20. lokakuuta 2014

Valaistuksesta


Nyt on taas niin monta asiaa mietinnässä ja postauksienkin aiheita olisi, vaikka kuinka.. Valaistuksen miettiminen tuli nyt vielä tarkemmin ajankohtaiseksi ennen sähköjohtojen vetoa. Taloon emme halunneet mitään spotteja tai ledivalaisimia. Kaikki valaistus hoidetaan riippuvin kattovalaisimin tai seinävalaisimin. Siinäpä olikin miettimistä, miten suuriin huoneisiin saadaan riittävästi valoa tarpeen vaatiessa. Itse viihdyn kyllä hyvin lattia- ja pöytälamppujen (kynttilöistä puhumattakaan) hämyisessä valossa, mutta tarvittaessa on hyvä saada riittävä yleisvalo.
 
Kattovalaisimien paikkoja kertyi alakertaan 15 ja seinävalaisimia 2, näiden lisäksi vielä yksi välitilavalaisin. Yläkerrassa päästään vähemmällä. Perinnerakentamisen erikoisliikkeissä vanhantyyliset valaisimet ovat hurjan kalliita (meidän budjetille) ja vanhoja toimivia lamppuja löytää harvakseltaan. Osittain niitäkin haluamme taloon, mutta yleisvalaistus hoidetaan edullisesti. Tupaan ja keittiöön ajattelimme yksinkertaisia suutarinlamppuja. Kohtuuhintaisia ja kauniita malleja löytyi pienen etsiskelyn jälkeen mm. Valaisintalosta.


Suutarinvalaisin. Kuva Valaisintalo


Kaunis vanha sähköistetty öljyvalaisin olisi mukava löytää porstuakamariin tai tupaan pöydän päälle.
                                               

Katto-öljylamppu , hissimalli
Kaunis vanha öljylamppu. Kuva Antiq.fi.Eteisen, kuistin ja kylpyhuoneen valaistukseen olemme jo hankkineet Ikeasta edulliset valaisimet.  Yksi lamppu onkin ripustettu rumasti väliaikaisvirityksellä poikien huoneeseen. Kanta on metallia ja kupu lasia. Lamppu on todella valaiseva ja siro ulkomuoto miellyttää tässä. Mietin myös, miltä lamppu näyttäisi, jos metalliosan maalaisi jollakin messinkiä muistuttavalla maalilla.

Kuistiin tulee Ikean valkoinen posliinikantainen lasikupuinen valaisin. Yksi tällainen tulee myös keittiöön, tämäkin kylpyhuonevalaisin. Valaistusasioissa Ikea tuntuu pelastukselta, muuten saataisiin käpsiä monelta osin pimeässä talossa!  Alla olevat kuvat Ikeasta.VITEMÖLLA Plafondi IKEA Antaa suodatetun valon ja levittää sen hyvin koko kylpyhuoneeseen.
VITEMÖLLA Katto/seinävalaisin IKEA Antaa suodatetun valon ja levittää sen hyvin koko kylpyhuoneeseen.                                                     


                                      Nämä valkoiset peltikupuiset lamput ovat mietinnässä lastenhuoneisiin.  Yläkertaan tulee muutenkin vähän rennompi sisustus, enemmän uutta ja vanhaa yhdistellen. 
 
       RANARP Kattovalaisin IKEA Antaa suoran yleisvalon. Sopii hyvin esimerkiksi ruokapöydän valaisemiseen.


Lukisin myös mielelläni muiden perinnetyylisten talojen valaistusideoista! Voisiko tämä olla jonkinlainen haaste, tarttukaa aiheeseen! :) Tai kertokaa, jos olette jo siitä kirjoitelleet.

