4. kesäkuuta 2014

Lisälämmöneristys, piharakennuksen perustukset ja katto

Tällä hetkellä tuntuu, että on monta työvaihetta rinnakkain menossa. Kun on kolme rakennusta työn alla, tekemistä riittää aina jossakin. Kattomiehet ovat saaneet muutaman päivän tehdä rauhassa päärakennuksen kattoa. Mutta tänään puhallusvillamiehet halusivat myös tulla tekemään urakkansa, joten sekin työvaihe käynnisty nyt kuin itsestään. Joudumme taas hetkeksi kääntämän huomion päärakennuksen puoleen, koska rakennus pitää levyttää tuulensuojalevyllä selluvillan puhalluksen jälkeen. Kaksi seinää saatiin tänään valmiksi. Huomenna, jos säät vain sallivat tehdään loput seinät.

Ekovillan puhallusta.

Tuulensuojalevy (25mm)

Mies on tehnyt ensimmäisen piharakennuksen perustuksia. Piharakennukseen nousee valtava määrä kaikenlaisia putkia, koska sinne tulee tekninentila. Sauna ja pukuhuone hahmottuvat, kuvassa näkyy myös lattialämmitysputket. Vilpolasta ja varastosta tulee kylmää tilaa.

Lattialämmitysputket asennettuna.

Päätimme valaa piharakennuksen pohjan kauttaaltaan, koska varastossa säilytetään ruohonleikkurit, pyörät, autonrenkaat, työkalut ja sen sellaiset vähän likaisemmat tavarat. Varasto on myös sen verran iso, että sitä voi käyttää vaikka verstaana. Ajattelimme, että tässä tilassa betonilattia on puulattiaa käytännöllisempi. Varastoon voi ajaa myös pienemmän henkilöauton tarvittaessa. Vilpolaan laitetaan lankkulattia ja saunaosasto laatoitetaan.

Piharakennuksenpohja valettu.

Välillä on ennätetty myös purkamaan toista piharakennusta. Omistajakin ystävällisesti avitti urakassa purkamalla ulkovuorta pois. Tarkoitus olisi siirtää pikkutupa tämän kesän aikana pihapiiriin. Olemme harkinneet myös tuvan siirtämistä kokonaisena, siirtomatkaa on alle kilometri ja talo on kuitenkin niin pieni, että saattaisi siirtyä kätevästi myös kokonaisena.

Tästä muotoillaan rengintupa. Mittasuhteet on kohdillaan, lisäämme rakennukseen myös haukanikkunat.

Muistan, kun ensimmäisiä kertoja luimme alueemme rakennustapaohjetta, joka velvoittaa rakentajan rakentamaan tontin kolmelle sivulle rakennuksen. Ihmettelin, että miten ihmeessä löydämme niin monta rakennusta ja saamme ne tehtyä! Nyt rakennuksia olisi vaikka millä mitalla tarjolla ja joudun tosissani taistelemaan sitä vastaan, etten näytä vihreää valoa kaikille ihanille aitoille.. :) Mieheni tuumasikin ihmettelyihini, että meidät tuntien ei mene kauan, kun pihapiirissä on kolmella sivulla rakennus. Ja siinä hän oli kyllä oikeassa!

Laitan tähän loppuun vielä muutaman kuvan peltikaton teon yksityiskohdista. Katossa näkyy mukavasti käsityön jälki, kun kaikki yksityiskohdat hakataan käsin.

Jiiri.


Jalkarännit.

10 kommenttia:

 1. Teille on kyllä tulossa aivan ihana pihapiiri! Vanhat rakennukset ovat vain niin kauniita, joten ymmärrän tuon taistelun, ettei ihan kaikille aitoille vihreää valoa näyttäisi :D Meilläkin olisi vielä haaveissa saada lutti tähän pihaan jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään noista vanhoista suojaisista umpipihoista ja tähän yritetään saada samanlaista tunnelmaa. Nuo vanhat piharakennukset on kyllä ihania, mutta oma työnsä niissäkin.. Siihen teidän pihapiiriin sopisi varmasti lutti hienosti. :)

   Poista
 2. Upealta näyttää! Tosi nopeasti teillä kyllä hommat etenevät. Jännältä kuulostaa tuo rengintuvan mahdollinen siirtäminen kokonaisena! :)
  Meillä olisi myös ollut muutamia varteenotettavia aittoja ja muita rakennuksia mietittävänä. Itse olen kuitenkin yrittänyt ajatella järjellä, että jospa koitettaisiin saada tuo talo ensin asumiskuntoon. Niitä ihania ulkorakennuksia ehtii miettiä sitten vähän myöhemminkin. Tässä puhun siis vain meidän perheemme puolesta. Minäkin ostaisin kyllä mielelläni aitan jos toisenkin, mutta pelkään, että meillä ei mikään etenisi, jos olisi liian monta rautaa tulessa :) Ja kun on vielä ne vanhan purkutalon hirretkin, joista saisi vaikka mitä. Ainakaan ei ihan heti hommat lopu kesken, ennen kuin kolmen rakennuksen pihapiiri on valmis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Meillä on nyt sellanen elämäntilanne, että pystytään keskittymään rakentamiseen kokopäiväisesti, niin kyllähän siinä saa näkyvää aikaseksi. Syksyllä, kun meistäkin tulee "iltarakentajia" niin joutuu varmasti laittamaan asioita kiireellisyysjärjestykseen, että joskus muuttopäiväkin koittaa. :) Se on ihan totta, että piharakennuksia ehtii kyllä hyvin tekemään myöhemminkin. Niistä teidän purkuhirsistäkin saa varmasti muotoiltua vaikka mitä!

   Poista
 3. Näyttää niiiin hyvältä!! Siisti kun saatte heti pihaan jotain muitakin samantyylin rakennuksia. Meillä on saunarakennus ja iso autotalli ja haaveissa olis myöskin saada vanhoja aittoja ym. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Silja, satuimme löytämään tuon aittarakennuksen samoihin aikoihin kuin päärakennuksenkin. Päätimme samalla rakennusluvalla hakea lupaa myös piharakennukselle. Aitat on kyllä ihania ja varmasti teidänkin talon kanssa sopii hienosti samaan pihapiiriin! :)

   Poista
 4. Mahtavasti on taas rakennus edistynyt ja tosiaan kiva, kun pihapiiriin tulee muitakin samantyylisiä rakennuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on taas ollut sellaisia työvaiheita, että näykyvää on tullut. Mukavaa, että saadaan noita piharakennuksiakin samalla. :)

   Poista
 5. Huh, ootte kyllä saaneet taas paljon aikaiseksi! Tuntuu toisinaan niin räpimiseltä nämä omat hankkeet kun yhtä huonetta hinkataan kuukausikaupalla :b Onkin mukava kun voi kokopäiväisesti keskittyä tekemään kun kesälomat tässä alkavat. Kiva kun pikkutupa löytyi läheltä, se kokonaisena siirtäminen on jännää puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuolla ei nyt ole tarvinnut miehen ihan yksinkään kaikkea tehdä, kun katto- ja lisälämmöneritysmiehet tekivät oman osuutensa reippaasti. Kokemuksesta tiedän, että rakentaminen tahtoo kyllä hidastua muuton jälkeen..jonkun listan kiinnittämiseen vierähtää kummasti aikaa. :D Saa nähdä onnistuuko kokonaisena siirto, kun katuvalot menevät juuri tuolla puolen tietä.

   Poista