30. tammikuuta 2016

Huonekalujen kunnostustaPäätin maalata keinutuolin kotona, kun se kokonsa puolesta mahtui kylppäriin kuivumaan. Eilen sain viimeisteltyä pinnat ja nyt vain odotellaan, että maali on riittävästi kuivunut käyttöönottoa varten. Olen yrittänyt kiertää kunnostettavat huonekalut kaukaa lisätyön pelossa, mutta nyt meillä näitä riittää.. Oikeastaan olen vähän innostunutkin hommasta ja kädet syyhyää jo seuraavaan projektiin.
En ole huonekalujen kunnostamista sen enempää harrastanut. Itse kunnostamani huonekalut voi laskea yhden käden sormin. Tähän sekoittelin pellavaöljymaalin itse. Meillä on valikoitunut tuvan kalusteiden pääasiallisiksi väreiksi ruskean ja punaisen sävyiset huonekalut. Keinutuolin päätimme maalata tummanruskeaksi alta paljastunutta väriä mukaillen. 
Keinutuolissa oli hyvin sileäksi kuluneet kauniit käsinojat, jotka halusin jättää ehdottomasti näkyville. Muutenkin halusin hyvin ohuen maalikerroksen, sillä ennenkään bigmenttejä ei ole ollut tuhlailtavaksi asti
Keinutuolia on jo ehditty kaivata takaisin tupaan, siihen on ihana istahtaa nauttimaan uunin ja takan lämmöstä. Laitan keinutuolista vielä lisää kuvia, kunhan se saadaan tuvan puolelle.
Tässä on seuraava kaluste, jonka olen ajatellut kunnostaa, tämäkin on miehen hankkimasta huonekalukuormasta. Nämä huonekalut tuli meille uudisrakennusten tieltä purkuun menevästä pohjalaistalosta. Tällaiset hylätyt huonekalut sopivat meidän kierrätysmateriaaleista rakennettuun taloon jo kohtalonsakin puolesta varsin hyvin. :)  Pöydässä on hyvin kolhiintunut ja kärsinyt ootrattu pinta, mutta puuosat ovat kunnossa.  Pöydän olen ajatellut laittaa alakerran makuuhuoneeseen. Se sopii muotokielensä puolesta hyvin yhteen makuuhuoneen puusohvan kanssa ja on muutenkin juuri sopivan kokoinen ja kapoinen sivupöydäksi.

14 kommenttia:

 1. Kaunis sävy tuossa keinutuolissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kyllä tyytyväinen tuohon sävyyn! :)

   Poista
 2. Keinutuoli näyttää kyllä tosi hyvän väriseltä nyt! Varmasti tosi lähellä sitä sävyä, jota olemme ajatelleet meidän seiniin, niin kuin olit arvellutkin. :) Pöytä on myös kovin nätti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Hyvä juttu, jos tämä näytti sävyltään suunnilleen siltä , mitä haette. On varmasti helpompi lähteä liikkeelle sävytyksen kanssa, kun pääsee oikeiden bigmenttien jäljille. Minäkin pidän tuosta pöydästä, harmi vain, että se on niin kolhiintunut. Kansi vielä pahempi, kuin runko. :)

   Poista
 3. Hienoa, ettet ylikunnostanut keinutuolia uudenveroiseksi.
  Vanha patina tulee vain ajan kanssa. Kädensijojen vaaleus ja sileys on osa tuolin historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kädensijat ovat osa historiaa ja kertovat kovasta käytöstä.

   Se on varmasti kaikessa vanhan kunnostamisessa haaste, ettei tule ylikunnostettua. Siksi pidänkin autenttisista kalusteista, vanhoja maalipintoja on vaikea jäljittää aidon näköisesti.

   Poista
 4. Keinutuolista tuli todella kaunis, vau! Pöytä on myös kaunis. Meillä taitaa olla aika samanlainen maku huonekalujen suhteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia! Olen myös huomannut, että pidämme santyylisistä huonekaluista. Teillä on niin kauniita talonpoikaisantiikkisia huonekaluja! :)

   Poista
 5. Voi miten kauniita kalusteita molemmat - huokaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi! Ja toisille nämä oli vain "väärää rahaa" ja lähinnä riesa, onneksi tarjoutui mahdollisuus poimia ne talteen. :)

   Poista
 6. Ymmärsinkö oikein, että näissä kuvissa keinutuoli on jo maalattu? Nimittäin, jos niin, aivan ihana lopputulos! Mahtavaa, että tuo kaunis patina kädensijassa jäi näkyviin. Kaunis on kyllä tuo pöytäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo kyllä keinutuoli on tässä valmis, tuli ihan onnistunut tunne maalausurakasta. Vähän jännitän huonekalujen pintakäsittelyitä, kun en ole niitä tehnyt ja pelkään, että ylikunnostan huonekalun tylsän näköiseksi.

   Pöytä on kiva, kun se on niin kapea. Tosi hyvän kokoinen sivupöydäksi.

   Poista
 7. Anonyymi21.2.16

  Kaunis sävy,sopisi minulla olevaan puupintaiseen kaappiin mainiosti! Kerrotko mistä tätä pigmenttiä saa ja mikä on sekoitussuhde? Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei olen tilannut bigmenttejä mm. Wanhasta Wiljamista. Keinutuolissa oli pohjalla tuollainen ruskea sävy, jota vain vahvensin hyvin niukasti maalaten. Hiersin oellavaöljyyn ensin poltettua umbraa ja vähän maamustaa ja maalasin sillä ensimmäisen kerran. Toisen kerroksen maalasin melkein maamustalla, johon laitoin vain vähän oksiidiruskeaa. Suhteita en kyllä osaa ollenkaan sanoa, kun olen tällainen näppituntumalla maaleja sekoitteleva. Kokeilemalla löytää usein sen parhaimman sävyn, kun pohjan värikin vaikuttaa lopputulokseen, jos maalaa näin läpikuultavasti.

   Poista