5. tammikuuta 2017

Vaikeita tapettivalintojaMaisema muuttui joulun vesisateesta kirskuvaksi pakkaseksi ja huurrepuiksi. Jotenkin näissä auringonsäteissä tuntuu kylmyydestä huolimatta kevään lupaus. Tuntuu, kuin olisi taas vähän enemmän energiaa tarttua erilaisiin puuhiin.

Tänään tulikin tilattua listoja yläkertaan sekä tapettiliisteriä ja muuta tykötarvetta, jotta päästään seuraaviin työvaiheisiin käsiksi. Parin seinän tapetoinnista on vain paisunut naurettavan iso ongelma, eikä tapetteja ole vieläkään tilattu.. Yksi haluaa hevostapettia, toinen jalkapallotapettia ja kolmas haikailee historiallisten paperitapettien perään. Toisin sanoen  -lapset vastaan äiti. :) 
Senkin on saanut oppia, että perinnerakentaja saa olla tarkkana tapettien kanssa. Monet niin sanotut historialliset mallit, jotka luovat mielikuvan aidosta paperitapetista, ovatkin kuitutapettia ja sisältävät polyesterikuitua.  Ideologisesti ymmärränkin hyvin, että monet eivät halua kuitutapetteja luonnonmukaisilla materiaaleilla rakennettuun hengittävään perinnetaloon, vaikka rakennuksen kannalta tuskin olisikaan niin dramaattista, vaikka kuitutapettia muutamaan väliseinään laittaisi. Itsekään en mielelläni ulkoseiniä vasten laittaisi mitään muovia sisältävää materiaalia, vaikka niitä kuinka olisi testattu höyryn läpäiseviksi.
Selasimme melkoisen määrän erilaisia tapettimallistoja läpi. Lasten tapetti-ihastukset osuivat aina kuitutapettien kuoseihin. Meillä nämä kaksi seinää, jotka yläkerrasta on päätetty tapetoida, on kevyitä uusia väliseiniä. Näiden seinien kohdalla voisin myöntyä kuitutapetille ja saavathan lastenhuoneet toki olla myös asujiensa näköiset. Kaksi muutaman neliön seinää on helppo myös tapetoida myöhemmin lasten kasvettua tai huoneiden käyttötarkoituksen muuttuessa uudelleen.

Ulkoseiniä ja hirsisiä väliseiniä vasten tytön huoneeseen tulee maalattua lautaa ja poikien huoneessa puukuitulevy ja lumppupaperiarkit. Lumppupaperoinnin perään kyseltiin paljon myös messujen aikana. Ajattelinkin, että voisin tehdä oman postauksen ohjeineen tuosta hommasta nyt, kun siitä on jonkin verran tullut itselle kokemusta.

Jännitimme vähän, miltä portaikko tulee näyttämään, mutta tässä korkeassa kapeassa tilassa onkin oma kiva tunnelmansa.
Historiallisista paperitapeteista vielä puheenollen. Löysin aivan hurmaavien tapettimallien äärelle Backlidens Gård -blogin kautta. Käykää kurkkaamassa näitä ihania ruotsalaistapetteja täällä.
Minä löysin sieltä meille keittiöön tapetimallin, täytyy vain tovi vielä lihottaa säästöporsasta..


Kuva Hagelsrums Handtryck

Meille tämä tapetointi on osa-alueena sellainen, josta on vähiten kokemusta. Olemme vain kerran aiemmin tapetoineet paperitapetilla.  Minkälaisia ajatuksia teillä on vanhoihin taloihin sopivista tapeteista ja tapetoinnista ylipäätänsä? Kuulisin mielelläni kokemuksia.14 kommenttia:

 1. Olen törmännyt samaan tietoon ja yllätyin kun kuulin että esim. Pihgren & Ritolan tapetitkin sisältävät muovia. Sain tämän tiedon Rakennus apteekista, jossa sitten olikin myynnissä kuulema aitoja paperitapetteja jotka oli noin 200€ rulla. No...meidän talossa en ole ollut niin tarkka näissä asioissa, mutta ymmärrän kyllä että teidänlaisessa kodissa se on eri juttu. Tuo lasten ja äidin välinen makuero kuulostaa niin tutulle : ) Itse sain periksi viimeisimmän valinnan sillä, että neitokainen on jo niin iso että suunnittelee muuttoa jo pois kotoa.
  Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä, että kaikkea pitää nykyään tutkia suurennuslasin kanssa ja kysellä valmistajien perään. Nuo paperitapetit ovat kyllä niin kovissa hinnoissa, että saa miettiä tarkkaan, mihin niitä raskii laittaa. Saa nähdä innostuuko tässä kuitenkin tekemään "köyhän tapettia" eli sabluunakuvioita lumppupaperille.:) Se vain on niin kauhean hidasta ja joskus toivoisi, että jokin tulisi vähän ripeämmin valmiiksi.

   Leppoisaa loppiaista sinnekin!

