2. joulukuuta 2014

Me rakentajina


Blogini ei enään päivity aivan reaaliajassa, kuten ennen.. On niin paljon muuta tohinaa, etten pysy enään rakentamisen perässä. :) Talolla on kyllä värkätty monenlaista ikkunan vesipelleistä ulkorakennuksen vedeneristyksiin. Näyttäisi siltä, että ensimmäiset laatoitustyöt alkaa olla käsillä! Lattialankkujen saapuminen vähän viivästyy, joten nyt keskitymmekin piharakennuksen saunan tekoon.


Teknisentilan vedeneristys aluilla.


Kohta saadaan aloittaa piharakennuksen lattian laatoitus. Lattiaan pääsevät nämä valkoiset kuusikulmaiset laatat.


Haluaisin, että talossa olisi vähän rosoa ja rakoja lautojen välissä. ;) Jos olisi vanhat katot ja lattiat, rosoa tulisi luonnostaan, mutta uusien materiaalien kanssa vähän pelkään, että tulee liiankin siistiä ja säntillistä jälkeä. Vanhan talon tunnelma, kun minusta syntyy pienestä epätäydellisyydestä ja vinoudesta, lonksuvista laudoista jne. Vanhojen talojen remontoimisessa voi olla sekin vaara, että talo yliremontoidaan ja tunnelma häviää sen myötä.

Mieheni on tarkka ja huolellinen rakentaja, mikä on todella hieno asia, mutta aiheuttaa jopa joskus ristiriitoja välillemme. Minä kun toivoisin, että kaikki ei olisi niin säntillistä. Kattoon piirretty viiva kuvaa hyvin mieheni tarkkaa kädenjälkeä. Minua aivan nauratti, kun tulin talolle ja katsoin kuinkas nuo naulat voi olla noin tasaisina nauhoina katoissa. Olin nähnyt mielessäni sellaisen vähän rennon ja hyppelehtivän nauloituksen, joka syntyy luonnostaan, kun naulat vain isketään vapaalla kädellä kattoon. No, ristiriidat ovat usein sitä, etten muista sanoa ajatuksiani ääneen tai oletan että toinen ajattelee samalla tavalla. Siinäpä on ihmislapsoselle oppimista!:D

Tällainen parivaljakko olemme rakentajina, toinen on huolellinen, jalat maan pinnalla (mieluusti vähän maan pinnan sisässä), käytännön osaaja, joka vie hommaa eteenpäin tasaisesti ja varmasti ja toinen idealisti, taiteilijasielu, asioiden selvittäjä, ideoija ja visuaalisen ilmeen luoja. Tässä rakentamisessa täydennämme kyllä hyvin toisiamme, homma ei levahda suuntaan eikä toiseen liikaa, kun kumpikin pitää omistaan kiinni, mutta joustaa tarvittaessa. Tämä rakentaminen on ehdottomasti yksi hienoimpia asioita, mihin olemme yhdessä ryhtyneet.
Mutta ainakin tämä talo on nyt huolella ja rakkaudella rakennettu. Luotan sataprosenttisesti mieheeni, mihin työhön hän ikinä talolla tarttuukaan. Stressaavaa olisi laukkoa katsomassa työmiesten perään, jos ei luottaisi tekijään täysin. Saamme olla myös kiitollisia, että kaikki ulkopuoliset tekijät, jotka taloprojektiimme on osallistuneet, ovat osoittautuneet todella hyviksi ja alansa osaaviksi tekijöiksi. Olemme usein pohtineet, miten hienosti kaikki ovat hommansa hoitaneet ja myös kunnioittaneet vanhan talomme luonnetta.6 kommenttia:

 1. Hih, olipas hauska lukea tätä postausta! :) Meillä ihan sama homma, että mies on rakentamisessa hyvin tarkka, välillä vähän liiankin kanssa. Minulle taas kelpaisi monessa kohtaa vähän suurpiirteisempikin käden jälki, juuri tuomaan sitä vanhan talon tunnelmaa, vaikka meillä uusi talo onkin. :) Moni on meille ehdottanut, että jospa ottaisimme rakennusmiehen töitä joudutamaan, mutta eihän siitä mitään tulisi. Mieshän olisi kuin tulisilla hiilillä leipätyössään, jos joku vieras henkilö sillä aikaa rakentaisi meidän taloamme, eikä hän voisi olla varma tämän henkilön työn laadusta ja täydellisyydestä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ainakin meille tulee huolella rakennetut talot. Meillä olisi ihan sama juttu, jos vieraat rakentaisi taloa omin päin. Eipä mies osaisi olla rauhassa leipätyössään.

   Poista
 2. Olkaa huoletta. Kyllä niitä rakoja leveään puutavaraan syntyy aikaa myöten. Katselin tuossa meidän tuvan alkuperäisiä katon naularivejä, niin ovat ne ennenkin laitettu viivasuoraan linjaan. Itseä varten on varmaan tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti tulee rakoja ajan kanssa. Saapa nähdä miten leveät lattialankut tulee rakoilemaan. Voihan se olla, että ennenkin on naulat laitettu viivasuoraan, oma mielikuvani vaan oli toinen. :)

   Poista
 3. Meilläkin mennään juuri näin, mies ei jätä mitään sattuman varaan tai vähän sinnepäin, vaikka minua eivät pienet kauneusvirheet tai epäkäytännöllisyydet haittaisi. Vaan varmasti olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka välillä vähän hidasta tämän homman eteneminen onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että muuallakin mennään näin! :) Oikeastihan se on hieno ja arvokas juttu, kun tulee siistiä jälkeä ja sitä kyllä arvostan. Käsityönä tehdyssä ei silti minusta haittaa, vaikka kaikki ei olekaan aivan millin tarkasti tehty.

   Poista