1. lokakuuta 2014

Sisäkatto 1800-luvun tyyliin


Odottelemme jo kovasti kattolautojen saapumista. Kattolaudat ovat tuppeensahattuja vaihtelevan levyisiä lautoja. Ajattelimme kiinnittää kattolaudat konetaotuilla vanhantyylisillä nauloilla, jotka ostamme Lundagårdin nettikaupasta. Naulankannan muoto on pieni tärkeä yksityiskohta katossa. Jumiutuneita niskoja taitaa olla tiedossa, kun näitä käsin naputellaan menemään.. :)

Olen tässä pohdiskellut mikä maali kattoon olisi paras. Vaihtoehtoina olisi liimamaali, maitokalkkimaali tai himmeä pellavaöljymaali. Onko kokemuksi näistä maaleista katossa? Voiko liimamaalilla tai maitomaalilla maalattua kattoa kevyesti pyyhkiä kostealla? Olen lukenut, että nämä maalit ei kestä kulutusta tai pesua.


Tämä kaunis katto on Stundarsin museosta.Tämä katto on Ilmajoen Yli-Lauroselan talomuseon yläkerrasta, jota käytetään näyttelytilana. Voisin nähdä, että meidän sisäkatot tulevat maalattuina näyttämään kutakuinkin tältä. En usko, että uusilla kattolaudoilla saavutetaan aivan autenttista tunnelmaa, mutta vaihtelevat leveydet laudoissa elävöittää varmasti kattoa mukavasti.Alakerran porstuakamariin olen suunnitellut myös kattomaalausta sabluunalla.

Kuva kirjasta Lyckan är en gammal gård.


Kuva Lundagård21 kommenttia:

 1. Mä otin ensimmäisestä purkutalosta talteen pinkan vanhoja kattolankkuja, jotka on maalattu ilmeisesti liitumaalilla. Porstasin kesällä niitä hikipäässä puhtaaksi ihan juuriharjan voimin, maali lähti osittain helposti ja muutamien kohtien kanssa jouduin vain luovuttamaan. Että kyllä minun mututuntuma olisi se, että vähän pystyy pyyhkimään. Toki ei kai katto erillistä kosteapyyhintää tarvitse, kunhan saa pölyt pyyhittyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ajattelinkin, että riittää, jos voi kevyesti pyyhkäistä pölyt pois.

   Poista
 2. Meillä mentiin sisäkattojen kanssa siitä mistä aita on matalin :) Valmiiksi maalattua paneelia, mutta sentään ne ovat tasapitkiä ja saumakohtaan tulee päälilauta, kuten joissakin vanhoissa sisäkattomalleissa on. Ehdottoman hienoa, että jaksatte panostaa kattoihin, ne luovat todella autenttisen tunnelman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talonne tyyliin varmasti sopii hyvin kapeampi lautapaneeli. Muistan lukeneeni, että mitä vanhempi talo, sen leveämmät lankkulattiat ja laudat ovat olleet. Minusta tähän meidän jo aika vanhaan talonpoikaistaloon on luontevaa laittaa vähän leveämpää puutavaraa ja ei niin tasaisen huoliteltua.

   Poista
 3. Meillä on maalattu sisäkatto, uuni ja pari seinää maitomaalilla ja ollaan tykätty!! Kestää jonkin verran pyyhkiä kostealla ja aina voi päälle maalata uuden maalin ilman vanhojen poistoa esim. uuni meillä maalataan kerran vuojessa. On todella peittävä maali ja kiva mattapintainen. Suosittelen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedoista! Mekin on tuo uuni ajateltu maalata kalkkimaalilla. Käytittekö maitoa vai rasvatonta piimää? Jälkimmäistäkin olen kuullut käytettävän.

