12. huhtikuuta 2017

Komeat pohjalaistalotOn pitänyt jo aikoja sitten kirjoittaa postaus tästä upeasta kirjasta, mutta jotenkin asia on vain jäänyt kiireiden alle. Palaan vielä siis viime kesän asuntomessuihin sen verran, että asuntomessujen teemanahan oli pohjalaistalot ja meidän talo sivukohteena edusti tällaista perinteistä pohjalaistaloa. Aivan huikeaa oli, että saimme vielä messuille jakoon tämän Helsingin yliopiston Ruralia instituutin toteuttaman Komeat pohjalaistalot -kirjan aivan uunituoreena. Moni meillä messuilla vierraillut on vielä jälkikäteenkin kiitellyt ja ihastellen ihmetellyt kirjaa. Tämän tiiviin tietokirjan pohjalaistalokulttuurista ovat kirjoittaneet Matti Mäkelä ja Sulevi Riukulehto.
Muistan vielä selvästi, kun aloimme tosissamme pohtia oman pohjalaistalon hankkimista tai rakentamista ja yritimme etsiä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Eipä ollut kovin helppoa löytää kirjastostakaan juuri mitään aiheeseen liittyvää. Myöhemmin käsiini saamaani Toivo Vuorelan Etelä-Pohjanmaan kansanrakennukset kirjaa olisi silloin kaivattu kovasti. Kirja on kirjoitettu vuonna 1949, joten pohjalaistalokulttuurista kertovalle uudemmalle kirjallisuudelle tuntui jo kovasti olevan tilausta. Tätä aukkoa paikkaamaan saimme siis tämän upean kirjan, Komeat pohjalaistalot.
Kirjassa on myös todella hieno ja havainnollistava kuvitus. Kirja sisältää aiemmin julkaisematonta kuvamateriaalia, kuten Julia Widgrenin varhaisia valokuvia jo 1870 -luvulta, Toivo Salervon sekä Alvar Aallon akvarelleja ja piirroksia.
Tämä kirja on todella merkittävä kaikille pohjalaistalokulttuurista kiinnostuneille. Tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta pohjalaistalojen näkökulmasta ja uskallan toivoa, että saamme lisää aihepiiriä käsitteleviä kirjoja. Tätä kirjaa jaettiin asuntomessuilla muistaakseni 3000 kappaletta. Onnekas, joka sait tämän kirjahyllyysi. :)


4 kommenttia:

 1. Todellakin upea ja mielenkiintoinen kirja! Onneksi sain kirjan itselleni :)

  VastaaPoista
 2. Minultakin löytyy kyseinen kirja. Luin sitä aika paljon Asuntomessujen jälkeen haaveillen omasta pohjalaistalosta. Mutta taitaa jäädä haaveeksi, koska emme asu lähelläkään Pohjanmaata ja rakennettiin tämä talo muutama vuosi sitten. Täältä ei voi lähteä mihinkään kauas, koska lapset asuvat täällä lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä usko, että mekään muuten asuttaisiin pohjalaistalossa, ellemme oli eksyneet tänne Pohjanmaalle asumaan. :) Kirja on minusta mielenkiintoinen siinä mielessä, että se tekee tunnettavaksi Pohjanmaan komeita kansanrakennuksia. Esimerkiksi meille tänne muualta muuttaneille pohjalaistalot olivat aivan uusi ihmeellinen tuttavuus, jonkalaisia ei oltu muualla Suomessa asuessamme tottuneet näkemään.

   Poista