24. helmikuuta 2016

Yläkerrasta päivää!Yritin saada otettua pari kuvaa yläkerrasta. Kuvaaminen on vähän haastavaa tällä hetkellä, koska  yksi suuri ja valoa runsaimmin antava ikkuna on vielä peitossa. Tykkään hirveästi yläkerrasta. Siellä on hyvä huonekorkeus ja huoneet ovat mukavan mallisia. Yläkerta on myös selkeä. Porrashuoneesta on käynnit kaikkiin neljään makuuhuoneeseen. Kun tulee aulaan, näkee yhdellä silmäyksellä huoneisiin ja suoraan ikkunoista ulos.

Nyt yläpohjaan on puhallettu villat. Viime päivinä välioviin on tehty karmeja ja ensimmäiset ovet ovat päässeet paikoilleen. Pian saisi myös sähkömies tulla töihin. Ensimmäisessä kuvassa näkyy suoraan edessä porrashuone ja pojille tuleva makuuhuone. Oikeanpuoleinen oviaukko menee tuvan päälliseen suureen huoneeseen, josta myöhemmin tulee poikien huone. Vasemmalla pilkistävä oviaukko menee vanhempien makuuhuoneeseen.

Aluksi mietin, että minkähän näköiset keskiosan huoneista tulee, kun kattorakenteet ovat aika monihyväiset, mutta oikeastaan vinokattoiset pienet huoneet ovat kodikkaan oloisia soppeja. Sisustus ja pintamateriaalivalintoja vain vaikeuttaa se, että nämä huoneet eivät ole lasten lopulliset huoneet. Luultavasti täytyy laittaa aika neutraalit värit, joita voi sitten myöhemmin muokata asukkaiden näköisiksi.


Meidän lastensängyt on tosi isokokoisia tai lähinnä leveitä. Lapsilla on niissä 90 senttiset patjat. Tuvan päälle tulevassa liki 40 neliön huoneessahan niille on hyvin tilaa, mutta olen miettinyt, miten ne mahtuu näihin pieniin huoneisiin. Jääkö poikien huoneen lattialle enään leikkitilaa kahden leveän sängyn jälkeen. Eilen mitoin poikien tulevaa väliaikaista huonetta ja huomasin, että sinne mahtuu huonekorkeuden puolesta hyvin pieni kerrossänkykin.

Tytölle on myös leveä sänky odottamassa varastossa. Mutta viikonloppuna löysimme aivan ihanan vanhan rautasängyn, joka sopii kokonsa puolesta paremmin tytön pieneen huoneeseen. Kertakaikkiaan en voinut olla ostamatta sänkyä, vaikka lastensänkyjä meillä onkin jo riittävästi ja ylimääräisiäkin. Pitääköhän minun kohta raskia laittaa joku eteenpäin. Minusta vanhat sängyt ovat ihania ja niitä löytää edullisesti. Ja kun lapset vielä mahtuu niihin nukkumaan, niin eihän niiden ostoa voi vastustaa. :D

