10. kesäkuuta 2015

Pukuhuoneen seinät ja katto, saunan panelointi


Piharakennuksen puolella on myös vähän edistytty. Pukuhuoneen katto ja seinät on laudoitettu höylätyllä laudalla. Pian meillä alkaa olla myös maalämpöpumpun asennuksen aika. Sauna on jo aiemmin paneloitu.Saunan paneelit on haapaa. Saunassa on vähän sellainen 60-luvun tunnelma kuusikulmaisista laatoista ja pystypaneeleista johtuen.Lumppupaperointia koitettiin, mutta arkit eivät pysyneet kunnolla seinässä, joten irrotimme ne lopulta. En tiedä mistä johtuu, mutta epäilen, että kuitulevy imee vielä liikaa liisteriä, joten ajattelimme kertaalleen liisteröidä levyt ennen arkkien laittoa. Lumppupaperi on melko vahvaa tavaraa verrattuna paperitapettiin.
Lumppupaperi on mielestäni todella kaunis, aivan omaa luokkaansa. Jos millä, niin tällä paperointikeinolla saa todella wanhan tuntua taloon. Useammasta ohjeesta olen myös lukenut kassakuittinauhan soveltuvuudesta levyjen saumoihin, mutta meillä nauha ei kyllä toiminut ollenkaan. Päätimme vaihtaa nauhat Domus Classican levynauhoihin, joissa on liimaa mukana. Täällä on siis viime päivinä tehty vähän "turhaa" työtä, mutta opittu taas uusia asioita. Yksi tämän rakentamisen mukava puoli onkin se, että pääsee koittamaan kaikkea mielenkiintoista aivan käytännössä. Arkit ovat niin kauniita, että helpolla en luovuta! :)
Miksi tällaisia arkkeja sitten liisteröidään seiniin. Lumppupaperiarkit on vanhin tapa paperoida seinät. Lumppupapriarkkeja käytettiin 1700-luvulta -1870 luvulle saakka, ennen kuin opittiin valmistamaan tapettia rullissa. Tämän jälkeen yleistyi pinkopahvi ja makulatuuripaperi, ks. http://www.antiikkiverstas.com/harmaalumppupaperilumppukierratyslumppu.
6 kommenttia:

 1. Tulee tosi kaunis! Meillä auttoi - tosin laitoimme vain makulatuuripaperia - kun ensin maalasimme jämäpellavaöljymaaleilla, vaikka minkä värisillä:) ensin puukuitulevyseinät ja sitten vasta liisteröimme kuivuneelle pohjalle paperit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan oli hyvä keino päästä ongelmallisista maalinjämistä eroon! :) Puukuitulevy taitaa olla niin huokoinen, että imee itseensä aika lailla liisteriä tai maalia. Täytynee tehdä ensin kokeiluja pienelle alalle, niin tulee tuntumaa milloin levy on tarpeeksi kyllästetty ja liisterin vahvuus oikea.

   Poista
 2. Meilläkun piti vähän temppuilla, että saatiin paperitapetit puukuitulevyyn. Ihana tuo lumppupaperointi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä, että puukuitulevy ei ole helpoin alusta paperoinnille. Olemme harkinneet lumppupaperointia tuvassa suoraan hirrelle, saa nähdä, kuinka siinä käy. :) Lumppupaperin pinta on kauniin eläväinen.

   Poista
 3. Anonyymi11.6.15

  Kaunista ja niin viimeistelyn näköistä On sulla taitava ja osaava mies. Onko muuttopäivä jo tiedossa? - Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole muuttopäivä tiedossa, muutetaan kunhan alakerta on valmis ja pihaan nurmikko kylvetty. Jos olisi uusi talo kysymyksessä, tässä vaiheessa tulisi nopeasti valmista, muuttopäiviä olisi helpompi asettaa, mutta meillä tehdään nyt hitaita kunnostustöitä (ulko-ovet, vanha kuistin ikkuna, väliovet jne.) Olemme välttäneet aikataulujen asettamisia, tässä jotenkin luonnostaan on aivan erilainen tekemisen meininki. Ajatellaan asioita askel kerrallaan, iloitaan jokaisen pinenkin edistysaskeleen jälkeen. Kun ryhtyy tällaiseen projektiin, tulee valinneeksi vähän kokonaisvaltaisemman elämäntavan. Tämä on myös tällaista oppimista ja uuden kokeilua jatkuvasti. Täytyy olla mielenkiinto tehdä tätä, että jaksaa pitkän ja vaativan rakennusurakan.

   Poista