16. huhtikuuta 2015

Uunin maalaus, yläkaappien runkoja ja rintapaneeleita


Maalasin uunin maitoliitumaalilla. Etsin monesta paikasta ohjeita, mutta missään ei oikein kerrottu paljonko liitua laitetaan tai kuinka riittoisaa maali on.  Tietenkin maalattava pinta vaikuttaa riittoisuuteen, mutta jotakin konkreettisempaa silti usein kaipaisi ohjeisiin. Ajattelinkin kirjata omat maalikokeiluni kokemuksineen tänne muistiin.

Jostakin muistan kuitenkin kauan sitten lukeneeni, että sopiva määrä liitua on kilo per litra (?). Oma maalini muistutti lähinnä löysää lettutaikinaa. Neljän litran annoksella maalasi uunin kolmeen kertaan. Uunin koko on n. 2m x 2m. Neljänteenkin kertaan maali olisi riittänyt hyvin. Maalin tulee olla löysää, liian paksu maali rapisee pois.

Valmistin maalin näin; sekoitin 4 litraan rasvatonta maitoa 4 kiloa liitua. Käytin aluksi sekoittamiseen porakoneeseen kiinnitettävää maalinsekoittajaa. Annoin maalin tekeytyä kolme ja puoli tuntia (ohjeissa sanottiin muutama tunti). Sekoitin uudelleen ennen maalausta ja maalasin uunin kolmeen kertaan. Maalia kannattaa sekoittaa välillä maalatessa, koska liitu painuu pohjaan. Sivelin maalin ristiin rastiin aika suurella perussiveltimellä. Maali näyttää kuivuessaan kirjavalta ja lopputuloksen näkee kunnolla vasta seuraavana päivänä.

Uuni maalauspäivän iltana kolmannen maalauskerran jälkeen.


Ja seuraavana aamuna. Voi, kun uuni olikin hohtavan valkoinen! Maalasin nokeentuvat tulitiilikohdatkin, nähtäväksi jää pysyykö maali niissä.


Keittiössä on päästy tekemään yläkaappien runkoja.


Porstuakamari on saanut rintapaneelit.17 kommenttia:

 1. Uuni on upea!! Muistaakseni Panu Kailan Talotohtorissa oli ohjeita, mutta olivatkohan punamultamaaliin. Jotain ohjeita kuitenkin! Kiitos näistä ohjeista; ehkä joskus pääsee itsekin testaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä, jos näistä ohjeista voi olla hyötyä. :) Mulla on jäänyt jostain syystä Panu Kailan kirjat hankkimatta, välillä olen kirjastosta lailannut niitä, mutta ovat jäänet vähän selailuasteelle. Pitäisi paremmin tutkia niitä. :)

   Poista
  2. Katsoin vielä; sieltä löytyi ohjetta tähänkin. Talotohtori on aika hyvä paketti; tieto ei vain aina löydy sieltä, mistä luulisi, eli pitää melkein lukea kannesta kanteen, jotta omaksuu kaiken tarpeellisen.

   Poista
  3. Talotohtori pitäisi vielä saada meidänkin hyllyyn. On vain kertynyt noita kirjoja näistä aihepiireistä vähän sieltä täältä ja olenkin yrittänyt hillitä kirjojen ostoa, kun kirjastoakin voisi enemmän hyödyntää. :)

   Poista
 2. Ai kun kaunis on teidänkin uuni...meiän uuni on maalattu kalkkiMaalilla...pitäskin käsitellä uudestaan...sen tekemisestä on nyt ehkä kolme vuotta niin kyllähän siihenlapsien kanssa sitä jälkeä tulee...mutten silti muun väristäottaisi! ihania edistys askeleita TAAS!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kävin kurkkaamassa uunianne, se oli kaunis! Olen kuullut, että kalkki olisi kellertävämpää kuin liitu, mutta en kyllä kuvasta ainakaan huomannut eroa. :)

   Poista
  2. Juu ei se kellertävä ole...paitsi keittiörasva...on kyllä pikkasen laskeutunut tuohon uunin päälle...mutta tosiaan saahan sen sipastua...käyttöä vartenhan ne on!

   Poista
 3. Kertakaikkiaan komea uuni! <3 Muotokin on niin kaunis jo sinällään, mutta valkoinen maali saa sen oikein kukoistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Olemme olleet tosi tyytyväisiä uunin muotoon. Maalauksella oli uskomaton vaikutus uuniin, tuntuu, että koko tupa kirkastui. :)

   Poista
 4. Tulipas uunista upean valkoinen! Hyvin onnistui sinun maalinsekoittelusi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Se taitaa olla tässä yksinkertaisessa maalissa tärkeintä, että saa sekoitettua maalin kunnolla. Tuo vispilä oli tosi kätevä! :)

   Poista
 5. Enpä taaskaan voi olla kommentoimatta, tuli siis todella upea takasta! Hyvä sinä :)
  Keittiö myös näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia ja mukava, kun kommentoit! :) Keittiön yläkaappien muotoutumista odotan innolla, jännittävää nähdä, miten ne istuu tuohon alakaapistoon.

   Poista
 6. Ooh, näyttääpä hienolta. Meillä oli sama ilon hetki kun kalkitsimme kellarin seiniä ja ne olivat seuraavana päivänä muuttuneet hohtavan valkoisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pömpeli! Oli vähän jännittävääkin maalata, kun ei tarkalleen tiennyt, mitä lopputulokselta odottaisi. Pelkäsin, että maalia on jotenkin epätasaisesti, mutta kyllä tuo nyt näyttäisi kohtuullisesti onnistuneen. Ehkä nyt laittaisin vielä sen neljännenkin kerran maalia.

   Poista
 7. Komea uuni! Kuka sen on muurannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuraajan kotisivut ja yhteystiedot löytyy osoitteesta www.uuninmuuraaja.fi Siellä on myös hieno kuvablogi tehdyistä töistä.

   Poista