8. tammikuuta 2016

Silkinhimmeää kuusilankkuaLattiapesun jälkeen tulee aina seisahduttua ja ihailtua lattialankkujen silkinhimmeää hohtoa, joka syntyy pellavaöljysaippuasta. Miten käsittelemätön puulattia voikaan olla kaunis, lämmin ja niin miellyttävä jalan alla. Lattiapinta sen kuin paranee kulutuksen ja pesukertojen myötä! Lähimetsien kuusista tehty lattia kestänee ainakin pari vuosisataa.
18 kommenttia:

 1. No kyllä on kaunis, ja varmasti tuntuukin ihanalta! Mukavia pakkaspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, käsittelemätön puulattia on tosi lämmin jalan alla. :)

   Poista
 2. Aivan upean ja silkkisen näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo silkkinen hohto vain paranee koko ajan. :)

   Poista
 3. Tuollainen lattia on ihan parasta paljaiden jalkojen alla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, se on nyt myös monenlaisten lattioiden jälkeen todeksi todettu. :)

   Poista
 4. Anonyymi8.1.16

  Miten käytännössä kuurailet lattiaa (välineet, huuhtelut yms.) ja kuinka usein? Mistä olette pellavaöljysuopaa hankkineet? Itse olen löytänyt vain pikku purkeissa ja aika hintavina. Kiinnostaa kovasti kuulla käytännön kokemuksia! Teillä on kaunis lattia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattia kuurataan perusteellisesti vain kerran pari vuodessa. Hyvät kuurausohjeet löytyy Antiikkiverstaan sivuilta. Voisin itsekin tehdä kuurauksesta postauksen keväällä, kun sen aika taas on. Pellavaöljysaippuaa löytyy 5 litran astioissa ainakin Lundagårdista ja Antiikkiverstaasta.

   Normaalin viikkosiivouksen yhteydessä pesemme lattian kylmällä vedellä, johon lorautetaan vähän pellavaöljysaippuaa, kuten mitä tahansa pesuainetta. Olemme tähän asti pesseet lattiaa vanhoista froteepyyhkeistä tehdyillä räteillä. Rätti on kietastu kuurausharjan päälle. Eli ihan normaalisti vain pyyhitään viikkosiivouksen yhteydessä. Antiikkiverstaasta löytyy kuuraukseen ja pesuun soveltuvia työvälineitä ja pellavarättejä.

   Poista
  2. Tarkennusta vielä kuurausharjaamme. Se on siis varrellinen ja luonnonharjaksinen. Ei tarvitse lattialla konttia. :D Paitsi ehkä joskus keittiössä jotakin tahraa jyystäessä.

   Poista
 5. Kaunis lankku lattiassa:-)

  VastaaPoista
 6. Huoh, kaunista! Meilläkin on yksi huone, missä on kuurattava puulattia. Se on vain mallia 100 vuotta vanha :), mutta siinä sen näkee - puulattia kestää ja paranee vain vanhetessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lattianne onkin harvinainen, kun on säilynyt maalaamattomana. :)

   Poista
 7. Hieno! Olisin myös kysynyt pesuohjetta, mutta tuolla ylhäällä sen jo kerrotkin. Oliko lattia siis alunperin vanhaa lankkua vai uutta, teidän ostamaa? Asia kiinnostaa, koska olen miettinyt vintille maalaamatonta lankkulattiaa, mutta lankku on nyt uutta ja siis kellertävää ja haluaisin siitä vanhan näköisen mahd pian, jos jätän sen maalaamattomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi. Meidän lattialankut ovat uudet. Mitähän puuta teidän lattia on? Kuusihan on vaalea, eikä sillä tavalla kellastu. Toki tummuu ajan myötä. En tiedä, miten käsittelemättömän lattian saa nopeasti vanhannäköiseksi. Tiheämpi kuurausväli alkuun jouduttaa ainakin tuon kauniin kuuripinnan syntymistä.

   Poista
  2. Kiitos Elina, ehkä mietinkin jotain tällaista ratkaisua… Luulen että meidän lattialankut ovat mäntyä. Lähtötilanne voi olla olla siis asteen eri sävyltään, mutta katsotaan, josko kuuraus olisi meillekin hyvä vaihtoehto.

   Poista