15. elokuuta 2013

Meidän pohjalaistalo

Vanhat, tunnelmalliset ja elämää nähneet talot ovat vedonneet minuun aina. Unelma omasta vanhasta talosta ei ole koskaan sammunut. Oikeaa taloa ei vain ole tullut vastaan ja niinpä perheemme on ehtinyt asua niin 70-luvun kerrostalossa kuin 2000-luvun modernissa puutalossakin.

Etsimme vuosia mahdollisimman peruskuntoista hirsirunkoista taloa, jonka voisi kunnostaa paikalleen.
Kokonaisen talon siirto todellisena vaihtoehtona alkoi kypsyä mielessämme reilu vuosi sitten kuultuamme tonteista, jotka oli suunniteltu perinnerakentamista varten. Talomme kehikko löytyi tänä kesänä ja samalla viikolla löysimme myös piharakennuksen, jonka hirret jo odottelee kasausta tontillamme.. Katsotaan, mitä tästä saadaan aikaseksi!  

Tuleva talomme purkuvaiheessa.

Piharakennus ennen purkua. Lautarakenteinen osa jää pois.
 
Ensimmäiset hirret tontilla perjantaina 9.8.2013, jihuu!

Monet vastaavat projektit ovat lähteneet siitä, että rakennukselle on ensin haettu purkulupa ja sen jälkeen on tehty ankarasti purkutöitä, dokumentointia ja rakennusosien varastointia. Palkaksi uurastuksesta on saanut usein upeat lankkulattiat, ovet, ikkunat jne. Myös talon tunnelman on saanut aistia ennen purkua.

Meillä molemmat kehikot tulevat valmiiksi purettuina. Piharakennus ehdittiin juuri ja juuri kuvata ja nähdä ennen purkua. Talosta meillä on vain pelkkä kehikko, mutta onneksi runsaasti valokuvia purkuvaiheesta ja yksityiskohdista. Kehikko oli huolellisesti numeroitu ja mitattu. Kiitos siitä purkajille! Vanhojen väliovien ja rakennusosien metsästystä on siis tiedossa. Lankkulattiat tulevat ainakin pääosin uudesta lankusta ja ikkunat myös vanhan mallin mukaisesti teetettyinä.

5 kommenttia:

 1. Iso mutta ihana projekti alkamassa, onnea matkaan! :) Mahtava olla seuraamassa miten tästä rakentuu teille se Oma Koti.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Viivi, kyllähän tämä taitaa olla meille vähän enemmän kuin pelkkä talon rakentaminen. Nautitaan matkalla olosta ja tarinoista, joita väistämättäkin kietoutuu talon ympärille. Ollaan vähän kuin lapset löytöretkellä ja tunnetaan hurjaa iloa jo muutamasta jemmaan saadusta parisataavuotiaasta lattialankkusta. Tervetuloa mukaan seuraamaan! :)

  VastaaPoista
 3. Marke20.8.13

  Vihdoinkin sain tietokoneeni löytämään blogisi! Mahtava rojekti teillä alkamassa kaikin puolin! ;) Ehkäpä meijänkin remontti kohta taasen pääseepi jatkumaan ja vessajono sitä myöten lyhenee! Ihana, ku saa uuven blogin seurattavaksi! :)

  VastaaPoista
 4. Hei! Ihana talo tulee teille! Olemme jo siirtäneet talomme, huomasin että olet löytänyt blogini ja sen kautta läysin tänne! Kiva, nyt voin seurata teitä, kiinnostavaa! :-)

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa seuraamaan! Teillä on kyllä kiva projekti meneillään ja hieno talo tulossa, mielenkiinnolla olen seurannut. :)

  VastaaPoista