7. helmikuuta 2016

Hidasta helmikuuta ja suunnitelmia keittiöönHelmikuu on lähtenyt liikkeelle hitaasti ja väsyneesti. Pian viikon kestänyt sairastelurumba tässä talossa on syönyt voimia niin sairastelevilta että terveenä pysyneiltä (eli minulta). Liekkö syynä rokotus, jonka ensimmäisen kerran syksyllä otin, että olen saanut porskutella terveenä muiden maatessa sängynomana. Jokatapauksessa täällä ei ole jaksettu tehdä mitään ylimääräistä.  On vain katseltu paikkoja ja mietitty, mitä kaikkea pitäisi tehdä ja taas voisi tehdä, vaikka ei olisikaan niin tarpeellista..

Rakennusaikana meillä jäi nimittäin keittiön seinien käsittely mietintään ja päätimme aluksi jättää hirret näkyville ja rauhassa pohtia tehdäänkö niille jotakin, maalattaisiinko ne kenties tai laitettaisiinko seiniin panelointi ja tapetti. Itse olen koko ajan nähnyt seinissä korkean paneloinnin ja kaistaleen tapettia. Gysingessä käydessämme nappasin tällaisesta korkeasta paneloinnista kuvan.
Keittiön ikkunat ovat pohjoiseen ja länteen. Huone ei siis ole auringonpaisteinen aamusta iltaan. Pidän väreistä, mutta myös valosta ja valoisuudesta. Välillä ja etenkin näin pimeään vuodenaikaan hirsiseinät tuntuvat tummina hieman raskailta. Monet pitävät hirsitalossa nimenomaan hirsipinnasta ja sen tuomasta hämyisestä tunnelmasta. Minustakin vanha hirsipinta on kaunista, mutta kyllä vain vanhat paneloinnit ja peperoinnitkin ovat upeita tunnelman luojia. Hirttä arvostan ennen kaikkea rakennusmateriaalina sen ominaisuuksien vuoksi.

Olemme miettineet hirsiseinien maalaamistakin, mutta se tuntuu jotenkin lopulliselta. Mikä siinä onkaan, ettei vanhaa hirsipintaa raskisi maalata, vaikka hirsiseiniä on maalattu kyllä ennenkin ja niille on tehty suoraan myös roiskemaalausta. Helmipaneelia meillä jäi kaapistojen rakentamisesta reilusti yli, joten sen voisi hyötykäyttää keittiön seiniin. Nyt olen etsinyt keittiöön sopivaa tapettia. Tapetti saa olla vaalea valoisuuden maksimoimiseksi, mutta jotakin särmää siinä saisi olla. Keittiön kaappien tyyli tulee 1900-luvun alkupuolelta, joten minusta jokin paperitapetti sopisi niiden kanssa hyvin yhteen. Tämä tapetti on riittävän vaalea, muta tumma kuvio antaa sille särmää. Ainakin näin kuvan perusteella voisin kuvitella sen sopivan keittiön yläkaappien harmaaseen sävyyn ja mustaan uuniin. Paneloinnissa olemme ajatelleet käyttää samaa lämpimän harmaata sävyä, kuin yläkaapeissakin. Miltä kuulostaa?


Kuva Quriosa / Tapetti Duro Gammalsvenska Kjellberska gården

12 kommenttia:

 1. Meillä on aivan samansuuntaisia ajatuksia! Eli hirsiseinien maalaamisajatuksesta ollaan luovuttu täysin ja nyt mielessä siintelee ainakin tuvan osalta panelointi ja tapetti. Se hyvä puoli on edes, että ajatukset ovat ehtineet jalostua, vaikkei olla päästy vielä koko tuvan remppaan edes käsiksi! Tuo tapetti on mielestäni hieno valinta. Tupakeittiöön ei mielestäni sovi liian kruusattu tai juhlava, mutta toisaalta valintasi ei ole mitenkään arkinenkaan. Sävy vaikuttaa tosi hyvältä - ajattomalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, kun tuntuu, että uutta hirttä voisin maalata samantien. Mutta vanhan tummuneen hirren kanssa tulee sellainen olo, että sen patinoitumiseen on mennyt se sata vuotta ainakin, joten aivan suin päin ei viitsi maalilla vetää yli.

   Tuo on myös totta, että liian kruusailtu tapetti ei oikein tunnu maalaiskeittiöön sopivalta. Minullakin olisi monta kaunista tapettia mielessä, mutta en osaa nähdä niitä keittiömme seinissä. Jostakin muistan lukeneeni, että hitaus ja köyhyys ovat perinnerakentamisen ystäviä ja kyllä siinä totuutta tuntuu piilevän. Ehtii ne ajatukset jalostua ja tulee hyödynnettyä kaikki, mikä suinkin kunnostettavissa on. Varmasti teilläkin päärakennus on hiljalleen työstynyt mielessä ja siitä on paljon apua remontin alkaessa.

   Poista
 2. En ole raaskinut käsitellä millään meidän näkyvissä olevia hirsiseiniä, mielestäni ne ovat niin kauniit sellaisenaan. Silti ihailen museoissa roiskemaalattuja hirsiseiniä :). Suunnitelmanne paneelista ja tapetista kuullostaa hyvältä. Tapetti on todella kaunis, yhdistelmästä tulisi varmasti kaunis. Minulla on myös samoja suunnitelmia meille, siihen tosin menee hetki :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me harkitsimme tupaan roiskemaalausta suoraan hirsille, mutta sitten päädyimme laittamaan lumppupaperin. Nyt on puhtaat hirret alla, jos joku tykkää myöhemmin ottaa ne esille. Mukavaa, kun on kuitenkin monenlaisia vaihtoehtoja, joista valita! :)

   Poista
 3. Suosittelen kyllä tapettia ja korkeaa paneelia, mitä enemmän olen saanut Pömpelissä seiniin helmiponttipaneelia ja tapetteja, sitä tyytyväisempi kotiin olen. Tykkään kyllä myös hirsiseinistä, mutta ei sitä tarvitse kaikissa huoneissa olla, päin vastoin minusta hirsiseinän karu kauneus vaan korostuukun ympärillä on viimeistellympiä pintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, minustakin tuntuu mukavalta tuo viimeistellyn ja rosoisen kontrasti. Jos meillä keittiö paneloidaan ja tapetoidaan, hirsipintaa ei alakerrassa näy enään kuin eteisessä, mutta minua se ei haittaa. Kun ajattelee, että meidän talo on aika hurjankin vanha ja se tuntuu ja näkyy talon luonteessa ja huonejaossa, on minusta ihan raikasta, että keittiön pääty kylpyhuoneineen saa edustaa hieman "uudempaa" vanhaa helmipaneeleineen ja paperitapetteineen.

   Poista
 4. Paneeli ja tuo tapetti muodostavat kyllä todella kauniin parin. Ja kun niihin kyllästyy, voi sen hirsipinnan taas ottaa esille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu siltä ja olemme ajatelleet, että toisaalta on mukava mahdollisia seuraaviakin asukkaita kohtaan, että puhtaan hirsipinnan saa halutessaan esille. :)

   Poista
 5. Tuo tapetti on tosi kaunis ja sen ja paneelin yhdistelmä olisi varmasti upea! Itse tykkäisin myös tosi paljon paneelista ja tapetista vaikka joka huoneeseen. Jotenkin vain tuntuisi hassulta maksaa siitä, että peittäisimme nuo meidän hirret, joista on niin pitkä penni jo maksettu ja jotka kuitenkin ovat ihan valmista seinää. Mutta on kiva tietää, että jos hirsiseinät rupeavat kyllästyttämään, niin päälle voi laittaa jonkun kauniin paperitapetin ja paneelin. :)

  Toivottavasti siellä ollaan jo pian paranemaan päin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Ymmärrän kyllä täysin, että jätätte hirsiseinät näkyville. Meilläkin olisi jäänyt, jos olisi tehty uusi talo ihan kustannussyistäkin. Ja noita panelointeja ja tapettaja voi sitten laittaa myöhemmin ja muokata loputtomiin, jos siltä alkaa tuntumaan. :)

   Onneksi ollaan toipumaan päin, vain pienin enään kipeänä.

   Poista
 6. Anonyymi11.2.16

  Paneeli ja tapetti kuulostaa hyvältä. Meilläkin miehen kanssa, täällä Lapissa, on todennäköisesti vanhan hirsitalon siirtoprojekti edessä, jos vaan tontti löydetään nyt lähiaikana. Kiitos blogistasi! Olen seurannut sinun kirjoituksiasi jo ainakin pari vuotta ja kokoajan tulee vahvemmaksi tunne, että kyllä mekin pystymme haaveet toteuttamaan, vaikka tuollainen projekti aika paljon harvinaisempi onkin. Terveisin Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sielläkin suunnitellaan talon siirtoa! Me olemme kyllä nauttineet tästä projektista valtavasti. Kun ei liikaa odota valmista lopputulosta, vaan nauttii jokaisesta edistysaskeleesta, tämä on mukavaa puuhaa. Siirtoprojekteja on yllättävänkin paljon käynnissä, mutta niistä ei tiedä, kun harva pitää blogia rakentamisesta. Minusta tuntuu, että nämä projektit ja kaikenlaiset perinnekylät ovat tulevaisuuden juttuja. Jo nyt on eri puolilla Suomea liikkeellä monta projektia, jotka edistävät vanhojen talojen pelastamista ja talteen ottamista ja sekös on hieno juttu. Onnea talohaaveisiinne, moni on tähän lähtenyt aivan ummikkonakin ja selvinnyt hienosti! :)

   Poista