3. heinäkuuta 2014

Talon täydeltä värejä

Farmhouses-of-Halsingland-2
Onpas siinä talolla kokoa ja näköä, matkakuume Ruotsiin on taas nousussa.. Haluaisin käydä näissä UNESCO:n maailmanperintökohteiksi valituissa talonpoikaistaloissa. Käykää ihmeessä kurkkaamassa. Jokaisesta talosta on tehty oma esitteensä.  klik!

On hyvä, että kaikkia päätöksiä ei ole tarvinnut tehdä heti. Oppii tuntemaan taloa ja myös itseään. Edellisessä postauksessa mainitsin, että mies on pähkäillyt talon ulkopuolisten juttujen parissa, niin minulla on samaan aikaan surissut päässä talon sisäpuoliset materiaali- ja värivalinnat. Tähän projektiin ryhtyessä, en arvannut, että kiinnostun muun muassa värikkäistä sapluunamaalauksista ja talonpoikaisantiikista! :)

Kolme ensimmäistä kuvaa täältä.

farmhouse-halsingland-07

Kun olen näihin taloihin tutustunut, olen yhä enemmän vakuuttunut siitä, että nyt jos koskaan värikokeilut on paikallaan. Yllä oleva kuisti mielestäni viestii siitä, että sisäpuolellakaan talossa ei ole vastassa mitään aivan tavanomaista. Laitoin aiemmin tänne blogiin kuvan gammalsvenska tapettimalliston Gästgivars-tapetista. Aika erilaiselta tuo kuvio näyttää tuossa alla olevassa kuvassa, kuin mallikuvassa. Isompana alana yksittäiset värit ei sieltä niin hypi silmille, tunnelma on aika rauhallinen. Monet näistä vanhojen sapluunamaalauksien kuvioista löytyy nykyään myös perinnetapeteista. Tämä kuvio voisi olla yksi vaihtoehto keittiöön.

 Farmhouses-of-Halsingland-3


Minulla ei ole kokemusta sapluunamaalauksista, mutta olen ajatellut ainakin kokeilla. Sain syntymäpäivälahjaksi sapluunamaalausvihkon, jossa on joitakin malleja ja ohjeita maalaamiseen ja sapluunantekoon. Perinnetapettien hintoihin verraten sapluunamaalaus on ainakinn edullista, joskin varmasti aikaa vievää puuhaa.

Sapluunavihkossa on neljä kuviomallia. Kolmas "pallomalli" löytyi myös tapettina. Aluksi en pitänyt tuosta mallista, mutta kun löysin sen toisen sävyisenä tapettimallina, se näytti minusta aivan erilaiselta. Värit vaikuttavat lopulta todella paljon siihen, miltä kuvio näyttää. Tässä riittääkin  tutkittavaa ja kokeiltavaa oikeanlaisten kuvioiden ja värien löytämiseen.. näitähän voi itse soveltaa loputtomiin.Aiemmin mainitsin täällä, että minulla on tytön huoneen lisäksi toinen "vaaleanpunainen" suunnitelma taloon. Tämän kuvan olen tänne ennenkin laittanut ja tästä olen saanut inspiraationi tuvan värimaailmaan. Poltettua terraa roiskemaalauksen pohjaväriksi, vihreään tai siniseen taittuva harmaa sävy rintapaneeliin ja listoihin. Nyt ei auta kuin tilata koemaalipurkit ja alkaa kokeilemaan, miltä suunnitelmat näyttävät.


Olen ajatellut käyttää mattapellavaöljymaaleja tai siis valkoista mattapellavaöljymaalia, johon sekoitetaan sävytettyjä pellavaöljymaaleja.
Värimallit Antiikkiverstaan sivuilta.
  
Tein myös yhden sapluunakuvion itse suurentamalla sen pienenpienestä kuvasta. Tämä olisi siinä mielessä helppo, että tähän tulee vain kahta väriä. Tätä olen ajatellut alakerran porstuakamariin.


Tässä viimeisessä kuvassa on ihana eteinen. Toivoisin, että saisin eteiseemme ripauksen tästä tunnelmasta. Tuollaisia kiinteästi rakennettuja vaatekomeroita aiomme myös tehdä kuistiin ja eteiseen. Suora yksinkertainen lautapaneeli, jossa lautojen leveydet hieman vaihtelevat, voisi olla myös ratkaisu meidän kuistiin, eteiseen ja keittiöön niiltä osin kuin paneelia tarvitaan. Ja ehkäpä myös keittiönkaappeihin..

Kuva lehdestä GÅRD&TORP.

7 kommenttia:

 1. Voi vitsit tuo viimeinen kuva kolahti, vau. Ja tuon alemman "pallomallin" värit on kyl herkulliset.
  Tosi kivaa kyllä lukea näitä sun sapluunapohdintoja, odotan mielenkiinnolla mitä kaikkea päädytkään tekemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin miettinyt, että kuinkahan sitä loppusuoralla ehtii noita kuvioita seiniin maalailemaan.. Mutta onneksi seinät voi aluksi maalata pohjamaalilla ja tehdä kuviot sitten hiljalleen. :)

   Poista
 2. Täällä toinen, joka on jo pidempään haaveillut reissusta Hälsinglandiin... Nuo "superpohjalaistalot" olisi aivan mahtavaa nähdä omin silmin, kun jo kuvista näyttävät niinn upeilta väreineen, yksityiskohtineen ja sisustuksineen! Hyvä valinta tuo poltettu terra roiskemaalauksen pohjaväriksi, antaa varmasti voimaa ja lämpöä tupaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo talot olisi mahtava nähdä omin silmin, jospa ensikesänä.. :) Tykkään tuosta poltetusta terrasta ja toivotaan, että saadaan tupaan lämpöinen tunnelma!

   Poista
 3. Taina Hautamäki7.7.14

  Minä kävin Uulan tehtaalla keväällä - pigmenttejä myytiin alennuksella. Arvaa, tuliko ostettua usiampaa sorttia :D Schablonimaalausta suunnittelen minäkin, munaöljytemperalla mahdolllisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisinpa nähdä lopputuloksen! Minäkin olen taidekoulussa maalannut jonkun verran munatemperalla, kyllähän se bigmenttien loisto on siinä aivan erinlaista kuin monissa valmismaaleissa. Mitenkähän tuo munaöljytempera kestää kulutusta. :)

   Poista
 4. Ihan kokemuksesta haluaisin välttää Antiikkiverstaan tuotteita. Tilaukset on aina kuukauden myöhässä, monta kertaa on jäänyt tulematta kokonaan, asiakaspalvelu on hattuilua vaikka asiakas on ajellut liikkeeseen useammin kuin kerran turhaan koska paikalla ei olekkaan ketään ihan aukioloaikoihin. En koskisi pitkällä tikullakaan enää.

  VastaaPoista