3. joulukuuta 2015

Istuinmukavuutta etsimässäMeillä on nyt yläkerrassa laitettu tuulensuojalevyä kattoon. En ole paljon jaksanut kiivetä tuonne kylmään yläkertaan, olen lähinnä keskittynyt pitämään pikkumiehet poissa yläkerrasta.. Moni on sanonut, että on se nyt helpompaa rakentaa, kun saatte asua siinä alakerrassa.  Juu en ole ihan varma kyllä tästä asiasta, ainakin itsellä menee aika lähinnä turvallisuuspoliisina päivystäessä. Aina on jonkinmoinen jonontynkä pyrkimässä yläkertaan, eikä portaissa ole edes kaidetta. Välillä joku pääseekin sinne miehen mukaan apulaiseksi, mutta vielä siellä ei ole oikein turvalliset oltavat lapsilla. Varsinkin pienin on ikänsä puolesta aivan päätön kaveri ja tietenkin se kaikista uteliain ja innoikkain apulaiseksi pyrkijä.

Mutta kuulumisia yläkerrasta kuvien kera sitten aikanaan, tulin tänne kirjoittamaan pienestä sisustusongelmasta. Meidän tupa eli olohuoneemme on tällä hetkellä lasten makuuhuoneena ja sen vuoksi sitä hallitsee kolme vanhaa puusänkyä eikä varsinaista istuintilaa ole ollenkaan. Lähestyvän joulun myötä tässä on tullut mietittyä, miten tupaan saataisiin vähän istuinmukavuutta. Vaikka tuskinpa tässä ennen joulua ryhdytään sohvakauppoihin, kun ei tänne tupaan mitään mahdukkaan ja rahanmenoa on tiedossa ilman sohvahankintojakin. Pari nojatuolia korkeintaan voisi saada jotenkin sijoiteltua tupaan.

Haluamme ehdottomasti jotakin pehmeämpää istuinta myös tupaan. Jos sohvan kanssa päädytään puusohvaan, kaveriksi voisi tulla pari pehmoista nojatuolia. Mutta mistä saa kauniita nojatuoleja, jotka ei ole valtavan möhkömäisiä? Olisi myös suotavaa, ettei sohva lössähtäisi ikävästi parissa vuodessa. Esimerkiksi tuollainen alla olevan kuvan nojatuoli olisi minusta aivan mainio, mutta mistä sellaisia löytäisi. Olen huomannut, että tykkään kapeista siroista käsinojista ja muutenkin melko simppeleistä malleista. Moderneja sohvia tuntuu olevan joka lähtöön, mutta vanhaan taloon kauniisti istuvia ei löydä mistään. Tai minä en ole vain löytänyt niitä.

Herraskaisempaan taloon on ehkä paremmin tarjolla muun muassa Howard-tyylisiä sohvia, mutta jotenkin en meidän taloon osaa ajatella niin muhkeaa ja hienostunutta sohvaa, vaikka sellaisesta pidänkin. Pentikin Miro-sohva on mukavan mallinen, erityisesti pidän noista käsinojien muodoista, mutta sohva on tosi pieni. Gripsholm- tuolit sopisi varmasti aika hyvin, mutta entäs nuo naruilla kiinnitettävät pehmusteet. Luultavasti ne vaeltaisivat meillä pitkin taloa lasten leikeissä. Ikeasta löytyy ihan mukava nojatuoli, mutta siitäkin mielelläni oikaisisin vähän käsinojien pyöreyttä ja Ikean sohvien laatu myös vähän mietityttää. Tuleeko teillä mieleen sohva- tai nojatuolimalleja, jotka sopisivat talonpoikaiseen tupaan?
Kuva 1 ja 2 kirjasta Puhdas tyyli


STOCKSUND 3:n istuttava sohva IKEA
Kuva Ikea
Kuva Pentik/ Miro-sohva
EKTORP JENNYLUND Lepotuoli IKEA Vaihdettavien irtopäällisten avulla kalusteen ilmettä on helppo uudistaa.
Kuva Ikea


                                         21 kommenttia:

 1. Entäs joku tämmönen: http://www.fasetti.fi/tuotteet/huonekalut/talonpoikaissohvat/talonp-biedermeier-sohva.html ? Siinä on kyllä omat kommervenkkinsä, kun rakentaa taloa, jossa asuu pienten lasten kanssa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, kyllä tässä lasten kanssa on aina omat säätönsä. ;)

   Poista
 2. Meille kotiutui kaksin kappalein tälläisiä nojatuoleja ja ollaan tykätty kovasti. Hyvä istua kun on korkea selkänoja ja malliltaan siro. Tämä kyseinen tuoli oli tarjouksessakin nyt eilisen mainoksen mukaan 299e.
  https://www.asko.fi/lepotuolit/askon-kotimaiset-laatulepotuolit/3344/richard-lepotuoli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan istuneeni joskus kyseisessä tuolissa, istuinmukavuus on kyllä kohdillaan. :)

   Poista
 3. Miro-sohvan tyylisistä pidän paljon ja uskon, että sopisi teillekin. Sohvat on siitä hankalia, että kun niitä ei ole ole talonpoikaisen vanhan talon sisustuksessa alkujaan ollut (siis puupenkkejä ja sivustavedettäviä lukuunottamatta) , niin varsinaista tyylin esikuvaa pitää hakea kauempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, esikuvia on vaikea löytää. Uusista sohvista Miro-sohva on tähän mennessä parhain löytämäni, mutta se aika pieni. Siinä on myös kaunis verhoilu.

   Poista
 4. Voi että! Minäkin kyllä ajattelin, että kunhan vain päästään muuttamaan, niin "sitten kaikki on helpompaa". :D Mutta totta varmasti tuo, että pikkuapulaisia on hankala pitää yläkerrasta pois.

  Meillä tulee aluksi tuo olemassaoleva Ikean Ektorp olohuoneeseen, mutta luultavasti se siirtyy jossain vaiheessa sitten yläkerran aulaan ja olohuoneeseen laitetaan joku sivustavedettävä pehmoisine patjoineen ja tyynyineen ajamaan sohvan virkaa. Jotenkin en osaa meille ajatella mitään kaupan uutta sohvaa. Tyyli ei vain ole oikea, vaikka minkälaisen ostaisi. Keinutuoli olisi mukava saada yhdeksi istuimeksi. Nuo Ikean sirot nojatuolit ovat minusta ihan nättejä kyllä. Niitä voisin ehkä harkita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se silti mukava, kun mies on kotona, vaikka rakentaa. Pojilla taitaa nyt vain olla uutuudenviehätys tuon yläkerran kanssa, kun kärkkyvät sinne jatkuvasti. Ja isille on usein asiaa. :) Jos ylhäällä olisi lämmintä ja kunnon lattia, niin voisivathan he siellä välillä olla miehen seurana.

   Mietin tuota Ikean nojatuolia, että se voisi olla kaunis myös pellavaisella päällisellä. Keonutuoli olisi myös mukava löytää, me haaveillaan sellaisesta kahdenistuttavasta mallista. :)

   Poista
 5. Anonyymi3.12.15

  Katso sohvaa tai nojatuolia tori.fistä. Ainakin kun äsken katsoin siellä on kaiken hintaisia ja kaikenlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina välillä katsellut sieltäkin, vielä ei ole tullut vastaan mieluista. Pitäisi jaksaa aktiivisemmin kärkkyä myyntiin tulevia. :)

   Poista
 6. Anonyymi3.12.15

  No autenttista sohvaa tuskin löytää pohjalaistaloon :) Meillä on vanhassa talossa 60-lukulainen vintagenahkasohva. Kuulostaa ehkä kummalta, mutta mun mielestä toimii. Vintagesohvissa on sopivaa siroutta, eivätkä ole ns.uusvanhoja. Hyviä ideoita vois kyllä löytää naapurimaan puolelta blogeista. Sopisko teille sellainen ruskea nahkainen "sikarisohva" ? Sehän vois olla sopivan isäntähenkinen talonpoikaistaloon :) Kurkkaa Billnäsin valikoimaa, jos sieltä syntyisi ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi3.12.15

   Tarkoitin tietysti Boknäsiä tuolla Billnäsillä :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, tuo on yksi vaihtoehto, mennä reilusti sekoittelemaan tyylejä. Mulla on nyt vain jotenkin sellainen olo tämän tuvan kanssa, että haluaisin antaa enemmän noille vanhoille huonekaluille oikeutta. Uudet huonekalut saisivat melko huomaamattomasti sulautua joukkoon.

   Poista
 7. Voi kun teilläkin on menty paljon eteenpäin siitä, kun viimeksi blogimaailmassa ja blogissasi vierailin. Ihania juttuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne! Kiva kun tosiaan sanoit näin. Kun tässä asuu seassa, niin tuntuu, ettei enään näe sitä edistymistä samalla tavalla. Vaikka kyllähän täällä aina jotakin pientä saadaan aikaiseksi. :)

   Poista
 8. Anonyymi3.12.15

  No entäs pohjalaisnäkökulma modernisti eli Interface tai Adea..Kurikkalaanen tai Kauhajokinen työ☺ Kyllä modernikin sohva tupaan istuu, jos on oikea kangas..eli villa- tai pellavasekoite ja ympäristöön sointuva väri. Naapurimaahan kun vakoilee vaikka Alvhemin - hem till salu kämppien kautta näkee kuinka hienosti uusi ja vanha istuvat yhteen ja täydentävät toisiaan.
  Ihanaa joulunodotusta, kyllä se sohva löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Adealla oli joku sohva, johon sai pellavapäällisen, sellaisen lattiaan ulottuvan. Käsinojatkin oli aika sirot ja kapeat, mutta en enään löytänyt mallistosta, kun jokin aika sitten katselin. On totta, että oikeilla materiaaleilla, voi uusikin sohva sulautua nätisti joukkoon. En uskalla mennä katsomaan rmyynnissä olevia ruotsalaistaloja, ne on niin hienoja, että alan kuvitella muuttoa Ruotsiin. :D Hyvää joulua sinnekin!

   Poista
 9. Olisiko korituolit ja taljat? Korikalusteet eivät sinänsä ole mitään perinnemööpeleitä, mutta sopivat kyllä vanhaan miljööseen, koska ovat ovat kauniita ja ekologisia (ja edullisiakin). Niitä on helppo siirrellä tarpeen ja tilanteen mukaan. Esim. Annasilmät tai Ikea. Kirppikseltäkin niitä löytää useasti. Itse ostin korituoleja kirppikseltä ihan pilkkahintaan ja käytin ne korjattavana Annansilmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, korituolit kyllä sopii vanhaan miljööseen! Olen niitäkin joskus miettinyt, pitäisi vain löytää joku nätti malli. Ja tuo on myös hyvä, kun niitä on helppo siirrellä. Sellaiset voisi tänne hankkia jo ennen yläkerran valmistumista.

   Poista
 10. Anonyymi5.12.15

  Adean sohva on myynnissä torissa samoin kuin pormestari kalustoa nahkaisena tai kankaisena joka mielestäni myös sopii vanhaan taloon ja on vielä kotimainenkin. Löytää kun vaan jaksaa selata huonekalulistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torilta varmasti löytäisi, kun jaksaa katsella. Olen lähinnä antiikkiosastoa seurannut, mutta huonekalupuoleltakin voisi kyllä löytyä.

   Poista