4. lokakuuta 2015

Kompostori käyttöön ja kuulumisiaNyt on meilläkin kompostori! Olen niin tyytyväinen, kun ehdittiin ennen talven tuloa aloittelemaan kompostorin käyttöä. Malli on Biolan pikakompostori 220 eco, joka on tarkoitettu ympärivuotiseen keittiöjätteen kompostointiin. Mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä toimii talvella. Kompostin sijoitimme jäteastian viereen, tarkoitus olisi rakentaa niille yhteinen katos. Paikka on sellainen, joka tulee pidettyä luonnostaan puhtaana lumesta talviaikaan.
Meillä kompostoitavaa keittiöjätettä tulee kyllä tässä elämäntilanteessa välillä runsaastikin. Aina on puistattanut heittää biojäte poltettavan jätteen sekaan, mikäli sitä ei ole ollut mahdollista lajitella erilleen. Kompostimullalle taas tulee olemaan runsaasti käyttöä tulevassa puutarhassa.

Ajattelimme seurata kuukauden ajan kompostorin vaikutusta poltettavaan jätteeseen. Toiveissa olisi, että voisimme harventaa poltettavan jätteen tyhjennyksiä, jolloin myös kompostori maksaisi jätemaksuissa itseään takaisin. Jäteastian tyhjennysväli voi haja-asutusalueella olla jopa kahdeksan viikkoa, mikäli kompostori on käytössä. Nyt vain toivotaan, että kompostori oli hyvä valinta ja toimii ympäri vuoden. Otan myös mielelläni vastaan kaikkia neuvoja ja vinkkejä, jolla kompostori on saatu toimimaan hyvin ympäri vuoden!
Muuten meillä on jatkettu hyväksi havaittua linjaa -eli ollaan oltu vain vapaa-aikana. Täällä on tullut havainnoitua luontoa aivan toisella tavalla. Lapsetkin jo kirmaavat omatoimisesti talon takametsään puolukkaan. Sieltä löysin heidät eräänä päivänä kyykkimässä mättäiden seassa pienet mukit kourassa. Metsä on onneksi vain pieni kaistale eikä sinne ole vaaraa eksyä.


Pellon laidassa ja metsän reunassa lymyilevät metsäkauriit ovat saaneet meidät hankkimaan kiikarit. :)Leppoisaa lokakuuta kaikille!

12 kommenttia:

 1. Minäkin olen haaveilllut kompostorista, mutta kun tarve ei ole ympärivuotinen ja siihen nähden ovat niin pahuksen kalliita… Jään mielenkiinnolla odottamaan kokemuksiasi, joten postaathan jossain vaiheessa uudestaan, mitä havaintoja sinulla on. Olen tehnyt biojätteelle metsään luonnonkompostin, jonne heittelen välillä myös lampaan papanoita ja kääntelen kasaa tasaisesti. Taidan saada ensi keväänä sieltä jo uutta multaa kasvimaalle. Mitään eläinperäistä en sinne kuitenkaan voi viedä, ettei tule houkuteltua mitään muita kuin kasvissyöjiä lähimaastoon ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voisin myöhemmin postata käyttökokemuksista. Kyllä nämä kompostorit maksavat sen verran, että varmasti hankintaa harkitsee tarkasti, ellei sen käyttö ole ympärivuotista. Tuollainen metsäkomposti toimii varmasti teillä kesäasunnolla ihan hyvin. :)

   Poista
 2. Me ollaan tykätty tosi paljon tuosta Biolanin kompostorista. Ekat omat kompostimullat on nyt jo levitetty pihaan ja toivottavasti kohta saadaan taas lisää.

  Minusta luonnon keskellä asumisen yksi ihanimmista puolista on se kun lapset saavat mellastaa ulkona niin vapaasti ja oppivat olemaan muuallakin kuin rakennetussa ympäristössä. Tänään aamulla meidän 6-vuotias lähti itsekseen vuorikiipeilemään läheisille kallioille. Onneksi kuitenkin kyseessä on enemmän sammaleinen rinne kuin mikään kalliopudotus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olette olleet tyytyväisiä kompostoriin! Samasta asiasta on täälläkin iloittu, lapsilla on niin paljon temmellyskenttää ja ympäröivä luonto vain ruokkii mielikuvitusta ja vappaata leikin kehittelyä. :)