Tässä kuvassa näkyy kuistin päälle tuleva pieni huone, josta nyt alkuun tulee tytön huone.
Tässä näkyy porrashuonetta, sotkua on, kuten näkyy. Vakoinen ovi johtaa tuvan päälle. Tähän jää oikealle kiva pieni nurkkaus. Luultavasti pöytätietokone saa muuttaa tänne. Mukavan lukunurkkauksenkin tuohon saisi. Muuten porrashuoneeseen ei ole paljon muita huonekaluja mahdollista laittaa, koska ovia menee joka suuntaan. Porrashuoneessa on noin 11 neliötä, eli hukkaneliöitä tässä tilassa ei ole.
Tämä ootrattu ovi menee meidän vanhempien tulevaan makuuhuoneeseen. Ovet ovat aika korkeita. Mukavaa, että yläkerran huonekorkeus on harjan kohdalta liki 2700. Luultavasti nämä yläkerran ovet ovat kaikki samasta talosta, ne ovat hyvin samankokoisia ja niissä on täysin samanlaiset profiilit peilityksissä.
Lastenhuoneita on ihanaa suunnitella, miten ihmeessä sitä osaa tehdä valintoja, kun kaikkea kaunista olisi vaikka millä mitalla! Onneksi rakennusbudjettimme asettaa kyllä aika nopeasti raamit valinnoillekin, ainakaan kalliita tapetteja ei ole mahdollisuus aivan tolkuttomasti laittaa. Lastenhuoneiden kalusteet ovat vanhoja sieltä täältä kerättyjä. En ole ajatellut, että näissä huoneissa sisustettaisiin erityisesti jollekin aikakaudelle, vaan niissä saa olla kerrostumia. Lasten tavarat, muoviset lelut ja esineet ja niiden mukana tulevat kirkkaatkin värit, tuovat kuitenkin nykypäivän keskelle 1800-lukua ja luovat oman ilmeensä huoneisiin.

Todellisuudessa lastenhuoneet ovat ainakin meillä ne kaoottisimmat huoneet, että kuinkahan paljon niihin kannattaa edes panostaa. Haluaisinkin, että ne olisi myös tosi yksinkertaiset ja niukasti kalustetut, kun leluja kuitenkin levittäytyy pitkin lattioita. Jokatapauksessa olen huomannut katselevani jonkin verran tapettejakin, vaikka ensin ajattelin, että maalatut seinät voisi olla järkevämpi vaihtoehto. Jos tapettia tulee, sitä laitetaan vain yhdelle seinälle tai osittain huoneisiin. Esimerkiksi tämä Leikki -tapetti olisi ihana poikien huoneeseen. Pienestä kuvasta ei kyllä oikein saa käsitystä. Pojat, pian 7- ja 5-vuotiaat, ovat sen verran pieniä vielä, että hyväksyivät tämän, kun heidän mielipidettään tiedustelin. Pieninhän jää meidän kanssa vielä alakertaan.Kuva Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola.


Nyt täällä paistaa ihanasti aurinko, on oikea kevättalven päivä. Minun täytyy ryhtyä tilaamaan maaleja, sillä meillä maalataan pian ja vähän joka paikassa. Kynnyksiä, ovenpieliä, ovia, huonekaluja, lattioitakin, vielä puupinnalla olevia kaappeja.. mukava saada selkeyttä näihin alakerran huoneisiin, joissa viimeinen silaus on jäänyt tekemättä ja kaikki on vielä vähän sekavan ja keskeneräisen näköistä.

Aurinkoista keskiviikkoa kaikille!


-Elina-
10 kommenttia:

 1. Tunnistan sänkyfiilistelyn ;). Mutta varo tosiaan, ettei käy niin kuin minulle, että aika nopeasti myös vanhat talonpoikaissängyt jää käyttämättä (pojat venahtivat yhtäkkiä ja sängyt jäivät pituutensa puolesta lyhyiksi). Nyt harmittelen ja ihmettelen, että mihin ne lykkään. Tai toinen sängyistä on onneksi pituudeltaan 2-metrinen, mutta toinen alle. Siitä tulee varmaa joskus ihan vaan koriste :)…

  Ihana fiilis tosiaan yläkerrassanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä noitten sänkyjen huono puoli, että jäävät auttamattomasti jossain vaiheessa lyhyiksi. Onneksi vielä menevät monta vuotta. Pitää luultavasti perustaa pieni antiikkimyymälä tuohon piharakennukseen, jos vanhaa tavaraa tulee tätä tahtia taloon. ;)

   Poista
 2. Yläkerrasta tulee varmasti upea! Kyllä nuo ovet onkin hienoja, nyt kun ovat paikoillaan. Meillä on myös yksi tuollainen ootrattu ovi, mutta erilaisilla peileillä. Jätätkö oven sellaiseksi, vai ajattelitko tehdä sille jotain? Meidän oven ajattelin joskus maalata, mutta vuosien myötä olen alkanut tykkäämään siitä ootrattuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että ovet maalataan, vaikka nythän tuo keltainen ootrattu ovi näyttää aika upealtakin harmaassa hirsiseinässä.

