16. helmikuuta 2015

Kylpyhuoneen laatoitusta


Meillä on päässyt kylpyhuoneen lattian laatoitus hyvään vauhtiin. Myös kuistin portaikon alle tuleva vesipisteellinen komero on laatoitettu. Laitan lisää kuvia, kun saadaan laatoitus tehtyä ja lattia saumattua. Nyt laatoissa on niin paljon pölyä, ettei niistä oikein vielä selvää saa. Laatat ovat Pukkilan Natura -sarjan laattoja, herättävät varmasti monissa nostalgisia muistoja vuosikymmenien takaa. :)




 



6 kommenttia:

  1. Anonyymi16.2.15

    missäs putkien korotusvalut? Ei pitäisi tuollaisena mennä kvv tarkastuksista läpi

    VastaaPoista
  2. En oo mikään vedeneristysekspertti, mutta aattelin samaa, että eikös tuo ole potentiaalinen kosteusvaurion paikka?

    Mutta se unohtaen tuo laatoitus on kyllä mukavan retro!

    VastaaPoista
  3. Edellisessä talossamme (valmistui 2010, valmistalopaketti) ei ainakaan vaadittu korotusvaluja. Korotusvaluissa, kuten muissakin rakennuskäytännöissä voi olla paikkakuntakohtaisia eroja.
    Toiseksi suojaputkien päät teknisessä tilassa pitää olla alempana kuin käyttökohteessa (patterit, hanat yms.) jolloin mahdollinen vuotovesi suojaputkessa tulee teknisessä tilassa esiin ja valuu lattiakaivoon. Jos tehdään korotusvalut, niin suojaputkien pää nousee vain ylemmäksi jolloin varsinkin patteriputkien kanssa tulee ongelmia tuon edellämainitun asian kanssa.

    Tässä vielä otteita rakennusmääräyskokoelmasta kyseisestä asiasta.

    8.1.1.5
    Teknisessä lattiakaivolla varustetussa tilassa vesilaitteet ja lämmön tuotto- ja siirtolaitteet sekä putkistot sijoitetaan lattiakaivoon nähden niin, että vuodon sattuessa vesi pääsee haittaa aiheuttamatta lattiakaivoon. Lattia kallistetaan kaivoon päin ja lattiaan suositellaan tehtäväksi vedeneristys.
    8.1.1.6
    Lattian vedeneristyksen putkiläpivientien tai vastaavien muiden läpivientien kohdalla vedeneristyksen reuna
    korotetaan ja tiivistetään putkeen vedenpitävästi.

    VastaaPoista
  4. Lisään vielä, rakennusmääräyskokoelmasta ei siis löydy mainintaa korostusvalun pakollisuudesta. Putkienläpivienti kehotettaan tekemään juuri näin kuin tässä meillä on tehty. Piharakennuksessa korotusvalu tehtiin, koska putkia tuli määrällisesti paljon ja valulla ne saatiit siististi "kasaan".

    VastaaPoista
  5. Tuon mukaan siis riittäisi, että vain vedeneriste nousee ylös?

    Heh, vai "lattiaan suositellaan tehtäväksi vedeneristys..." Suositellaan? :D

    Mutta syy, miksi tätä kommentoin on se, että silmääni pisti tuo veden mahdollinen pääsy laattojen alle, olkoonpa siellä sitten vaikka vedeneristyskin. Mutta jos vesi pääsee laattojen alle, ei se sieltä kyllä pois tule, kun laatat ovat yleensä lasitettuja, tai ainakin erittäin huonosti kosteutta läpäiseviä.

    VastaaPoista
  6. Kyllä riittää, mieheni, joka on vedeneristyskoulutusenkin käynyt, on näitä rakennustyömaita käytäntöineen kymmenen vuotta nähnyt. Tilasta riippuen korotusvalujakin tehdään. Vesiputkethan kulkevat tuolla suojaputkissa. Jos vesipukeen tulee vuoto, se vuotaa suojaputkeen. Vesi tulee suojaputkea pitkin tilaan, jossa on vedeneriste lattiassa ja lattiakaivo. Tämähän on erittäin varma keino estää vasivahinko, kun vesivuoto pääsee poistumaan lattiankaivon kautta pois. Meillä on kaikkien vesipisteiden yhteydessä lattiakaivo juuri tämän vuoksi, keittiöönkin on valettu pieni vesieristetty alue altaan ja tiskikoneen alle.

    Laattojen ja vedeneristyksen välissä oleva laastihan kostuu normaalissa käytössä suihkutilassa eli kosteus pääsee aina laattojen alle, sen vuoksihan esim. kosteusmittausta ennen pitää suihkutilaa olla käyttämättä useampi vuorokausi, jotta kosteus ehtii kuivua laattasaumojen kautta. Vedeneristys tässä on siis se tärkein, joka estää kosteuden pääsyn rakenteisiin. Vaikka laatat ei läpäisisi kosteutta, ei laattasaumakaan ole vedenpitävä.

    VastaaPoista