25. tammikuuta 2016

Takassa palaa valkea jälleenRakennusaikana polttelimme välillä kulmatakassa tulta, mutta keväästä syksyyn takka oli käyttämättä. Kun syksyllä laitoimme siihen taas tulet, saimme oikein reilusti savua sisälle. Siitä vähän säikähtäneenä, olemme antaneet takan olla. Myöskin oikeanlaisen polttopuun puuttuminen on hidastanut takan käyttöä. Leivinuuni on ollut sitä vastoin ahkerasti käytössä.
Suurin ongelma on tuntunut kuitenkin olevan hormi, joka ei ehdi vetää muodostuvaa savua. Ennen kulmatakan hormi onkin ollut jopa kahden tiilen suuruinen. Meillä hormi on yhden tiilen kokoinen, mikä on aivan normaali nykyisin käytettävä hormikoko. Onneksemme takasta oli mahdollisuus puhkaista aukko ylimääräiseen puolen tiilen hormiin ja tämä tuntui auttavan. Kun tänään varovasti laitoimme pienet tulet takkaan, ei savua tullut huoneeseen lainkaan. Hyvästä vedosta innostuneena mies laittoi puita lisää liian reilusti, jolloin saimme jälleen testata palovaroittimien toimivuuden.
Nyt on kuitenkin tuntuma, että takan kanssa pärjätään hyvin, kun maltetaan tehdä tulet maltillisesti. Tulipahan tämänkin tulisijan sielunelämä taas tutummaksi. Aivan mahtava tunnelma tällaisesta "avotulesta" kyllä tulee. Ehdin jo harmitella takan käyttämättömyyttä, mutta enään en epäröi, että tämä jäisi vain kynttilöiden polttelupaikaksi.

6 kommenttia:

 1. Teidän takka on kyllä niin kaunis! Ihanaa, että saitte sen taas käyttöön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Luultavasti syksyllä oli kysymys vain siitä, että latasimme heti alkuun liian paljon puita takkaan. Ylimääräinen aukko huuvan sisällä on nyt kuitenkin varalta apuna ja näytti sinnekin savua riittävän. Tuli heti seuraavana iltana laitettua takkaan tulet uudelleen ja nyt varovaisesti lisäsimme puita, niin ei tullut ollenkaan savua huoneeseen. :)

   Poista
 2. Anonyymi26.1.16

  Valkea ja tuli

  Mielenkiintoista, että käytätte molempia sanoja, valkea ja tuli. Näistähän valkea on länsimurteinen ja tuli itämurteinen, myös nykyisin yleiskielinen. Tarkkaa murrerajaa en osaa sanoa. Valkea on historiallisesti myös samaa alkuperää kuin valo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole ajatellut asiaa, kumpaakin tulee käytettyä luontevasti. Olisiko syynä se, että on tullut asuttua ympäri Suomea. :)

   Poista
 3. Todellinen kaunotar ja tunnelman tuoja tämä teidän kulmatakkanne. Olisi sääli, jos se jäisi käyttämättä. Onneksi hormi pelittää ja saatte pitää valkeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannah! Takasta tulee kyllä mieletön tunnelma, kun tuntuu melkein siltä, kuin olisi avonuotio keskellä huonetta. Olisi tosi harmi, jos tämä olisi jäänyt käyttämättä. Tämä oli myös minun suuri toiveeni tähän taloon!

   Poista