   Minäkin olen aina vain enemmän alkanut tykkäämään ootratuista pinnoista. Jotenkin sitä on alkanut myös arvostamaan ihan tätä meidän suomalaista talonpoikaisanttiikkia ja rakennustyyliä. Niin usein vanhojen talojen sisustuksiin otetaan vaikutteita, milloin ranskalaisesta, tanskalaisesta, englantilaisesta jne. sisustustyylistä. On ihan hauskaa, että meidän huonekalut moni on ihan eteläpohojalaasia. Paikallisuus kunniaan. ;)

   Poista
 3. Hienolta näyttää jo yläkerrassakin! Tuo Leikki-tapetti on minustakin ihana! Olen vähän kahden vaiheilla, että laittaisinko sittenkin sitä toiseen poikien huoneeseen, jossa pojat saavat majailla aluksi yhdessä yläkerran valmistuttua. Se olisi varmasti pojille mieluisampi vaihtoehto, kuin tuo Lukko, jota olen sinne kaavaillut. Toisaalta voin kuvitella, että jossain esiteini-iässä ei Leikki-tapetti enää kelpaisi ja tuskin pojat antaisivat silloin ainakaan tuota kukkiakin sisältävää Lukkoa seinilleen vaihtaa. Ehkä parempi siis laittaa heti sitä Lukkoa ja sanoa lapsille, että tapettia ei voi koskaan vaihtaa, kun tapetit ovat niin kalliita! :D Saahan sitä lastenhuonetunnelmaa sitten vaikka tauluilla ja muilla jutuilla ja leluja on joka tapauksessa joka puolella, niin ei jää epäselväksi, mikä huone on kyseessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukko on kyllä tosi kaunis tapetti ja siitä löytyy vielä niin hyvät väritkin.

   Se on kyllä noissa tapeteissa vaikeus, kun lapset tahtovat niistäkin "kasvaa ulos". Toisaalta, olen välillä miettinyt, että lapset ovat vain hetken pieniä, niin miksipä ei nauttisi siitä myös sisustuksessa. Paperiahan tuo lopulta vain on. Sen verran hintavaa kylläkin, että isoja aloja ei moneen otteeseen raskisi paperoida.. Totta myös tuo, että lastenhuoneen tunnelmaa voi kyllä tehdä paljon muillakin asioilla kuin tapeteilla. :)

   Poista
 4. Ja teillä rempat edistyy! Saatte todella ihanan yläkerran. Makuuhuoneiden suunnittelussa on oma meininkinsä. Tuo Leikki- tapetti on muuten suloinen, nostalgisella tavalla.

  Valoisia päiviä ja intoa maalauspuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannah kannustuksesta! Vähän on ollut kevätväsyä rakentamisen kanssa, mutta aina välillä ollaan tsempattu ja edistystäkin alkaa jo näkyä. Mä tajusin tuon Leikki-tapetin ihanuuden vasta hiljattain, kun oikein antaumuksella tutkin tapetteja. Nyt olen siihen niin tykästynyt, että tekisi mieli laittaa sitä edes vähän johonkin. :)

   Poista
 5. Yläkerrasta tulee varmasti ihana ja mielenkiintoinen juurikin kattorakenteiden ansiosta. Olen aina ajatellut että jos minulla olisi vielä lapset pienempiä, niin tuo tapetti olisi varmasti jossain seinällä esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo vinot katot tuo aivan oman tunnelmansa. Mukavaa silti, että yläkerrassa on ihan ilmava tunnelma, huonekorkeutta on tosi mukavasti. :) Meillä on nyt juuri sen ikäisiä lapsia, että tuo tapetti olisi kyllä oikein passeli.

   Poista