21. marraskuuta 2014

Värikokeiluja


Meillä on nyt sovittuna villanpuhallus ensi viikon maanantaille.  Sen jälkeen saa lattiat paperoida ja lattialankut asentaa ja laittaa lämpöjä päälle alakertaan. Minulla on oksalakat ja kattomaalit odottamassa, jospa muutaman viikon kuluttua pääsisi jo maalaamaan.

Eilen kävin talolla pitkästä aikaa päivänvalon aikaan. Mies oli siivonnut talon villanpuhallusta varten perusteellisesti. Tunnelma on joka kerta jollakin tavalla pysäyttävä, talossa on uskomattoman hiljaista ja levollista. Vanha yksinkertainen pohjaratkaisu on selkeä ja rauhallinen. Olen hiljalleen antanut itselleni luvan alkaa odottamaan taloon muuttamista. Tuntuu ihmeelliseltä, että saamme joskus oikeasti asua tuossa merkillisessä talossa. :) 

Seinien maalaus ja pintakäsittely ei vielä pitkään aikaan ole ajankohtainen, mutta olen jonkin verran haudutelut värimaailmoita mielessäni. Tuvan kohdalla minulla on ollut kaksi vaihtoehtoa mielessä. Toisen vaihtoehdon värimaailma on haettu pienestä sabluunamaalauksen palasesta, joka löytyi talomme hirsistä. Meillä ei täällä vuokrakodissa ole luonnonvaloa enään juurikaan, värit vääristyvät, mutta ei välitetä siitä.





Toinen vaihtoehto tuvan värimaailmaan olisi lämmin punertava sävy, jonka päälle voisi tehdä roiskemaalausta. Monessa museossa olen nähnyt näitä seiniä ja ihastunut lämpimään tunnelmaan. Sekoittelin poltettuun terraan okrankeltaista pigmenttiä ja löysin mukavan sävyn. Tämän värin kanssa rintapaneeliin kävisi niin monenlainen sävy, se voisi olla vihreään tai siniseen taittava harmaa, myös tämä kuvassa näkyvä umbranharmaa sellaisenaan sopii minusta hyvin. Kuva vääristää punaisen kylmemmäksi, se on enemmän alla olevan kuvan mukaan tiilenpunertava.






Alakerran porstuakamarin sabluunamaalauksen pohjaväriksi ajattelin sinivihreää, rintapaneeliin umbranharmaata.  Satuin löytämään taidetarvikkeistani bigmenttejä, joten sekoittelemiseksihan tämä maalikokeilu meni. Maalailin pieniä laudanpaloja, niitä on hyvä kuljetella paikasta toiseen ja kokeilla vanhojen huonekalujen  kanssa yhteen.

 


Tilasin aiemmin Antiikkiverstas Wilmasta sabluunavihon. jossa oli muutamia malleja. Muokkasin omaa sabluunaani varten tuota Kristoffers farstu -tapettimallia.  Malli on sellaisenaankin kaunis, mutta kuvio on niin pallomainen, että tein siitä vähän soikeamman. Yksinkertaistin myös sitä niin, että selviän kahdella värillä ja sabluunalla kolmen sijaan. Saa nähdä, miten tästä selvitään näin ensikertalaisena.. Vihon mukana tuli myös sabluunakalvoja. Teimme lasten kanssa pienen sabluunan ja hyvältä ja kestävältä tuo muovi vaikutti. Helppo pestä käytön jälkeen.

Mies vähän kauhistelee näihin kuluvaa ajan määrää. Minä en odotakkaan, että nämä tulisi hetkessä valmiiksi, sabluunakuvioita voi tupsutella, vaikka vuosien päästä. Riittää, että ennen muuttoa on pohjamaali maalattuna. Minulla on valtavasti näitä "jatkojalostusideoita" mielessä, mutta käsillä tekeminen vie aikaa, joten en oikein edes osaa ajatella, että talomme olisi koskaan aivan valmis.

Olisi ollut mukava osallistua jollekkin kurssille, jossa olisi opeteltu sabluunamaalausta, mutta en ole ainakaan vielä löytänyt mitään sellaista kurssia, niin päätiin opetella itsekseni. Tässäpä vinkki teille konservaattoreille sekä restauroijille, kurssejanne harrastajille vaikkapa kansalaisopistoon kaivattaisiin monipuolisemmin eri aiheista! :)
 


 
Keltaisesta löysin ihanan sävyn. Olen ajatellut sutia tuota maalia paikkaan, jota en vielä kerro, jotten liikaa järkyttäisi teitä näillä kummallisilla värimaailmoillani. ;)




Siniset sävyt on vielä koittamatta, niitä meillä ehkä näkyykin enemmän huonekaluissa kuin seinäpinnoilla tai listoissa. Kuistin lattia, joka maalataan, voisi tulla kyllä siniharmaalla sävyllä.



