17. marraskuuta 2016

Sisäpokien rakenteluaMeidän talon ikkunat ovat pääosin uusia puusepänikkunoita, joissa on konevedetty lasi. Ainoa talon vanha alkuperäinen ikkuna löytyy kuistista. Sen kunnostimme keväällä. Alkujaan kuisti on ollut kylmää tilaa, eikä ikkunassa ollut sisäpokia. Meillähän kuisti on nyt kokonaan lämmintä tilaa ja kuistin päälle yläkertaan tulee pieni huone.Mietimme tilaisimmeko sisäpokat puusepältä vai ryhtyisimmekö kokeilemaan niiden tekoa itse. Päädyttiin jälkimmäiseen ja tähänhän tietenkin saa taas kulumaan aikaa mukavasti.. Työkalutkaan ei ole ihan sellaiset, kuin pitäisi, mutta jotakin saatiin silti aikaiseksi. Mies teki pokat samanlaisella uramallilla, kuin ulkopokatkin. Ensimmäinen poka on nyt lasitettu, tapitettu, kitattu ja pohjamaalattu. Kunhan pokat saadaan valmiiksi, saamme laittaa lämmötkin yläkertaan.
Puusepällä käsityönä valmistetut ikkunat ovat mielestäni niin kauniit, kuin uudet ikkunat olla voivat ja konevedetty lasi tuo mukavasti eloisuutta ikkunaan. Mutta mutta täytyy silti sanoa, että ehkä vielä ikkunoiden kohdalla harkitsisin vanhojen ikkunoiden kunnostuttamista, jos sellaiset olisi löydettävissä. Vanha lasi on kuitenkin vanha lasi eikä sitä uusi konevedetty korvaa millään.
Jos nyt olisin tilaamassa ikkunoita puusepältä saattaisin vaihtaa myös pokien mallin 1800-luvun uramalliin ja profiilin hieman simppelimpään viistettyyn. Tällaista hienosäätöä voisi tietenkin tehdä loputtomiin. Kaiken kaikkiaan olemme kyllä tyytyväisiä ikkunoihimme! :) Ensikesänä onkin sitten ikkunoiden maalaaminen sisäpuolelta edessä, siinä riittääkin taas hommaa.


4 kommenttia:

 1. Anonyymi22.11.16

  Ikkunat ovat kauniit ja koristeellisempi profiili on mielestäni ihan perusteltu valinta mm. tuon T-jaon kanssa :). Kiinnostaisi tietää, paljonko tuollainen puusepällä teetetty ikkuna pokineen ja karmeineen maksaa, konevedetyllä lasilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista enään ihan tarkkaa hintaa, mutta oiskohan ollut noin 900 euroa kpl. Hintaan vaikutti aika paljon tuo pellavaöljymaalaus sivellintyönä. Meillä ikkunat ovat sisäpuolelta vain pohjamaalattu ja siinä tuli aika paljon säästöä. Pelkkä pohjamaalaus oli siinäkin mielessä hyvä, että ikkunat tulee meillä hieman eri sävyillä maalatuiksi eri tiloissa. Esim tuvassa rintapaneeleiden kanssa saman sävyisiksi jne. Konevedetty lasi taas ei olennaisesti vaikuttanut hintaan.

   Poista
 2. Heippa! Hieno blogi, olen seurannut taustalla pitkään. Pari kysymystä ikkunoista: tiedätkö, olisivatko vanhat, kunnostetut ikkunat menneet rakennustarkastuksessa läpi? Entä saitteko nuo uudet ikkunat läpi ilman sen kummempia selvityksiä? Meidän kunnassa liikkuu huhuja, että puupokaisia ikkunoita on vaikea saada tarkastajalla hyväksytyksi tänä päivänä. Kiitos jos ehdit vastata :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Meidän talo on rakennettu tällaiselle perinnekyläalueelle, johon saa siirtää vanhoja rakennuksia ja vanhat ikkunat käy täällä siirtotaloissa. Näiden kohdalla saaadaan siis vähän energiahelpotusta. :)

   Poista