24. syyskuuta 2016

Ihana syksy!
Lämmin kiitos kaikille edellisen postauksen vauvaonnitteluista!
 
Tämä on sitä aikaa vuodesta, josta tykkään ihan hirveästi. Puissa on vielä lehdet ja ruska. Tuntuu, että lenkille ja luontoon on päästävä päivittäin. Onneksi olen ollut hyvässä voinnissa vauvan syntymän jälkeen ja päässyt nauttimaan lenkkipolulle näistä syysilmoista. Mahtavaa on myös tulla kotiin syyskirpeästä ulkoilmasta, kun takassa leiskuaa tuli. Mies on nyt muutamana päivänä laittanut takkaan tulen. Liekit näkyvät ikkunasta ulos heti kotitielle kääntyessä. Joskus mietin, tuleeko tätä takkaa käytettyä, mutta tämähän on aivan mahtava tunnelmanluoja ja siitä saa myös nopeaa lämmön tupaan.


4 kommenttia:

 1. Tämä tosiaan on ihana vuodenaika, ja jotenkin haluaa samastua siihen vanhanaikaiseen tapaan aloittaa myöskin lepääminen valon vähenemisen myötä - ei enää tarvitse olla peltotöissä, saa alkaa pienempiin puhdetöihin. Muka ;)

  Mites tuleeko teillä muuten savua sisälle, kun on noin avoin tuo tulisija? Meillä on vähän ajoittain sitä vaivaa ja yritämme opetella ja kartoittaa että mitä asialle tehdä. Nuohooja viittasi tulisijan avoimuuteen mielipiteessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tule savua enään yhtään, kun opimme tekemään tulet oikein. Eli meillä pitää laittaa maltillinen nuotio takkaan, puut oikein harvasti ja sytyttää päältä. Puita kannattaa myös lisätä vain klapi kerrallansa. Silloin ei ehdi muodostua liikaa savua, jolloin hormi ehtii vetämään sen hyvin.

   Viime syksynä saimme savut sisään, josta on muistona mustunut takan otsa. Pitkän lämmitystauon jälkeen teimme turhan ison nuotion ja lisäsimme puita vähän liian reippaasti. Tuntuu, että näillä uuneilla on aina oma "sielunelämänsä", jonka oppii tuntemaan varovasti kokeilemalla. Jotenkin en usko, että tuolla avonaisuudella olisi sinänsä vaikutusta. Näitä takkoja on kuitenkin lähes kaikissa pohjalaistaloissa aina käytetty. Onnistunut puiden poltto on niin monen asian summa, oikeanlaiset polttopuut oikein sytytettynä, hormin koko jne. Toivottavasti löydätte oikean tavan lämmittää takkaanne!

   Poista
  2. No se avoimuus siinä vähän ihmetyttikin, että eikös pohjalaistaloissa nyt aina ole tällaiset takat olleet! Kiitos paljon sun kokemuksesta asian suhteen, tää auttaa hahmottamaan miksi joskus on ongelmaa ja joskus ei.. Joskus mietin liesituuletintakin, että vetääköhän sen käyttö savua sisään. Mutta ei se savupirtissä eläminenkään hullumpaa ole :D :D

   Poista
  3. Kyllä liesituulettimella voi olla vaikutusta. Kokemusta on tästäkin edellisessä talossamme.. :)

   Poista