30. heinäkuuta 2014

Ikkunan vuorilautojen kokeilua ja vähän kuistista


Taas yksi juhla-ja mummolareissu takana, mies ja vanhin pojista on vielä Lapissa patikoimassa ja kalaonnea kokemassa. Heitä odotellessa on aikaa mietiskellä tulevia askareita.. vuorilaudoissa tulee kyllä olemaan oma urakkansa!

Olemme yrittäneet jäljittää pienistä paperikuvista ikkunan vuorilautojen mallia mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Talomme on aika yksinkertainen tyyliltään ja sitä korostaa myös avoräystäät sekä nurkkien ja otsalautojen maalaaminen samalla värillä ulkovuoren kanssa. Minusta onkin ihan hauska tuoda taloon ripaus koristeellisuutta ikkunoiden vuorilaudoissa.

Tässäpä yksi koottuna, kapulat alhaalla on vain väliaikainen kasausviritelmä.


Päätimme talon ulkoilmeen kanssa pysyä talon viimeisimmässä asussa, johon kuuluu korkea kuisti, risti-ikkunat ja koristeelliset ikkunan vuorilaudat. Meillä on paljon kuvia talon purkuvaiheista, mutta ei yhtään kuvaa niin, että ulkovuorilaudoitus näkyisi kokonaan.

Minusta tässä talossa on ollut kaunis ja sopusuhtainen korkea kuisti. Ja koska tilaratkaisuiden vuoksi päädyimme korkeaan kuistiin, oli luontevaa ottaa malli tästä 1900-luvun alkuvuosikymmenille ajoittuvasta kuistista. Kuisti on sen verran hillitty tyyliltään, ettei se minusta ota liikaa taloa haltuun. Kuistin iso ikkuna vuorilautoineen on kuin talon kruunu. :) Se pitäisikin pikimmiten ottaa kunnostuksen alle.

Mielenkiintoista nähdä, kuinka ikkunan vuorilaudat, kuistin ikkunat ja alkuperäiset ovet tulevat taas muuttamaan talon näköä..
16 kommenttia:

 1. Voi huokaus, kuinka tulee kauniit ikkunat;)

  VastaaPoista
 2. Tosi kauniit, koristeelliset vuorilaudat! Sopivat varmasti hienosti kokonaisuuteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Mukava laittaa nämä alkuperäisen malliset vuorilaudat takaisin taloon. :)

   Poista
 3. Anonyymi30.7.14

  Ihailen :) ja aina vaan paranee kerta kerralta!

  VastaaPoista
 4. Hyviä päätöksiä olette tehneet talon ulkoasun kanssa. Ikkunan vuorilautojen malli näyttää tosi autenttiselta ja tuo varmasti taloon juuri aitoa vanhan talon ulkonäköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin tässä vähän jännää, että miten uudesta materiaalista onnistuu jäljentämään vanhan esikuvan mukaista. Mukava kuulla, että vuorilautojen malli näyttää autenttiselta. :)

   Poista
 5. Anonyymi30.7.14

  Oven päälle olisi hyvä laittaa jonkunlainen katos. Hyviä päätöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, katos oven päälle olisi hyvä päätös käytännöllisyyden, mukavuuden ja suojaavuuden näkökulmasta.

   Se kuitenkin rikkoisi alkuperäisen ilmeen, johon tässä pyritään. Alueellamme on myös rakentamista tarkasti ohjaavat rakennustapaohjeet, jotka kehoittavat välttämään katoksia, pitkiä räystäitä, terasseja ja muita "moderneja" näihin taloihin kuulumattomia elementtejä. Meillä on myös satavuotiaat vanhat kuistin ovet, jotka ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin ilman katostakin. Massiivipuu huollettuna kestää kulutusta ja vaativiakin olosuhteita mainiosti.

   Poista
 6. Näyttää tosi hyvältä, uskon että tulee huippuhieno lopputulos!

  VastaaPoista
 7. On ne vaan nätit :) Monta osasta mutta varmasti vaivan arvoista. Tuleeko tuohon kuistiin joku huone vai onko se "vain" käytävää?

  VastaaPoista
 8. Kuistin päälle tulee pieni työhuone. Olihan noissa ikkunanpielissä vähän väkräämistä, mutta lopputulos oli ihan palkitseva.

  VastaaPoista