10. kesäkuuta 2014

Ovia, kuistin ikkuna ja inspiraatiotalo

Mukava viikonloppu takana. Lähdimme sunnuntaina noutamaan Närpiöstä talomme kuistin isoa alkuperäistä ikkunaa, ikkunan lisäksi mukaan tarttui kahdet pariovet. Ikkuna on hyvässä kunnossa, puuosia ei tarvitse onneksi uusia. Kittaukset uusitaan ja ikkuna maalataan uudelleen. Minusta on mukava saada tämä alkuperäinen ikkuna taloon, se on vähän kuin talon kruunu. Laitan tänne myöhemmin kuvan ikkunasta, kunhan se saadaan kunnostuksen alle ja kasattua.

Vasemmanpuoleinen ovi on toinen puolikas talomme pääovista. Sisäpuolella on minusta kaunis rusehtava sävy ja se saa jäädä sellaiseksi. Ulkopuolelta maalaamme ovet uudelleen.
Maalit ropisee pois onneksi melko helposti.
Toiset pariovet ovat talomme kuistin alkuperäiset ovet ja ne on ihanat! Tämä ikkuna ja pariovet ovat ainoat alkuperäiset osat talostamme. Olen niin iloinen, että saimme ne, koska ne vaikuttavat olennaisesti myös kuistin ilmeeseen. Valkoiset pariovet ovat vanhan pappilan pääovet, jotka laitamme kuistin ja eteisen välisiksi oviksi. Niissä on hieno kupera peiliosa, joka ei tässä kuvassa kylläkään erotu. Valitettavasti valkoiset pappilan ovet on maalattu lateksimaalilla. Aloitin rapsuttelemaan maalia pois, aikamoisia liuskoja siitä lähteekin. Vaasasta meidän pitäisi vielä käydä hakemassa 1800-luvun kolmipeilisiä ranskalaisia väliovia. Oviasiat alkavat hiljalleen järjestyä.

Samalla kävimme taas tietenkin katsomassa talomme pelastajien ja purkajien omaa projektia. Talo on samantyyppinen, kaksitupainen siirretty pohjalaistalo. Tämä vielä sisustustöiden osalta keskeneräinen upea talo on ollut myös yksi tärkeä innoittaja ja suunnannäyttäjä meille omassa projektissamme. Tämän talon kunnostajilla on todella silmää nähdä vanhan talon kauneus ja luonteikkuus ja myös taito tehdä kunnostustöitä. Kaikki talon ikkunat ovat muun muassa vanhoja kunnostettuja ikkunoita valulaseineen.


Tässä talossa on ollut samantyyppiset ikkunan vuorilaudat kuin meilläkin.
Arkituvan huikean kaunis sapluunamaalaus on myös talon rouvan käsialaa.


Meille tulee hyvin samantyyppinen uuni kuin on tässäkin talossa. Minua on mietityttänyt, tuleeko uunistamme liian massiivinen. Tämä nyt vakuutti minut, että ei tule, koska tämä uuni on hieman isompi kuin meidän tuleva uunimme. Säilyykö siirretyssä talossa vanha tunnelma? Kyllä, tämä osoittaa sen! :)

Vierastuvan tunnelmaa.  Kauniita huonekaluja ja upeat vanhat lankkulattiat.
Huone kuistin päällä.

8 kommenttia:

 1. Hienoa, että saitte talon alkuperäisen ikkunan ja oven mukaan. Niillä on kyllä oma arvonsa, jota mitenkään ei saa korvattua. Hienot myös nuo pappilan ovet, meillä kuistille tulee pääoveksi pariovet, mutta kuistilta eteiseen tulee vain kapea, yksilehtinen ovi kun talon muoto on sellainen, että leveä ovi ei siihen mahtuisi. Erikoisen kaunis tuo inspiraatiotalo, etenkin vierastuvan tunnelma sykähdyttää minua, ja huone kuistin yläpuolella näyttää aivan mahtavalta tilalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mukava saada jotain alkuperäistä taloon. Tuossa vierastuvassa on jotenkin ihanan levollinen tunnelma ja tuo kuistin päällinen on upea tila.

   Poista
 2. Anonyymi10.6.14

  Tuttavillanne on upea talo! Kiinnostaisi muuten tietää, miten aiotte lämmittää kotinne? Tuleeko teille joku apujärjestelmä tulisijojen rinnalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä upea talo. Meille tulee maalämpö tulisijojen lisäksi.

   Poista
 3. Teillä on kiehtova projekti meneillään! Hienoa, että saitte mukaanne alkuperäisiä osia. Ja totta, nuo kuvat osoittavat, että tunnelman saa mukaansa, vaikka talon siirtäisikin! Tulee tässä mieleen, että upean tunnelman saisi uuteenkin taloon, jos vain noudattaisi perinteitä materiaalien valinnassa, yksityiskohdissa ja pintakäsittelyissä. Tervetuloa kurkistamaan blogiini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet löytänyt tänne, tervetuloa seuraamaan! Olet ihan oikeassa, uuteenkin taloon saisi upean tunnelman aidoilla materiaaleilla ja menetelmillä. Suunnittelimme hetken uutta käsinveistettyä hirsitaloa, jonka huonejako ja mittasuhteen noudatti täysin vanhan talon esikuvaa. Päädyimme lopulta vanhaan, kun valmiiksi purettu kehikko löytyi ja ensijaisesti vanhaa haettiin ja tietenkin myös rahallisista syistä. Vanha kehikko pystytettynä maksoi meille alle neljänneksen uuden pystytetyn kehikon hinnasta, joten suuri säästö siinä tuli. Lisäksi on viehättävää, että talolla on tarina ja hirret ovat aidosti piilutut. Pitääpä tulla vastavierailulle blogiisi! :)

   Poista
 4. Mitenkäs tuollaiset pohjalaistakat? Ne on massiivisia ja isoja, siirretäänkö niitäkin vai muurataanko vain vanhaa jäljitellen samankaltainen? Tätä oon miettinyt, ja mietin jälleen kun tuon upean takan näin. Siis aivan mahtavia ihania kuvia ja tunnelmia kuvissa ja huoneissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti usein muurataan uudesta, mutta mikään ei estä ottamaan vanhoja tiiliä uudelleen käyttöön. Vanhoja tiiliähän kehutaan hyviksi ja kestäviksi. Vanhasta uunista kannattaa tietenkin ottaa myös talteen kaikki luukut, raudat ja eduspellit ja käyttää uudelleen. Tuo talo on kyllä tunnelmaltaan sellanen, että siellä vois vaan kulkea ja katella pitkän aikaa..

   Poista