   Poista
 3. Meillä on ollut tarkoitus hankkia naapureiden kanssa yhteinen, koska itseltä ei tule kuitenkaan niin paljon sitä jätettä. Ja jos tosiaan nyt on tyhjennysväli 4 viikkoa, niin se varmaan auttais siihen, että vois puolta harvemmin tilata tyhjennyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kimppakompostointi on tosi hyvä idea! Kompostorin vaikutuksen on jo meillä viikossa huomannut, olen varma, että saamme huoletta harventaa tyhjennysväliä. :)

   Poista
 4. Ihanaa - teillä on todellakin luonto ympärillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täällä luonto lähellä ja kuitenkin tunne, ettei missään korvessakaan asuta, kun taloja näkyy omista ikkunoista. Kylää ja asutusta on sopivasti lähellä. :)

   Poista
 5. Toivottavasti kompostori toimii. Meillä on kokeilussa japanilainen kompostointimenetelmä (bokashi) jossa tuollaista laitosta ei tarvita, mutta jätettä tulee aivan liikaa. Syömme kasvisruokaa ja teemme kaiken itse. Vanhempani hankkivat tuon tapaisen biolanin kompostorin, jonka pitäisi riittää nelihenkiselle perheelle, mutta ei riitä edes heille kahdelle. Jätteiden määrä on todellakin perhekohtaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että jätteiden määrä on niin perhekohtaista. Nyt tämä astia tuntuu aika suurelta, mutta aika näyttää riittääkö se meille.

   Poista
 6. Anonyymi6.10.15

  Viisihenkisellä perheellämme on ollut useita vuosia käytössä L&T:n ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kompostori. Kompostori on ollut helppo käyttää ja erittäin lujatekoinen. Käytämme kompostia vuoden ympäri. Kovilla pakkasilla sydäntalvella komposti kuitenkin jäätyy, kanttahan on pakko availla jotta kompostoriin saa lisättyä tavaraa. Tämä tapahtuu noin vuodenvaihteen jälkeen. Lisäämme kuitenkin kompostiin jätettä niin pajon kun sinne mahtuu.
  Keväällä aikaisin kun aurinko alkaa lämmitellä laitan kompostiin kanankakka rakeita ja kuumaa vettä, mikä herättää kompostoinnin käyntiin. Nyt pinta laskee nopeasti ja sekoitan joukkoon kuiviketta (kuivikeen käyttö on tärkeä toimenpide, älä säätä tästä) joko valmista kaupan seosta, rantetta tai vaikka liiterin pohjaa jos sitä sattuu olemaan. Kuitenkin jotain karkeampaa ainesta. Kun tämä setti on mustaa ja palaminen hyvällä mallilla sen voi siirtää jälkikompostoitumaan tai minä laitan sen sellaisenaan kasvimalle ja muokkaan maahan aikaisein keväällä jolloin komposti saa maatua vielä hekn ennen viljelyn aloitusta.
  Kompostorin pohjalle laitan uuden kuivikekerroksen ja edellisestä satsista "siemenen" joka käynnistää nopeasti uuden kompostointi kierroksen. Kompostin sekoittelu on tärkeää ja ainekset palavat tasaisemmin kun sekoittuvat ja saavat happea. Kaupoissa myydään kaikenlaisia valmiita keppejä sekoittamiseen, en valitettavasti voi suositella niitä, kaikki hajoavat käytössä hyvin nopeasti. Hoidamme itse sekottelun ihan talikolla. Kompostorimme erottelee ylimääräisen nesteen minkä kerään talteen ja käytän kasvien lannoitukseen laimennettuna. Kompostorin tyhjennän tällä tavoin noin kolme kertaa vuodessa.
  Onnea kompostointiin! Tämä on hauskaa homaa ja palkitseva "harrastus".
  T: Nina L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos, kun kerroit, miten teillä on kompostori toiminut! Olemme nyt alkuun käyttäneet tuota kaupan kuiviketta, myöhemmin voisi siihenkin kehitellä jotakin omaa jatketketta. Ilmeisesti kuivat lehdetkin käy hyvin. Nyt vain huolettaa ehdimmekö saada ennen pakkasia riittävästi massaa tuonne astiaan, että se pääsee käynnistymään kunnolla. :)

   Poista