23. marraskuuta 2016

Onko sinun unelmasi asua pohjalaistalossa?Meillä täällä Pohjanmaalla on viime aikoina tapahtunut monenlaista mielenkiintoista rakennusperinteen ja perinnerakentamisen saralla ja itsekin olemme saaneet olla monessa mukana. Pohjalaistaloista kiinnostuneille ja kenties sellaisessa asumisesta haaveilevalle ajattelinkin nostaa muutamia hyödyllisiä linkkejä esille. Mielenkiintoista toimintaa ja muun muassa kursseja järjestää Pohjalainen Rakennusperintö Ry. Facebookissa kiinnostavia sivuja on myös Etelä-pohjalainen talo ja Pohjanmaan rakennusapteekki.
Viimeisin ja parhaillaan käynnissä oleva hanke on Vaasan yliopiston Levon-instituutin POVER eli Pohjalaistaloverkoston yhteisvoima -hanke, joka kehittää pohjalaistaloverkostoon kuuluvien yritysten yhteistyötä. Hanke on erittäin mielenkiintoinen ja siitä on juttu uusimmassa Vox cordis -lehdessä eli Vaasan yliopistolehdessä. Jutun voi lukea verkkolehdestä täältä sivuilta 24-27. Pohjalaistaloverkostoon ja siihen kuuluviin yrityksiin voi tutustua täällä
ja täällä.Oman rakennusprojektimme aikana olemme saaneet paljon yhteydenottoja pohjalaistaloista ja siirtoprojekteista kiinnostuneilta. Usein on myös kysytty, mistä löysimme siirrettävän hirsikehikon. Meidän hirsikehikko löytyi Metsäkylän navetan hirsikehikkovälityksen kautta. Pitkästä aikaa vilkaisin kehikkotarjontaa ja siellä oli jälleen ainakin kolme pohjalaistaloa tarjolla siirrettäväksi. Alahärmäläinen talo ja teuvalainen talo vaikuttivat hyvinkin sopusuhtaisilta siirtotaloiksi. Jos sinun haaveesi on nimenomaan vanhan pohjalaistalon siirto, nyt sellaiseen olisi tilaisuus.. :)


4 kommenttia:

 1. Anonyymi23.11.16

  Tällaista vanhan rakennusperinteen esiinnostoa tarvittaisiin mielestäni myös muualla Suomessa. Millainen on esim. perinteinen hämäläis- tai vaikkapa karjalaistalo? On hienoa, että siellä Pohjanmaalla nostetaan nyt perinteistä rakennustapaa ja taitajia esiin.

  Kuinka vilkasta rakentaminen sinne Kitinojan perinnekylään on ollut? Onko tonteille löytynyt ostajia asuntomessujen jälkeen? Teidän talo on varmasti inspiroinut todella monia, vähintäänkin haaveilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olisi kiinnostavaa nähdä tätä laajemminkin Suomessa. Ainakin Lappiin ja Uudellemaalle on kehitteillä perinnekylä. Facebookista löytyy sivut molemmista; Peräpohjalainen talo ja Uudenmaan perinnekylä. Jälkimmäinen on jo hyvässä vauhdissa luonnosteluineen. Uskon vahvasti, että ainakin perinnekylät tulevat olemaan tulevaisuuden juttuja.

   Meillä on nyt täällä kaksi taloa valmiina, kolmas tontti ostettu ja neljäs varattu. En tiedä messujen jälkeistä tilannetta. Täytyy muistaa, että nämä on projekteja, jotka ei etene koskaan pikavauhdilla. Päätös rakentamisesta on kuitenkin iso ja vaatii hauduttelua. Sopivan siirtotalon löytyminenkin voi viedä vuosia. Kovasti toivomme, että rohkeita rakentajia löytyy jatkossakin. Tietoa asioista, kustannuksista, osaajista jne. ainakin on koko ajan enemmän saatavilla. :)

   Poista
 2. On tuo vaan niin hirmuisen komea tuo teidän talo! Hienoa, että siellä verkostoidutaan ja kokemuksia jaetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi! Kyllä tämä verkostoituminen on hieno juttu ja helpottaa monella tapaa sekä vanhan kunnostajia että uuden pohjalaistalon rakentajia.

   Poista