7. lokakuuta 2014

Mitäs täällä tapahtuu?


Meillä on nyt hypelty piharakennuksen ja päärakennuksen väliä. Piharakennukseen tehtiin routaeristykset ja siinä samalla tasattiin pihaa ulkorakennuksen ympäriltä. Vesi- ja viemäriputket vedettiin vihdoinkin tontinrajalle saakka, josta ne liitetään vesiosuuskunnan vesijohtoon sekä parin naapuritalon kanssa yhteiseen panospuhdistamoon. Monenlaista tärkeää, mutta ei niin näkyvää on tehty viimepäivinä.

Nyt en ole jaksanut kuljettaa kameraa mukana ja kuvailu on jäänyt vähemmälle. Sisällä katon paperointi saatiin tehtyä, kuisti on villoitettu ja pieniä hirsiehostuksia tehty. Tänään aloitettiin tekemään myös ensimmäisiä putkitöitä talon sisällä. On mukavaa, kun talossa on jo nyt huomattavasti lämpöisempää, kuin ulkona. Tuuli ei puhalla enään avoimesta oviaukosta sisälle. Monet eväätkin on syöty tuvan suojissa. Onneksi ehdittiin ulkohommilta suojaan ennen talven tuloa!

Väliaikainen ovi on laitettu paikoilleen, tuohon sitten ajallaan laitetaan vanhat alkuperäiset pariovet.Alakerran katot paperoitu ja ikkunanpielet tilkitty ja paperoitu.
Kuisti villoitettu.


Tiukasti naulattuja pahvien paloja on vielä keittiön hirsissä melkoisesti ja miljoona vanhaa nupinaulaa pitkin taloa. Nyt tekee mieli jo saada hirret puhtaiksi!


Nyt on myös mietitty, minkälaiset patterit taloon tulisi. Olemme pohtineet laitettaisiinko tupaan seinänvieruspenkit. Näiden alle olisi aika helppo laittaa myös pattereita piiloon. Alla oleva kuva on Yli-Lauroselan talomuseosta ja siellä huomasin matalat pitkät patterit noiden penkkien alla. Ikkunoiden kohdalle voisi tehdä pienet raot, joista lämmin ilma pääsee nousemaan ja penkit voisi olla muuten tällaista jalallista mallia.7 kommenttia:

 1. Paljon olette taas saaneet aikaan! Naulojen nyppimisessä on kyllä hommaa, mutta se on silti aika helppoa hommaa. Hieman ehkä rasittavaa silti. Meillä on tuvassa ennen seiniä kiertäneet juuri tuollaiset penkit ja ne ovat nyt säilytyksessä puarissa. Vähän ollaan mietitty, josko yläkertaan sellaisia mahtuisi jonnekin. :) Hyvä ajatus tuo patterin piilottaminen. Itse en olekaan tuon muotoisia nähnyt, mutta en ole osannut kyllä varmaan katsoakaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ottanut tavaksi talolla käydessä aina vähän nyppiä nauloja. Paljoa en pysty talolla tekemään, sillä pian vuoden täyttävä kuopuksemme työllistää minua juuri tällä hetkellä ihan riittävästi. Pikkuveitikka on tullut sellaiseen ikään, että liikkeellä on oltava jatkuvasti. ;) Minä tarkistin patterivalmistajien sivuilta, että pitkiä matalia pattereita pitäisi kyllä saada. Tupaan ne olisi ihan omiaan, kun nuo penkit on kuitenkin kiinteästi seinässä kiinni.

   Poista
 2. Aika samannäköistä kuin meillä oli vähän aikaa sitten, ja meidän raksaovetkin on samaa tyyliä :D

  Pidän paljon isoista vanhoista valurautapattereista, mutta ne toisaalta vievät kyllä melko paljon tilaa, eikä ikkunoiden alle saa sitten juuri muuta laitettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hauska seurata näitä raksablogeja, kun samat työvaiheet käydään aina kussakin ajallaan läpi. Aiemmin mainitsit, että tuntui isolta askeleelta päästä sisätöihin, siltä on nyt meistä tällä hetkellä todella tuntunut! :)

   Vanhat valurautapatterit on kyllä hienoja, mutta tosiaan tilaa vieviä ja varmasti myös aika työnalla löytää suurempia määriä. Me laitetaan luultavasti aika peruspatterit, maalataan niitä sitten rintapaneelin kanssa samaan sävyyn ja paikoitellen piilotetaan. Paksujen lankkulattioiden kanssa emme uskaltaneet vesikiertoista lattialämmitystä laittaa, vaikka näöllisesti se olisi ollut paras vaihtoehto.

   Poista
 3. Tuo Yli-Laurooselan tyylinen penkkipiiloratkaisu vaikuttaa tosi näppärältä! Harmi vain että se kyllä rajoittaa sitten kalusteiden uudelleenjärjestelyä, mutta eipä noissa vanhoissa pohjalaistaloissa sellasta taidettu harrastaa. Jos nyt kiikkulavittaa välillä vähän siirrettihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tässä onkin mietitty seinänvieruspenkkien kanssa. Kun ne siihen laitetaan, niin siinä ne sitten ovat ja rymsteeraukset saa unohtaa sen jälkeen :D Toisaalta mun on vaikea nähdä nykyaikaisia sohvia tuolla meidän tuvassa. Keinustuoli ja ehkä pari nojatuolia voisi olla istuinmukavuutta tuomassa. Porstuakamariin, josta tulee myös pianohuone, voisi sitten laittaa vaikka pienen sohvan löhöilyä varten.

   Poista
 4. Kätevä tuo yhteinen panospuhdistamo. Meille on Uponor Wehoputs tulossa meidän mökille. Ei ole naapureita, että voisi yhdistää johonkin samaan ratkaisuun. Kiva lukea teidän touhuista, hienolta näyttää.

  VastaaPoista