6. tammikuuta 2014

HirrenveistoaKun katsoo tämän Museoviraston tekemän videomuotoisen dokumentin perinteisen hirsikehikon veistosta, arvostus vanhoja hirsikehikoita kohtaan nousee kohisten. Video on tehty hauskasti mukaillen aikaa, jolloin kirvesmiehet olivat kirvesmiehiä sanan varsinaisessa merkityksessä. Tässä tehdään pieni mökki ja voi vain kuvitella sitä työn määrää, joka on tehty kokonaisen asuinrakennuksen eteen. Hatunnosto korkealle ja syvä kumarrus myös niille tuntemattomille kirvesmiehille, jotka aikoinaan rahtasivat tukit metsästä ja veistivät ne käsin talomme kehikoksi!

Kerran meiltä kysyttiin, miksi ihmeessä haluamme vanhan kehikon, kun saman näköisen talon voi rakentaa tavallisista rakennusmateriaaleista, siis mieneraalivillasta, muovista jne. Talomme ykkösjuttuhan on nimenomaan tuo vanha hirsikehikko ja kaikki kunnia sille. Talon hengittävyys ja terveellisyys on meille tärkeitä seikkoja puhumattakaan kulttuurihistoriallisesta arvosta. Meidän näpertely on pientä sen rinnalla, mitä tuon kehikon eteen on tehty 1800-luvun puolen välin tietämillä.

On arvokasta, että vanhoja hirsitaloja kunnostetaan ja siirretään, otetaan uudelleen asuinkäyttöön. On myös arvokasta, että aitoja perinteisin menetelmin valmistettuja hirsikehikoita on alettu rakentamaan uudestaan. Se tietää jatkumoa rakennusperinteellemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti