29. heinäkuuta 2015

Syöksytorvet ja ulkoportaatTänään saapui peltiseppä viimeistelemään kattotyöt. Nyt talossa on perinteiset syöksytorvet suppilokupeilla. Sateli jälleen, kun menin kuvaamaan. Ensimmäisen kuvan jälkeen kameran akku simahti ja puhelinkin oli kotona. Joten laitan kuvia myöhemmin lisää. Pihan teko on taas pysähtynyt tyystin sateisten ilmojen vuoksi.
Portaitakin on tehty. Niiden väritystä vielä mietitään. Minusta porrasosuus voisi harmaantua luonnollisesti, mutta jokin suoja-aine niihin pitäisi keksiä. Jotenkin näitten portaitten ajattelu on väsyttänyt. Mies tiedusteli hyvissä ajoin, että minkälaiset portaat nyt tehtäisiin. Minusta tuntui, että aivot löi ihan tyhjää tässä kohdin, joten mies on tehnyt portaat aivan oman mielensä mukaan. Ilmeisesti viimeisen parin vuoden aikana on saanut vähän liikaakin miettiä, tehdä valintoja ja päätöksiä.

Tässä kuvia kuistista ennen talon purkua. Olisikohan viimeiset portaat jostakin 70-luvulta. Talo on kuvista päätellen ollut hieman rinteessä ja kuistiin on menty reilusti portaita pitkin. Useinhan kuistit ovat hieman alempana hirsikehikosta, jolloin ulkoportaita ei juuri tarvita. Kuistin sisällä taas noustaan muutama porrasaskelma, mutta meidän talossa näin ei ole ollut. Olen yrittänyt selvittää kuvista, kuinka kuisti on talossa ollut. Minusta se näyttää lähtevän samasta korkeudesta hirsikehikon kanssa.Olisihan tähän voinut soveltaa aivan toisenlaisenkin kuistin, mutta minusta tämä kuisti on ollut sopusuhtainen ja kaunis, pyrimme siis parhaamme mukaan kopioimaan sitä uudelleen. 


Meillä päädyttiin umpikuistiin tilaratkaisuiden vuoksi, mutta avokuisti olisi ollut minusta mielenkiintoisempi tehdä. Ruotsinreissulla tuli kuvattua upeita avokuisteja, portaikkoja ja ovia.. Näin matkakuumeen kouristellessa piti palata vielä hetkeksi kevään reissukuviin.

Punaiset kaiteet ovat kauniit ja huomaamattomat, portaat voisivat myös olla mustat.

16 kommenttia:

 1. Meillä on harmaannutettu puuta rautaoksidikäsittelyllä, se on perinteinen tapa ja suojaa myös puuta. Mikäli päädytte luonnolliseen harmaannutamiseen tämä voisi olla hyvä vaihtoehto, ja väri tulee aika tavalla nopeutettuna, tulosta alkaa näkyä jo muutamassa päivässä. Itse olen aika ihastunut tähän edulliseen menetelmään<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, se voisi olla hyvä käsittelytapa!

   Poista
 2. Ihania kuistikuvia. Itsekin tuskailen kuistin lattian kanssa. En haluaisi tehdä sille mitään, mutta joudumme tekemään paikkapaloja, jolloin uusi ja vanha erottuu ikävästi. Olin miettinyt vain Uulan väritöntä öljyä, mutta paikkapalat näkyisivät liikaa. Tuo musta voisikin olla hyvä vaihtoehto, näyttäisiköhän tyhmältä jos kattokin on musta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo musta on myös hyvä vaihtoehto ja kuluessaan sekin harmaantuu sopivasti. Ainoa miinus siinä on, että pöly ja lika näkyy hyvin herkästi. En usko, että näyttäisi hullummalta, vaikka kattokin on musta!

   Poista
 3. Itsellä on juuri etikka-teräsvilla-seos hautumassa pihalla, vedetään pihasaunan eteisen lattia sillä. Tulee vanhan näköinen ja etikka ilmeisesti myös suojaa puuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä seosta voi tosiaan tehdä itse, ja kaupasta ostettu veteen sekoitettava ainekin maksaa vain muutaman euron pussilta. En nyt ihan ole varma, mutta mielestäni tuo etikan ja teräsvillan tuottama rautaoksidi on juuri se, joka antaa puulle suojan. Sisätiloista ei ole kokemusta, mutta mökin terassi ja pihapöytä ym. on meillä harmaannutettu näin.

   Poista
  2. Osaatteko SisustEllen ja Viherrilli sanoa, sopivatko nuo mainitsemanne rautaoksidikäsittelyt myös painekyllästetyn terassipuun käsittelemiseen? Nythän terassilaudat tosin ovat jo meillä harmaantuneet, joten en tiedä tarvitseeko niitä mitenkään enää käsitellä.

   Poista
  3. Mielenkiintoista, hyvä että näin helpolla ja edullisella seoksella saa harmaannutettua uuden puun nopeasti.

   Poista
 4. Ymmärrän väsymyksen päätösten teon ja valintojen suhteen. :) Hyvännäköiset perinteiset portaat teille on tulossa, sopivat talon ilmeeseen kauniisti. Upeita tosisaan nuo ruotsalaisten avokuistit, en ollut noin komeita aikaisemmin edes nähnyt.

  Meillä on myös ajateltu terassin jättämistä luonnollisen harmaaksi, se kun sopii mielestäni paremmin vanhan talon pihapiiriin. Millähän nuo ruotsalaisten ruskeansävyiset portaat oli mielestäsi käsitelty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä välillä tuntuu, että joka päivä saa miettiä jotakin kohtaa talosta. Ilmeisesti tätä on kestänyt siksi pitkään, että välillä väsykin iskee, vaikka mukavaahan tämä pohjimmiltaan on. Minustakin tuntuu, että yksinkertaiset portaan sopii tähän parhaiten, sellaiset jotka ei vie liikaa huomiota kuistilta. Siksi nuo harmaat portaatkin kiinnostaa, kun tuntuu, että ne ovat aika huomaamattomat.

   En tiedä millä nuo ruotsalaistalojen portaat on käsitelty, mutta useissa taloissa ne oli liki mustat. Nuo kuistit ja ovet yksityiskohtineen oli kyllä upeita. Sisääntulolla on ilmeisesti ollut merkitystä.

   Poista
 5. Ai miten hienot! Nythän saa sataakin :). Talo on ainakin suojassa!

  Ruotsista löytyy niin ihania esimerkkejä, malleja ja inspiraatiota. Melkein täytyy hillitä itseä, ettei sieltä nappaa jotain liian krumeluuria, mikä ei omaan paikkaan sovi :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Pilvi, oli kyllä ilo katsella, kuinka vesi lirisi hillitysti ja hallitusti syöksytorvia pitkin. :)

  Totta, Ruotsissa on valtavan kauniita perinnerakennuksia. Sieltä olisi helppo ammentaa inspiraatiota ja olen varmasti ottanut sieltä vaikutteita jonkin verran. Toisaalta juuri näillä pohjalaistaloilla on paljon yhtenäisiä piirteitä Ruotsalaisten talonpoikaistalojen kanssa. Ruotsissa talonpoikaisinteriöörit ovat koristeellisempia, mutta meillä Suomessa taas huonekalut. Saman tyylisiä kuisteja löytyy myös meiltä Suomesta. Oli suorastaan hämmentävää, kun ajelimme Uumajasta etelään päin, näin monta lähes identistä taloa meidän talon kanssa. Samanlaisia punaisia paritupia takalyhtyineen..

  VastaaPoista
 7. Rautavihtrillikäsittelyä mäkin olisin suositellut. Kuvissa vilahtelevat mustanpuhuvat portaat tois uskottavuutta teidänkin komiaan taloon. Tottahan se on, että tummassa lika näkyy, mutta pitäähän niitä rappusia muutenkin luutia.
  Oma viehätyksensä on noilla kahteensuuntaan menevillä rappusilla.

  Yläpuolella kyseltiin käsittelyn sopivuutta painekyllästettyyn puuhun. Parikymmentä vuotta sitten edellisen kotimme pihaan laitettiin katettu kesäkeittiö. Osa puutavarasta oli vanhaa lempeän väristä, osa melko uutta painekyllästetyä. Yhdenmukaistin väritystä juuri tuolla rautavihtrillikäsittelyllä. Se muuten etenee nopeammin, mikäli pintoja kastelee aika-ajoin (tämän kuulin vasta myöhemmin). Pinta saattaa ens alkuun olla jonkin aikaa kirjava, mutta tasoittuu kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että mustat portaat myös aika nopeasti harmaantuisivat, sen verran ovat tuossa sään armoilla ja auringon paahdettavana ja myös kovassa kulutuksessa, kun kysymyksessä on talon ainoa sisäänkäynti.

   Poista
 8. Anonyymi8.8.15

  Lyhyt kommentti Pohjanlahden länsipuolelta. Ruotsissa portaat käsitellään usein roslagsmahognylla, joka sisältää tervaa, pellavaöljyä ja tärpättiä. Sekotussuhteet vaihtelevat, tavallisimpia lienee 1 osa tervaa, 1 osa öljyä ja yksi osa balsamitärpättiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista! Tuota käsittelytapaa tekisi kyllä mieli koittaa. :)

   Poista