Värien ajatteleminen näin harmaaseen vuodenaikaan on oikein piristävää! :)



12 kommenttia:

  1. Rauhallisia ja rauhoittavia värejä nuo kaikki. Stundarsin museokylässä on kunnostettu vanhaa rakennusta, joka on tuotu Vaasan keskustasta ja sinne osallistujat olivat tehneet sabluunoilla kuvioinnin seinään ja samalla heille oli siis tuota tekniikkaa opetettu, eli siellä on jonkinlaista kurssia joskus ollut. Jos Stundars ei ole tuttu paikka, niin kannattaa ehdottomasti pistäytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pari kertaa käynyt Stundarsissa, se on upea paikka. Kuulin, että siellä on joskus ollut joku Ruotsista pitämässä kurssia sabluunamaalauksesta. En ole ainakaan rakennusaikana huomannut, että sellaista olisi uudestaan järjestetty. Tykkään perinneväreissä juuri siitä, kun ne on rauhallisia, vaikka olisivatkin voimakkaita. Näitä on mukava päästä koittamaan.

      Poista
  2. Ei ole ollenkaan kummallinen värimaailma. Upeita värejä nuo kaikki. Mielenkiinnolla odotan maalattuja huoneita. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu, ettei ole kovin tavallista valita tällaisia värejä nykyaikana kotiinsa. Niin musta-valko-harmaa -akselilla nuo nykykodit tahtoo olla väritetty. Ainakin kun katsoo myyntiin rakennettuja uusia omakotitaloja.

      Poista
  3. Mietin jo itsekin ennen juttusi loppuun pääsemistä, että onpa mukava lukea väreistä tällaiseen vuodenaikaan :). Nämä yhdistelmät näyttävät kaikki todella harmoonisilta, joten kyse on viime kädessä teidän mieltymyksistänne - kaikki mielestäni käyvät.

    Sabluunamaalaukseen menee aivan varmasti paljon aikaa, mutta mitä sitten? Jos siitä pitää, pikkuhiljaa tekemällä ja hauskana harrastuksena siihen suhtautumalla voi ottaa asialle ihan rauhassa aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin ajatellut, ettei näitä kaikkia ehdi millään toteuttaa ennen muuttoa tai muutto venähtäisi kyllä melko kauas tulevaisuuteen.. Mutta harvoin tällainen talo täysin valmiiksi kovin nopeasti tuleekaan. Kyllähän tämä talo taitaa enemmän olla tällainen elämäntapajuttu. ;)

      Nyt alkaa tuntua, että värit asettuvat mielessä jo kutakuinkin kohdilleen, ihania vaihtoehtoja, kun olisi vaikka kuinka paljon.

      Poista
  4. Aikoinaan pari vuosikymmentä sitten maalasin kotona myöskin sabluunoilla koristeltuja seiniä. Taustamaalin ohensin ja hiersin rievulla utuisen näköiseksi.
    Tein kokeiluja niin tästä taustan "kuvioinnista" kuin sabluunoiden rytmittämisestä ihan kipsilevyn kappaleille (sulta ei taida kipsilevyä löytyä). Niitä sitten mallailin seinille, ennenkuin kuin uskalsin tositoimiin ryhtyä.
    Kaikkea ei tosiaankaan tarvitse saada kerralla valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Merja, mulla on suunnitelmissa tuo ihan sama juttu, aion kokeilla ensin kipsilevylle noita kuvioita. Näkee myös samalla kuinka pohjaväri pelaa yhteen sabluunakuvioiden kanssa. Hmm, kuulostaa mielenkiintoiselta tuo maalin hiertäminen. Voin kuvitella, mitä tarkoitat utuisuudella, varmasti kauniin näköinen lopputulos.

      Poista
  5. Jenni Kälviältä23.11.14

    Nyt syksyllä olisi ollut Rakennusperinteen Ystävien Iso-Puolalassa koristemaalauskurssi. Kovasti olisi minuakin houkuttanut osallistua mutta ei antaneet aikataulut myöten...

    Löysin vielä netistä linkin mitä vkl olisi sisältänyt:
    https://www.facebook.com/events/680344282051357/?source=1
    Pitää vinkata, että järjestävät ensi vuonna kurssin uudestaan. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Hauska, kun satuit jättämään kommentin. Vasta ajattelin taloprojektianne. Teille tulee sinne erityisen hieno talo. :)

      Poista
  6. Tosi kauniita värejä, harmoonisia yhdistelmiä. Tulee lämmin olo.

    VastaaPoista