19. toukokuuta 2015

Ruotsissa, osa 2


Matkamme jatkui seuraavana aamuna Söderhamniin, jonka lähettyvillä sijaitsi yksi seitsemästä hälsingeläistaloista, jotka on valittu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Tiesimme, että nämä kohteet ovat avoinna pääsääntöisesti vain kesäaikaan, mutta päätimme poiketa katsomaan paria matkan varrelle sattuvaa taloa ulkoapäin. Voin kuvitella, että nämä talot ovat kesällä upeita matkailukohteita kahviloineen ja tapahtumineen ja niissä riitäisi yllin kyllin tutkittavaa yhdelle reissulle..

Juuri tämä talo on parina päivänä viikossa avoinna muulloinkin, mutta emme sattuneet paikalle aukioloajan puitteissa. Koska pihapiirissä oli pieni putiikki ja puusepän verstas, uskallauduin kurkistelemaan myös pihan puolelle ja kuinkas ollakkaan pääsimme sisälle ja saimme kiertää ja tutkia taloa kaikessa rauhassa. Teimme vielä ostoksiakin piharakennuksen putiikissa.


Erik-Anders

Heti eteisessä tiesi, että talo tulee olemaan elämys!
Jotakin tuttua tässä nurkkakomerossa..


Yläkerran  toisessa päädyssä oli hieman uudempi keittiö 30-luvulta.Jatkoimme matkaa Bollnäsiin, jonka läheisyydessä kävimme katsomassa vielä toista kohdetta. Arvoitukseksi jäi, mitä näiden rakennuksien sisältä löytyy.


Jon-Lars


Bollnäsin ruokapaikassa ja hälsingeläistalojen parissa vierähti hyvä tovi ja lopulta myöhästyimme suunnitellusta käyntikohteesta Carl ja Karin Larssonin Sundbornin kotimuseosta.. Oli kuitenkin hienoa nähdä tämä paikka, koko kylässä vallitsi sellainen pysähtynyt idylli, kuin olisi suoraan astunut Larssonin kuvien maailmaan. Myöhästyminen jäi kyllä sen verran kaivelemaan, että tänne täytyy varmasti vielä tulla uudelleen..


Talon isäntäkin tarkkaili räystään alta puutarhaansa saapuneita muukalaisia.
Samalta kylältä vielä.. Matkalla näimme aina toinen toistaan upeampia ulko-ovia ja kuisteja.

Punaisten tupien jälkeen ajelimme yöksi Gävleen ja nautimme vuorostaan kaupunkitunnelmista.. Gävle on kaunis noin 70 000 asukkaan kaupunki rannikolla, teimme vielä hyvän iltalenkin joenrantaa kävellen ja vanhaakaupunkia katsellen.14 kommenttia:

 1. pitää jo ekan ruotsijutun jälkeenkommenteerata---"aivanMahtavaa"jälleen...kyllä on ihanatunnelma noissa kuvissa varmasti innostava reissu---omaannekin urakkaa ajatellen...kyllä ennen on osattu ja kehdattu hienoa että jotkut vielä nykyisinkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli kyllä, valtavasti sai taas inspiraatiota omaan urakkaamme. Samaa mieltä, ennen on osattu ja kehdattu -yritetään siis parhaamme perässä! :D

   Poista
  2. :D niin pitää yrittää...kyllä inspirois jatkaa meiän viiemkesänä tehtyä huvimajaa...tuollasella maalatulla ruutulattialla...ynnämuilla ...sisutusta vaille on meiän rojekti---mut kun alkaakin huomenna taaaas uus rojekti "talli"rakennus pihaan johon saatas molemmille työtilat...nään sen sielunisilmin jo valmiina...mut vasta huomenna tulee kaivurit pihaan ...tiedät varmaan tunteen?...niin sillä sovittiin et huvimaja saa nyt odottaa!

   Poista
  3. Työtilat tallissa kuulostaa ihanalta! Joo näitä projekteja tuntuu tulevan aina uusia ennen kuin edelliset ehtii saada alta pois. Meilläkin odottaa vielä yhden puretun pikkutuvan hirret pressun alla..

   Poista
 2. Ihan mielettömän upeita kohteita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsissa riittäisi mielenkiintoista kateltavaa.. Onneksi ei ole tuon kauempana! :)

   Poista
 3. Oii ihania taloja <3 Mä aina selailen ton tyylisiä kuvahausta, vaan kun laittoi ruotsiksi hakusanan, niin johan löyty ihania taloja! Mm. tämä on aika söppänä: http://tinyurl.com/nmgjpy4

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Suvi, kiitos linkistä, pitää käydä katsomassa! :)

   Poista
  2. Haha se on vain yksi kuva :) Minun mielestä tosi kodikas, vaikka joku terassi voisi olla hauska. :)

   Poista
 4. Onpas herkulliset värit tuossa ensimmäisessa takkakuvassa! Muutenkin mielenkiintoisen näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia nämä hälsingeläistalot, miten paljon niissä on samaa kuin meidän pohjalaistaloissa ja sitten toisaalta omaleimaisia nämä koristeelliset seinät, listat, katot, portaikot..

   Poista
 5. Oi, miten paljon kauneutta yhteen päivitykseen olet saanut kuvattua (taas)!
  Silmääni osui erityisesti tuon ensimmäisen kuvan oven väri ja syvänsininen ruusutapetti. Tuolla Larssonien paikassa haluaisin kyllä käydä.
  Varmasti ihana reissu ollut teillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään myös kovasti tuosta keittiöstä, jossa on tuo sininen ruusutapetti. Voin kyllä suositella näitä kohteita, Larssonin talo oli ihmeellinen kaikkine koukeroineen. Reissu oli kyllä ihana, mahtavaa oli olla ihan kahdestaan liikkeellä! :)

   Poista