   Poista
 2. Meillä ei ole minkäännäköistä kokemusta vielä tapetoinnista, mutta tapettiunelmia löytyy jos jonkinlaisia. Pelkään ihan samanlaista taistoa, aikuiset vastaan lapset, meidänkin kohdalla. Sen takia haluaisinkin päästä yläkerran ja lasten huoneiden tapetoinnin kimppuun nopeasti, koska mitä pienempiä lapset ovat, sitä helpompi meidän aikuisten on ylipuhua lapset ja saada seiniin nätit vanhantyyliset tapetit prinsessa- tai robottitapettien sijaan. :D Vaikka enpä minä sellaisia tänne kyllä huolisi, joten täytyy varmaan lahjoa lapset jollain, jotta he kelpuuttavat minun valitsemani tapetit. Ihanaa, kun teillä on tapetointi kohta edessä! Toivottavasti pääsette lasten kanssa yhteisymmärrykseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tulee tätä tapettia niin vähän, että olen ajatellut, ettei oikeastaan haittaa, vaikka joskus vuosien päästä tapetoidaan seinät uudelleenkin. Vanhimmat lapset on jo sen ikäisiä, että heitä alkaa jo kiinnostaa, mitä heidän huoneisiinsa laitetaan. Onhan tämä vähän haastavaa, mutta ihan hauskaakin suunnitella lasten kanssa ja heidän ehdoilla. Äidin ehdotukset kyllä lähes aina sai tyrmäyksen näissä tapeteissa. Mutta eiköhän me yhteisymmärrykseen päästä. Löydettiin yksi äidillekin mieluinen jalkapallotapetti, että saapa nnähdä, mitä tästä muodostuu.. :D

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Mä oon tapetoinut paljonkin. Ja näin yleistäen sanoisin, että mitä kalliimpi tapetti, sen helpompi tapetoida. Ts. laadukas paperitapetti on kuin nahkaa, joihin on vähän huolettomammankin tapiseeraajan vaikea saada kupruja. Pinta on myöskin erilainen. Kokemukseni mukaan monet polyesteritapetit jotenkin "kiiltää" ja näyttää "halvoilta", ainakin aitoja materiaaleja vasten. Toisaalta aika jona joutuisitte niitä katselemaan, tulisi todennäköisesti olemaan lyhyt... Voisiko jalkapallot ja hepat tuoda sisustukseen tauluin, jotka lapset saavat itse valita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja kommentista! Minusta oli yllättävää, että esim. Boråstapetterin Karlslund malliston tapetit oli kuitutapetteja, vaikka mallit ovat mm. 1800-luvun torppien sabluunamaalauksista. Jotenkin oli itsellä kuvien perusteella sellainen tuntuma, että olisivat paperitapetteja. Varmasti noissa kuitutapeteissakin on monenlaatuisia, ainakin hinnat sahaa niissäkin valtavalla haitarilla. Olen ymmärtänyt, että kuitutapetitkin ovat lujitemuovista huolimatta hengittäviä. Hyvä taas, että kalliit paperitapetit ovat helppoja tapetoida!

   Poista
  2. Juu näin olen minäkin ymmärtänyt, että kuitutapetti on hengittävä. Meillä on yhdessä huoneessa Boråsia ja kyllä tapetoitaessa eron paperitapettiin huomasi. Ei ollut ihan niin helppoa tapetoitavaa, mutta hyvin se silti onnistui. Kaiken kaikkiaan tapetointi on helppoa hommaa, sujuu varmasti teiltäkin päädyitte sitten mihin tapettiin tahansa :)

   Poista
  3. No hyvä, jos me muutama rulla saataisiin onnistuneesti seinille! :)

   Poista
 5. Jättäisin minäkin lasten räikeimmät ideat tauluin/julistein toteutettaviksi. Aikanaan me saimme valita omaan huoneeseemme väri, vanhemmat kuosin. Ja aikalailla julisteiden alle se tapetti sitten jäi. Toki jos innostusta uudellentapetoimiseen löytyy, mikään ei estä. Omalla kohdallani näkisin että tapetti saisi olla seinällä vuosikymmeniä, varsinkin jos sijoittaa yhtään arvokkaampaan tapettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä mihinkään kovin räikeisiin tai tyylistä radikaalisti poikkeaviin ratkaisuihin lähtisi. Nämä seinät ovat niin pieniä, että kahdella tapettirullalla niistä selvitään. Jos taas valittaisiin kalliita paperitapetteja, kuosien tulisi olla sellaisia, että niitä katsellaan vuosikymmenen jos toisenkin päästä. Minä taas en jaksaisi millään julisteita tai sekavia tauluviritelmiä. :) Mieluummin valitsen hillityn tapetin yhdelle seinälle.

   Meillä yläkerrassa on ikkuna-alaa neliöihin nähden vähän, joten ollaan päätetty pysyä melko neutraaleissa ja aika vaaleissa sävyissä. Nämä huoneet ovat myös tosi pieniä, joten voimakkaan sävyiset tai suurikuvioiset tapetit luultavasti vain pienentäisi tilantuntua, eikä pääsisi oikeuksiinsa. Meillä on nyt muutama sellainen neutraali vintage-henkinen tapetti ehdolla, joissa kuviot ovat luonnosmaisia ja kohtaavat ihan tyylikkäästi huoneidet 1800-luvun raamit.

   Poista
 6. Voisin kirjoitta pitkän kommentin mutta lapset riitelevät! ;) Samat ajatukset täällä! Lycka till!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sabluunamaalaukset joita olet tehnyt ovat todella kauniit. Meillä mies ei usko että pystymme saamaan niin hienoja sabluunamaalauksia kuten tapetit... Ainakin yhteen huoneen haluaisin sen yrittää! Ja säästöpossu täällä näkee nälkää!!! Haha!

   Poista
  2. Sabluunamaalaus on helppoa ja mukavaa, mutta ottaa aika paljon aikaa. Kannattaa koittaa johonkin! Nuo paperitapetit ovat upeita ja sopivat taloonne täydellisesti.

   Juu, kyllä tuo säästöporsas saa usein nähdä nälkää täälläkin. :D

   Poista