18. maaliskuuta 2015

Rintapaneelit


Alkuviikosta saimme rintapaneelit talolle ja mies on saanut niitä jonkin verran jo laitettua tupaan. Olen näitä mielessäni malttamattomana odotellut. Minä, kun olen tykästynyt noihin oikein leveisiin vaakasuuntaisiin paneeleihin, jotka yhdessä kuurilattian kanssa huokuvat menneiden vuosisatojen tunnelmaa. Mikäli oikein olen ymmärtänyt näitä on esiintynyt 1700-luvulla ja 1800-luvun alkupuolella.

Lattioiden maalaaminen yleistyi 1800-luvulla, joten kuurilattia yhdistettynä näihin rintapaneeleihin vie ajatukset melko kauas menneeseen. Minusta meillä on nyt hieno tilaisuus tehdä kuurilattia, kun meille tuli uudet lattialankut. Sillä vanhat lankut ovat melkein poikkeuksetta maalattuja.

Kestää kuitenkin vuosia, että uudet lankut saavuttavat kuurilattialle ominaisen pinnan. Ajattelinkin, että pitää hyödyntää vielä kalustamatonta tilaa ja kuurata ainakin pariin otteeseen lattiat ennen muuttoa, jotta kova likaa hylkivä pinta saavutettaisiin nopeammin.
Ajattelimme, että kolmella laudalla pääsemme ikkunan alle, mutta nämä laudat ylitti odotukset ja vain kaksi lautaa tarvitaan päällekkäin. Lautojen keskileveyden täytyy siis  olla liki 35 cm. Kiinnitimme laudat konetaotuilla nauloilla. Vielä pitäisi kehitellä jokin lista noiden paneeleiden päälle.
Löysin vielä tällaisen kuvan, jossa on vähän matalempaa ootrattua rintapaneelia. Nämäkin voisi käsitellä niin monella tavalla..


Kuva täältä
10 kommenttia:

 1. Varmasti tulee oikein kaunis kokonaisuus, kuurilattia on tosi hieno ja myös rakastan kaikenlaisia panelointeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään myös noita panelointeja tutkailla, jokaisella aikakaudella on omat viehättävät piirteensä. :)

   Poista
 2. Upeat nuo tosi leveät seinäpaneelit. Minulle sana rintapaneeli oli uusi, mutta nähtävästi se tarkoittaa ikkunan alle jäävää panelointia. Uusi puupinta jaksaa aina hivellä silmää, kun se laitetaan huoneisiin. Meillä kaikki tosin maalattiin, mutta itselläkin oli sellainen olo, ettei komeita lankkuja hennoisi millään piilottaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on tarkoitus maalata paneeliseinät, rintapaneelit ja kaapit. Nuo lattiat saa jäädä puulle. :) Olen tainnut kahlata niin ahkerasti noita perinnerakentamisen opuksia läpi, että sana rintapaneeli on tullut luontevaksi käyttää. Rintapaneeli on ollut eri aikakausina erin korkuista, helmipaneelista tehtiin korkeitakin rintapanelointeja 1800-luvun loppupuolella.

   Poista
 3. Oi löysin juuri blogisi, ja odotan vain hetkeä, että pääsen lukemaan juttujanne alkumetreiltä lähtien! Meilläkin kun ollut haaveena ison hirsitalon rakentaminen / kunnostaminen joskus vanhoina päivinä. Nyt nuorempina päivinä taidettiin päätyä pienempään hirsitaloon (mutta sitähän en saisi vielä paljastaa, joten olenpa hiljaa ;)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mukava, kun löysit tänne. Tervetuloa lukijaksi! :) Toivottavasti löydätte sopivan talon kunnostettavaksi nyt ja myöhemminkin. On kiva, että on haaveita myös vanhoille päiville :)

   Poista
 4. Jälleen kerran jaksan ihmetellä ja ihastella vauhtia, jolla teidän hommat siellä etenee! Niin paljon uutta taas syntynyt tässä ja parissa aiemmassa postauksessa! Hienoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonvalosta on taidettu taas saada energiaa vähän väsyttävän kevättalven jälkeen. :) Nyt tuntuu, että talolla on monta mukavaa hommaa menossa. On myös palkitsevaa, kun alkaa tulla näitä valmiita sisäpintoja. Teilläkin pian samat vaiheet edessä!

   Poista
 5. Enpä oo pitkään aikaan käynyt täällä lukemassa kuulumisianne. Tehän olette jo tosi pitkällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tosi mukavat työvaiheet meneillään ja sellainen tunne, että kyllä tänne joskus ihan oikeasti muutetaan asumaankin. ;)

   Poista