   Poista
  2. Rasvatonta maitoa käytettiin, sementtiä ja pigmenttiä. On aikalailla vastaava maali kuin tuo kalkkimaali.
   Tämä maitomaali on tosi edullinen ja kaunis vaihtoehto

   Poista
  3. Nimenomaan kaunis ja edullinen. Olen nähnyt kalkkimaalilla maalatuja hirsiseiniä, kaunista jälkeä ja halutessaan maalin voi jopa kovalla kuurauksella poistaa kokonaan. Aika kätevääkin!

   Poista
 4. Liimamaali ei kestä kostealla pyyhkimistä. Himmeällä pellavaöljymaalilla saa liimamaalilta näyttävän pinnan, joka kestää paremmin kulutusta. Maalasin sillä esim. täällä http://tuleentuijottaja.blogspot.fi/2014/09/pinko-pahvi.html
  Ihanaa, että jaksatte panostaa kunnolla yksityiskohtiin. Talostanne tulee todella kaunis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annuli sanoistasi, yksityiskohtien tutkiminen ja toteuttaminen on meille mukava ha"harrastus". Liimamaali kuulostaa olevan aika herkkä. Kävin kurkkaamassa blogiisi, se oli mielenkiintoinen! :)

   Poista
 5. Aiotteko todellakin laittaa tupeensahattua lautaa? Ne joutuu laittamaan lomalaudoituksena ja tuollaista käytettiin lähinnä savusaunoissa ja jonkin verran myös savupirteissä.

  Harvoinpa sitä kattoa tulee pestyä, tai pyyhittyä, että siinä mielessä on sama, minkä maalin sinne vetäisee. Liimamaali taitaisi olla autenttisin, mutta sopiiko se tyylillisesti tuppeensahatun laudan kanssa... Joka tapauksessa maalia menee paljon, kun teidän lauta on varmaan höyläämätöntäkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin, että tässä tarkoitettiin tuppensahatulla vain kevyesti päätäkohden kapenevaa höylälautaa, eikä sellaista kokonaista, jossa kaarnatkin ovat tallella?

   Poista
  2. Juuri näin, kuten Pömpeli tässä mainitsikin. Laudat ovat siis tuppeensahattuja, höylättyjä ja särmätty puun muodon mukaan latvasta kapeammaksi ja tyvestä leveämmäksi.

   Poista
 6. Tää autenttisuuteen pyrkiminen nauloja myöden on niin ihanaa seurattavaa <3

  VastaaPoista
 7. Taina, tämä oli tosi mukava kuulla! :)

  VastaaPoista
 8. Koristemaalaussuunnitelmille täysi kannatus! Uskon, että sopisi teille tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua on koko ajan enemmän alkanut kiinnostamaan nuo koristemaalaukset ja erinlaiset maalausmenetelmät ja odotan innolla, että pääsen niitä opettelemaan ja kokeilemaan! Ja kun niitä on tässä talossa ollut alunalkaenkin, niin minusta on mukava siinäkin mielessä tehnä niitä muistuttamaan talon historiasta ja omaleimaisuudesta.

   Poista
 9. Meillä päädyttiin Ottosonin matvit -pellavaöljymaaliin. Saa käydä lopputulosta katsomassa, jos ohi ajelette.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on kulkua sinne päin, niin tullaan käymään. Me ostettiin kokeeksi Ottosonin pellavaöljymaalia ja maalattiin leikkimökin ovi sillä ja hyvältä maalilta vaikutti.

   Poista
 10. Mukava lukea postaustasi ja muiden kommentteja, kun meilläkin on katon ja toki seinienkin maalaus mietinnässä. Aina on kiva saada vinkkejä ja kokemuksia, jotka auttavat oman päätöksen teossa. Oi, sabluunamaalaus kattoon kuulostaa upealta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä blogit onkin hyvä tapa jakaa kokemuksia ja vinkkejä :) Ajattelin, että jossakin katossa olisi mukava olla kattomaalaus. Tykkään, kun tämän talon tyyliin sopii nämä maalausjutut, pääsee kokeilemaan niitäkin. ;)

   Poista