18. maaliskuuta 2014

Kehikko pystyssä ja kurkihirsi asennettu

Eilen illalla autoilin talolle. Hirsikasat olivat poissa, jokainen hirsi on löytänyt paikkansa. Ihmeellisiä ja toisaalta niin yksinkertaisia nämä hirsitalot, matkaavat nyt paikalta toiselle, kohtaavat erinlaisia ihmisiä eri aikakausilta. Mietin, miten paljon ratkaisee kunkin autiotalon kohdalla ne ihmiset, jotka sattuvat talosta kiinnostumaan tai olemaan kiinnostumatta. Yksi ei näe talossa mitään ja antaa välinpitämättömyyttään talon lahota sijoilleen. Toinen näkee edessään vuosien polttopuut ja antaa moottorisahan laulaa. Kolmas ymmärtää tulleensa unelmiensa kotiin ja antaa talolle jatkoajan ja uuden elämän.

       
Vanha kurkihirsi korvattiin uudella palkilla lujuuden parantamiseksi (minä olisin kyllä laittanut sen vanhan). Vanhat vuoliaiset saadaan onneksi näkyviin yläkerran huoneisiin, koska kattorakenne lämmöneristyksineen tulee vuoliaisten päälle. Iloitsen yläkerran korkeudesta, matalilla sivuilla, jossa haukanikkunat ovat, mahtuu reilusti seisomaan ihan seinän vieressä.

Tässä kuvassa näkyy hyvin talon kuisti muutokset ajan saatossa. Alunperin on selvästi ollut pieni avokuisti, jonka päällä on ollut haukanikkuna, taloon on tuolloin käyty suoraan pariovista, joiden paikka vielä näkyy porrasaukon vieressä. Myöhemmin on rakennettu korkea kuisti ja tehty aukko portaille yläkertaan. Kuistista taas on tehty uusi oviaukko parioviaukon viereen. Siitä johtuu tuo hassun näköinen porrasmainen aukko eteiseen.

Alla muutama kuva viime viikon työvaiheista.
 
  

Vuoliaiset yläkerrassa.


Väliseinät on hirrestä harjaan asti. Yläkerran hirret olivat kaikki hyväkuntoisia ja se nopeutti paljon pystytystä.

18 kommenttia:

 1. Anonyymi18.3.14

  Hoo, paljonkohan niitä kiviä on, kun me tarvittas melkeen 100 metriä. Laitakko mulle sähköpostia aiheesta? Karoliina.Streefkerk miuku gmail.com

  VastaaPoista
 2. Olen kyllä ihan ihastuksesta sykkyrällä....tulee teille ihana koti ja ihanalla paikalla...pellon reunalla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin tykätään tontista paljon, se on niin valoisa aamusta iltaan. Talo näyttää mukavalta siinä metsää vasten. :)

   Poista
 3. On se kyllä niin komia talo! Upea tuo yläkerran huonekorkeus, ja hienointa on tietty kun vanhanajan tekijöiden kädenjälki näkyy! Kauniit maisemat myös näkyy olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se komia, kapea ja korkea, mittasuhteet miellyttävät silmää näissä pohjalaistaloissa. :)

   Poista
 4. Upea! Näyttää niin hienolta! Teillä on todella hyväkuntoiset ja kauniit hirret.
  Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat piilutut hirret on kauniita, yksi iso välietappi on nyt saavutettu. :)

   Poista
 5. Komean tuvan olette kyllä saamassa! Ja hirret näyttävät todella hyväkuntoisilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komioita nämä pohjalaistalot on. Tässä kehikossa oli harvinaisen yhtenäiset hirret ja kyllä ne ikään nähden on hyväkuntoiset. :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Hienolta tuntuu tässä vaiheessa, kun yksi jännittävä ponnistus on takana!

   Poista
 7. Mahtavalta näyttää! En olekaan hetkeen käynyt meidänkään talolla. Pitäisi kyllä käydä, niin näkisi teidänkin talon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähdeppä käymään, yllättää aina itseäkin, kun sinne ajelee, että tuossa nyt yhtäkkiä on tuollanen talo ja se on vielä meidän talo! :) Minä taidan vielä alkuinnostuksen vallassa autoilla talolle tuon tuostakin ja asutaan kyllä tässä kohtuu lähelläkin niin on helppo lähteä.

   Poista
 8. Anonyymi21.3.14

  Hei, haluaisitko kertoa, mistä olette saaneet hankittua perustuskivet? Samanmoiset olisi haussa :) -Liisu

  VastaaPoista