4. tammikuuta 2014

Ulkovalaisimia ja hintavertailua

Onko perinnerakentaminen kallista? Usein törmää mielikuvaan siitä, että perinnerakentaminen tai vanhan kunnostaminen on kallista. Oma mielikuvanikin asiasta oli aijemmin saman suuntainen, kunnes aloin tehdä selvitystä siitä, mitä tällaisen projektin läpivieminen voisi maksaa. Totesin, että vaihtoehtoja paljon kalliin ja edullisen väliltä, myös perinnerakentamisessa.

Jos etsii perinnerakentamiseen tyylillisesti sopivia tuotteita ja rakennusosia ainoastaan niihin erikoistuneista kaupoista, voi helposti muodostua kuva, että perinnerakentaminen on todella kallista puuhaa. Vastaavia tai saman tyylisiä tuotteita voi löytää huomattavasti huokeammalla hinnalla käytettynä tai joskus ihan tavallisesta romukaupasta riippuen tietenkin siitä mitä etsii. Perinnerakentajan on hyvä pitää silmät ja korvat auki liikkuessaan, toisen jätekasa saattaa olla itselle arvokas löytö.

Perinnerakentaminen ei ole sen kalliimpaa kuin muukaan rakentaminen, jos jaksaa tehdä työtä edullisten tarvikkeiden löytämisen eteen. Eikä aina tarvitse tinkiä laadusta, esimerkiksi monet vanhat edulliset varaosat ovat uusia laadukkaampia ja ovat saattaneet kestää tähän päivään mennessä jo satoja vuosia. Tässäpä ehkä syy, miksi perinnerakentamisesta ja kunnostamisesta tulee elämäntapa, tuotteiden etsiminen, kunnostusmenetelmiin tutustuminen ja oikeanlaisten käsittelymenetelmien löytäminen vie mennessään. Arvostus vanhaa, kestävää ja hyvin tehtyä kohtaan nousee, on mielenkiintoista olla osana satoja vuosia kestävän rakennuksen historiassa.

Jätekasoista ja purkutyömailta saatta myös löytää itselle arvokaita osasia. Mekin löysimme vanhoja leveitä lattialankkuja erään rakennustyömaan jätekasasta, joka oli matkalla kaatopaikalle! Lankuista valmistuu meille nyt ruokapöytä ja penkit. Tässä pieni esimerkki uusista ulkovalaisimista, joiden hintaero on noin 260 euroa. Vastaavan tyylisiä valaisimia löytyi paljon, tässä kallein ja edullisin äkkiseltään löytämäni.

Tallivalaisin
Kuva täältä
Erään siirretyn ja pieteetillä kunnostetun pohjalaistalon ja ulkorakennuksien ulkovalaisimiksi oli laitettu nämä alemman kuvan lamput. Hyvältä näyttivät, eikä ole tarvinnut itseään kipeäksi maksaa. :) Perinnerakentamisessakin voi tehdä valintoja siinä kohden, mihin haluaa panostaa ja voiko jossain kohdin tyytyä edullisiin vaitoehtoihin, jos ne vain tyylillisesti sopivat kokonaisuuteen.
36-1425 Ulkovalaisin Alfred
Kuva täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti