19. tammikuuta 2014

Tilasuunnitelmia

Sähkösuunnitelman tekeminen antoi potkua myös kalusteiden niin kiinteiden kuin liikkuvienkin suunnittelemiseen. Valaistussuunnitelmassa on myös tärkeää huomioida haluttujen kalusteiden koko ja paikat, jotta lamput asettuvat haluttuun kohtaan. Luonnostelin kalusteita pohjapiirrokseen juuri sen kokoisiksi kuin haluaisin niiden olevan tai minkä kokoisia ne maksimissaan voivat olla, jotta tila "hengittää" eikä tunnu liian ahtaalta. Suunnitelmat tulevat kuulumaan osana koulutyöhöni tilasuunnittelun osalta.  Sen vuoksi suunnitelmia viilataan täällä moneen otteeseen ja kalusteita mietitään senttitarkkuudella.

Kerrassaan kaunis kaappi ja penkki Törnävän Liinamaan tuvassa ja  ihana kuurilattia!

Kalusteet olisi aina hyvä miettiä suunnitteluvaiheessa paikoilleen pohjapiirustukseen juuri oikean kokoisena. Siinä hahmottuu, minkä kokoisia kalusteita tilaan todellisuudessa mahtuu. Varsinkin uuden talon suunnittelussa se olisi tärkeää, vanhassa mennään olemassa olevien tilojen ehdoilla. Tupamme ei ole mikään valtavan suuri, joten kalusteetkin saavat olla pienempiä. Keittiöön mahtuu onneksi reilun kokoinen pöytä.Alakerran kalustuksesta, pintamateriaaleista ja tunnelmasta, minulla on aika selkeä kuva mielessä. Tupaan olisi mukava saada seinänvieruspenkit, niitä pitää miettiä pattereiden vuoksi vähän tarkemmin. Toinen pohjanmaalla tyypillisesti tuvassa esiintyvä kaluste on korkoossänky, sellainenkin, jos tilaan sopisi olisi upea yksityiskohta. Alakertaan ei luultavasti tule muita uusia huonekaluja kuin mahdolliset nojatuolit ja piano porstuakamariin. Kalusteiden hankkimiseen menee luultavasti vuosia, mutta niitä on mukava etsiä ja hankkia hiljalleen. Alla inspiraatiokuvia tunnelmista ja kalusteista.

Kuva Antiiki -lehdestä.
Kylpyhuoneesta tulee valoisa ikkunallinen huonemainen tila. Toivon, että siitä tulee viihtyisä lämmin ja luokseen kutsuva tila. Kasaantuvat pyykkivuoret voi kyllä tosin hetkessä kääntää tunnelman nurin niskoin.. Jospa tila inspiroisi olemaan vähän reippaampi taloudenhoitaja. Värimaailma tulee alla olevasta kuvasta. Renginkaappi ja vanha penkki tulee muuten paneelista rakennettujen kaapistojen seuraksi. Kuva on miellyttänyt jo yli kymmenen vuotta sitten, joten ehkä  se ajattomuudellaan miellyttää jatkossakin.

Kuva Puhdas tyyli-kirjasta.
Kustavilaistuoli.
Keittiön ja tuvan väliin jäävä makuuhuone eli porstuakamari tapetoidaan. Minua viehättäisi laittaa tilaan, vaikka hieman tummempi tapetti tai sabluunamaalaus.

Emännän huone Liinamaan tuvassa.

Isännän huone Yli-Lauroselan museosta Ilmajoelta.
Kyllä on sellanen ovi, että! Mistä näitä taideteoksia saisi.. Mies aina päivittelee vanhojen ovien mataluutta, mutta minä olen sitä mieltä, että kyllähän me pienet ihmiset niistä mahduttaisiin kulkemaan! Eteisessä meillä voisi olla ripaus tästä tunnelmasta.

Liinamaan tupa.

Renginkaappi ja arkku Liinamaan tuvasta.

Uuni Liinamaan tuvassa, ehkä saman kokoinen tulee meille, mutta se kantikkaampi malli.
Yläkerrassa huonekalut varmasti liikkuvat enemmän ja tilat tulevat olemaan muutoinkin hieman eriluontoisia kuin akakerrassa, koska tupien päälisethän ovat ennen olleet kylmää ullakkotilaa. Nyt luomme niille aivan uuden käyttötarkoituksen makuuhuoneina. Pienen makuuhuoneen kohdalla on olettavasti ollut kesähuone. Ajattelimme, että yläkerrassa hirsi voisi olla näkyvillä lähes kaikkialla. Pieni huone ja työhuone tapetoitaisiin, koska niihin muutenkin tulee kevyttä väliseinää tai kuistin puurunkoista seinää.Hirret ehkä maalataan vaaleiksi yläkerrassa. Ei haittaa, vaikka tunnelma on hivenen askeettinenkin. Lattia pidetään kuurilattiana. Perinteinen liitumaali olisi seiniin ihana, mutta käytännöllisempää olisi maalata himmeällä pellavaöljymaalilla. Tarkemmat pintamateriaalisuunnitelmat tehdään sitten myöhemmin ja ne myös varmasti elävät projektin aikana.

Toivon yläkertaan valoa ja väljyyttä..

Kuva Koti ja Keittiö-lehdestä
Kuva Puhdas tyyli-kirjasta

.. vanhoja kaappeja ja arkkuja ja lokoiluun kutsuvia nojatuoleja..

Kuva Puhdas tyyli-kirjasta
..rentoa ja levollista tunnelmaa

10 kommenttia:

 1. Hienoja, toimivan oloisia suunnitelmia ja kauniita kuvia! :) Meilläkin on aika selkeä kuva ainakin alakerran huonekaluista ja sijoituspakoista sekä värimaailmasta.Tuo sähkösuunnitelma on kyllä niin haastava, kun pitäisi jokaisen lampun ja pistokkeen paikka tietää niin varhaisessa vaiheessa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Maria! :) Meilläkin pähkäiltiin sähkösuunnitelman kanssa pitkään. Sopivien pistorasioiden ja katkaisimien etsimistä onkin sitten myöhemmin edessä. Pintamateriaaleja, maalisävyjä ja työmenetelmiä saa kans miettiä oman aikansa. Tämä perinnerakentaminen onkin yhtä tutkimista, kokeilua ja oppimista, mutta mukaavahan se on!

  VastaaPoista
 3. Hienoa päästä seuraamaan unelmanne toteutumista! Meillä unelmoidaan perinnerakentamisesta olkirakentamisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seuraamaan, olen lukenut olkirakentamisesta, se olisi varmasti mielenkiintoinen projekti! :)

   Poista
 4. Anonyymi22.1.14

  Upeita suunnitelmia ja kiitos että päästät seuraamaan taloprojektin vaiheita.

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa seuraamaan! Suunnitelmia tehdään ja jännätään kuinka ne toteutetaan ja toteutuvat. :)

  VastaaPoista
 6. Aah täähän oli ihana blogi! Kitinojan toisenkin perinnetalon rakentamista seuraan, ja hauskaa kun tää on erilainen ollessaan siirrettävä tupa. Ihanan perinteinen paritupapohja teidän talossa, ja kaikki vaikuttaa niin - ah - ihanalta! Mulla on jo vanhan talon kuume niin kova, että taidan räjähtää kohta. Etsintä jatkuu. Mutta liityn seuraan tähän blogiin, ehdottomasti!

  VastaaPoista
 7. Tervetuloa seuraamaan Taina! :) Tuo vanhan talon kuumehan kuulostaa lupaavalta ja kun se on kohonnut räjähdyspisteeseen, niin se on menoa sitten, kun oikea tupa tulee vastaan. ;) Onnea etsintään!

  VastaaPoista
 8. Kiitos, näistä on inspiraatiota meidänkin taloon!

  VastaaPoista
 9. Mukavaa, kun inspiroiduit näistä! :)

  VastaaPoista