30. maaliskuuta 2014

Suunnittelusta ja Stundarsista

Olemme pitäneet viikon paussin rakentamisesta. Mies on parannellut itseään sitkeästä kurkkukivusta. Tauko on toisaalta ollut paikallaan, olen saanut tehdä koulutöitäni enemmän ja näyttää siltä, että pian saan lähettää viimeisetkin koulutyöt matkaan ja arvioitaviksi. Helpotus on suuri, kun yhden ison etapin saa jättää taakse. Koulutöissäni on se etu, että tulee tehtyä oman talon suunnittelua samalla. Eilen hioin talostamme 3D-mallinnuksen ja olikin hauska tehdä virtuaalikierroksia talossamme!


Kevätaurinko on saanut ajatukset välillä kääntymään tulevaan pihapiiriimme. Tänään istutin mielessäni pihaan omenapuita ja marjapensaita, koivukujannetta ja pihakuusen, syreeneitä ja ruusuja. Pihan suunnitteluun saan silti paneutua huolella, kun en ole luonnostani mikään viherpeukalo. Pihan ja puutarhan suunnittelu onkin alue, johon koemme kaipaavamme suunnitteluapua. Rakennustapaohjeessa on kyllä myös hyvä luku perinteisen pihapiirin luomisestakin.Maalaistalon umpipiha Stundarsissa. Tämän postauksen kuvat ovat Stundarsin museoalueelta.
Tähän asti onkin ollut kohtuullisen helppoa, kun arkkitehdin alueelle laatimat rakennustapaohjeet ovat niin perusteelliset ja huolella laaditut, että oma suunnittelu on ollut helppo pohjata niihin. Miehelläni on myös pitkä kokemus rakentamisesta ja hän on koulutukseltaan rakennesuunnitteluun suuntautunut rakennusinsinööri. Itsekkin olen näin aikuisiällä innostunut erityisesti rakennuspiirtämisestä ja lähtenyt opiskelemaan alaa. Minut on myös yllättänyt monipuolisuudellaan tämä rakennusalan suunnitteluassistentin koulutus, joka on ollut myös melkoisen työläs läpivietävä perheen äidille. Oman työn osuus onkin ollut iso jo heti alkumetreiltä asti, rakennulupakuvista alkaen. Tähän mennessä emme ole tarvinneet suunnittelijoita tai vastaavia muihin kuin sähkö- ja putkitöihin.
 
Kannattaa vierailla Stundarsissa.
Vanhan talon siirto tai kunnostus kannattaa suunnitella huolella ja kääntyä asiantuntijoiden puoleen, jos jokin asia mietityttää. Ajattelinkin mainita myös täällä blogissa, jos joku kaipaa apua suunnitteluun ja toteutukseen, että Vaasan seudulla on mahdollista saada vanhojen talojen kunnostukseen liittyen neuvonta apua Stundarsin intendentiltä Peter Båskilta. Neuvontaa annetaan myös muiltaki alueilta tuleviin kysymyksiin. Laitan tähän linkin yhteystietoihin.

Otin itse yhteyttä uunin suunnittelun tiimoilta. Kävi ilmi, että Peter Båsk oli aikonut 10 vuotta sitten siirtää meidän talon Sulvalle. Peter Båsk ja rakennusmestari Carl-Erik Forth kävivät menneellä viikolla tutustumassa projektiimme. Carl-Erik Forth on puolestaan numeroinut ja dokumentoinut hirsikehikkomme sekä piirtänyt hirsikartan kehikkoomme.  Meillä on ollut onnea, että meillä on mahdollisuus saada neuvoja projektiimme näin vahvan asiantuntemuksen omaavilta henkilöiltä.
Kesä 2012. Täältä taisi tulla se lopullinen inspiraatia omaan perinnetaloon. Kissa, kanat ja lampaat ovat tervetulleita pihapiiriimme.

6 kommenttia:

 1. Teillä onkin projekti hyvissä käsissä, kun omastatakaa löytyy taitoa ja sitten on vielä alan asiantuntijoita käytettävissä.

  Olen huomannut tosi hyväksi tuon saman, eli vanhoihin taloihin, pihapiireihin ja niiden kuviin tutustumisen, uskoisin, että saatte inspiraatiota oman pihanne toteutukseen samoista paikoista, joissa olette rakennuksiakin katsoneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut mukava suunnitella ja toteuttaa omia suunnitelmia ja kuitenkin tämä on ollut niin erinlaista rakentamista kuin uudisrakentaminen, että uuttakin on saanut oppia jatkuvasti. Se on totta, tähän asti on enemmän tarkastellut vain rakennusten piirteitä, mutta inspiraatiota pihan toteutukseen voi hakea samoista paikoista.

   Poista
 2. Kotieläimet kyllä sopivat niin hyvin perinteiseen maisemaan. Sekin asettaa kyllä sitten vähän erityismietintää kasveille, jos eläimet käyskentelevät ihan luomuna pihapiirissä. Minusta pihapiirin suunnittelu on tosi antoisaa, vaikka en myöskään ole mikään viherosaaja.

  Tämä teidän projekti on vaan niin hieno. Hyvä, että muistatte levätä välillä, edes pakon edessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on aika luontevaa ottaa kotieläimiä, kun lapsuudenkodissanikin oli. Melkein tuntuu, että tällaisessa pihapiirissä ainakin jonkun eläimen kuuluu käyskennellä.

   Uskon kyllä, että pihapiirin suunnittelu on antoisaa, täytyy vain tutustua aiheeseen enemmän, että osaa istuttaa kasvit oikeaan paikkaan, eikä kokonaisuudesta tule sekavaa. Pakko lepo on kyllä välillä hyvä asia ;)

   Poista
 3. Stundars on kyllä niin ihana alue! Toissa kesänä saimme Peterin kanssa tutustua Stundarsin alueeseen ja sisällekin pääsimme yhteen taloon. Pihapiiriä olemme mekin kovasti miettineet ja vaikkei meissä oikein ole viherpeukalon vikaa, niin luultavasti itse silti suunnittelemme pihan. Mitäköhän siitäkin sitten tulee?! :) Stundarsissa on myös aivan upeita pohjalaistalojen pihapiirejä ja sieltä saa myös hyvin mallia omalle pihalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stundars on kyllä ihana paikka, meillä on tarkoitus mennä tässä keväällä käymään siellä uudestaan. Nyt katsoo varmasti vähän erisilmin paikkaa, kun on oma projekti menossa, pitää muistaa myös katsoa pihoja.. Eiköhän niistä pihoista ihan hyvät tule! :)

   Poista