5. joulukuuta 2017

Tupatunnelmia ja vielä lattian kuurauksesta..Olen huone kerrallaan tehnyt suursiivousta talossa, pessyt paikkoja kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Eilen kävin läpi suuren kaapin, joka oli pullollaan lehtiä ja muuta tavaraa. Hauska sattuma oli, että jäin selaamaan vanhaa Glorian Antiikkilehteä, jossa oli tosi hyvät ohjeet puulattian kuuraukseen! Ohjeet on laatinut pitkän linjan konservaattori Wilma Patomaki.
Näitä ohjeita on tullut vuosien varrella useita vastaan ja hieman niissä on aina ollut eroja. Omiin ohjeisiini verraten Wilma käyttää enemmän pellavaöljysaippuaa kuurausvedessä 3-5dl/10 litraa kylmää vettä. Ajattelisin niin, että määrää voi säädellä lattian likaisuuden mukaan. Itselläni oli muistikuva, ettei lattiaa tarvitse isommin huuhdella ja näin oli Wilmankin ohjeessa, mutta jos lattia on hyvin likainen tulee huuhdella niin kauan, että likaista vettä ei enään lähde lattiasta. Muutoin lattia voi jäädä kellertäväksi. Tämä siis Wilman ohjeista lainaten. Ohjeet löytyy Glorian Antiikin numerosta 5/2013.
Olen täällä fiilistellyt puhdasta tupaa ja vähän pyöritellyt huonekalujen paikkoja. Mikään siivousintoilija en ole, vaan talomme oli todella suursiivouksen tarpeessa. Mukavaahan tuo siivoaminenkin on, kun vauhtiin pääsee ja vielä mukavampaa, kun työ on tehty ja palkaksi saa raikkaan ja puhtaan kodin. Tuntuu, että talo on valmis vastaanottamaan joulun.
Välillä se aurinkokin jaksaa paistaa ihania tunnelmia luoden.2 kommenttia:

  1. Teillä on kyllä niin kaunista ja rauhallista!! Aivan ihana tuo viimeinen kuva, juuri tuolta on varmasti emännistä tuntunut talviset auringonsäteet joskus satoja vuosia sittenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Niinpä, usein mietin millaista elämä onkaan aikoinaan ollut näissä vanhoissa taloissa. Talvi on varmasti ollut melko ankaraa aikaa. Nyt saa vain nauttia tästä kaikilla mukavuuksilla, eikä tarvitse palella tai tuntea vedon tunnetta. :)

      Poista