkat meni nopeasti, kun oli kaivattua aikaa jutella kahdestaan ja vapaus mennä, minne mieli.


Tukholma


12 kommenttia:

 1. On teillä ollut kyllä katseltavaa! Mekin haaveillaan samankaltaisesta, mutta voi jäädä ainakin tältä kesää käynniksi kotiseutumuseossa ;) Tai en tiedä; kenties lapsetkin jaksaisi, jos pitäisi evästaukoja sopivan tiheään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teimme pari vuotta sitten lasten kanssa kotimaassa viiden päivän reissun, johon ujutimme ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kävimme silloin mm. Billnäsin rakennusapteekissa. Eihän sitä aivan samalla tavalla pysty keskittymään lasten kanssa, mutta onnistuu kuitenkin! Kokeilimme silloin myös asuntovaunua, joka oli lasten kanssa tosi kätevä, kun välipalaa oli aina käden ulottuvilla ja huoltopiste kulki mukana joka paikkaan. Siitä reisusta jäi mukavat muistot. :)

   Poista
 2. Kiitoksia hienoista matkakuvista ja -kertomuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että näitä on ollut mielenkiintoista katsella ja lukea!

   Poista
 3. Teillä on ollut kyllä upea reissu! Niin paljon kaunista nähtävää! Kiitos, kun jaoit näin paljon ihania kuvia meidänkin nähtäväksemme :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kaikin puolin onnistunut reissu ja kaunista katseltavaa riitti! Kuvat reissusta tuntui luontevalta jakaa tännekin. Niin paljon vanhoja taloja ja perinnerakentamista matkaan mahtui. :)

   Poista
 4. Voi Elina, en kestä näitä sun kuvia.. niin kauniita taloja ja huoneita! Täytyy kyllä tehdä joskus matka tuonne! Tänä kesänä voisi ainakin käydä jossain museossa täälä Suomessa! Kiitos kun jaoit meille muille nämä ihanat Ruotsin matkanne kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että näistä kuvista on ollut iloa muillekin! Mietin ensin, että onkohan tällaisia reissupostauksia uuvuttavaa lukea. Itse olen kuitenkin usein saanut blogeista matkavinkkejä, niin ajattelin, että laitetaan nyt tulemaan. :) Voin kyllä suositella näitä kohteita! Ruotsissa vanhaa rakennuskantaa on niin paljon enemmän. Maaseudulla ajeleminen on ihanaa, kun joka paikassa kohoaa kauniita ja hyvin pidettyjä vanhoja rakennuksia.

   Poista
 5. Ihania matkakuvia jokaisessa postauksessa, kauniita yksiyiskohtia pullollaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä sai kyllä niihin yksityiskohtiin ideoita! :)

   Poista
 6. Kiitos muistutuksesta!
  Käytiin pikaisesti vissiin ykstoista vuotta sitten juurikin Gävlen reissun yhteydessä tuolla Gysingenissä, mutta silloin raksaaminen ei ollut ajankohtaista. Vuosikausia säästelin erilaisia prosareita, jotka sittemmin lemppasin. Onhan mulla sellainen komea jääkaappimagneetti, johon on stanssattu G-kirjain (eli en muista väärin).
  Nyt sensijaan ois käyttöä konkreettisille malliratkaisuille raksa/sisustuspuolella. Mietintämyssyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos rakentaminen/kunnostaminen on ajankohtaista, tällaisesta paikasta saa valtavasti inspiraatiota! :)

   Poista