8 kommenttia:

 1. Voi, miten satuitkaan kirjoittamaan tästä aiheesta juuri nyt. Haaveilemme ja mietimme parhaillaan mieheni kanssa tulevaa kotiratkaisuamme ja juuri eilen illalla mietin, minkälaisia valaisimia nykyaikasta käyttöä ajatellen perinnetaloihin oikein mahdetaan laittaa.. Pohdinnan päätteeksi blogisi tuli mieleeni ja ajattelin, että pitääpä seurailla milloin asia teillä tulee ajanohtaiseksi. Se tulikin sitten heti, hauska sattuma :) Meillä nykyisessä puutaloasunnossa, jonka remontoimme & laajensimme ihan nykyaikaisien käytäntöjen mukaisesti, käytettiin uudessa yläkerrassa juurikin led-valaistusta. Jalka- ja pöytälampuiksi sitä vastoin olemme kelpuuttaneet vain vanhoja valaisimia, joita olemme kunnostaneet / kunnostuttaneet. Useimmiten johdon vahtaminen on riittänyt.

  Asia siis ei ole meillä mitenkään ajankohtainen, mutta kirjoituksesi ajoitus sattui hauskasti :) Vanhoja valaisimia on muuten täällä Turun suunnalla ainakin aika usein tosi edullisesti vanhantavaran kaupoissa. Toki hintaa tulee kunnostuksesta lisää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Carita, kiva kun jätit viestin! Olipas sattuma, että juuri satuin tästä kirjoittamaan! :) Mekin haluamme joihinkin näkyville paikoille vanhat lamput, mutta alkuun saa olla sen verran uusia valaisimia, että näkee vanhojen vastaantulemista odotella ;)

   Poista
 2. Tartun haasteeseen, kiitos :) Siispä en nyt tässä enempää kerro mitä meille on tulossa, paitsi että jotain samaa kuin teillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Pömpeli! Jään odottelemaan postaustasi valaistusaiheesta! :)

   Poista
 3. Anonyymi20.10.14

  Kiva, tutulta kuulostava aihe! Me olemme muuttaneet puoli vuotta sitten uuteen hirsitaloon, jonka olemme halunneet rakentaa ja haluamme sisustaa vanhaan tyyliin. Näin hienoon vanhan talon siirto- tai kunnostusoperaatioon meillä ei rahkeet riittäneet. Olen juuri samanlaisia ja samoja lamppuja katsonut meille. :) Oikeita vanhoja lamppuja olemme löytäneet myös kivasti, mutta sopivaa odotellessa myös Ikean halvat riisipallot ym ovat riittäneet ja sitten olen vaihtanut niitä vanhoihin ihaniin lamppuihin pikkuhiljaa. Juuri tein taas ihanan löydön tori.fi: stä 25 eurolla! :)
  Mukavaa jatkoa teille edelleen ja onnea ja siunausta urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minäkin ostan mielelläni joitakin vanhoja lamppuja taloomme, mutta juuri nyt ei aika riitä kaiken vanhan etsimiseen. Minulle on mieluinen ajatus, että talon sisustusta täydennetään vuosien saatossa, eikä kaiken tarvise tulla heti tip top kuntoon. Sellainenhan kuulostaisi tylsältä. ;) Vanhoille lampuille tulee olemaan paikkoja meidän katoissa, kunhan vain oikeanlaisia tulee sopuhintaan vastaan.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen aihe! Itse emme aivan perinnetaloa asuta vaikka vanhaa puutaloa kylläkin ja omasta mielestäni juuri lamput ja valaistus, ikkunoiden ja ovien ohella, on suurimpia yksittäisiä visuaalisia asioita vanhan tunnelman luomisessa. Itse rakastan vanhoja lamppuja ja olen keräillyt niitä vuosien mittaan, aina silloin kun olen halvalla löytänyt ja suurin osa lampuistamme on vanhoja, kun mies osaa onneksi itse laittaa ne. Eli siksi todella halvalla olemme valaisimemme saaneet, paljon halvemmalla kuin uudet :). Noita vanhoja pallolamppuja näkyi muuten olevan juuri Niittylä Home - kaupassa myynnissä, en tiedä oliko messinkisillä kannoilla. Tsemppiä projektiinne, hieno näkyy tulevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karo-Liina! " Nuorempaan" vanhaan taloon löytyy varmasti helpommin tyyliin sopivia valaisimia. Meidän talonpoikaisen talovanhuksen kanssa pidän luontevimpina valaisimina suutarinlamppuja tai sähköistettyjä vanhoja öljylamppuja.

   Poista