24. marraskuuta 2015

Kolinaa yläkerrassa



Eilen oli hieno hetki, kun aurinko pitkästä aikaa paistoi hetken. Maisema oli niin talvinen. Ja mikä valo niin sisällä kuin ulkona! Minun marrasväsyistä mieltä tämä ainakin kummasti piristi.



 
Yläkerrasta on parina iltana kuulunut kolinaa ja pauketta. Lattian peperointia on aloitettu, tästä se taas lähtee.. Tässä kuvassa näkyvä tila on tuosta takajulkisivun lyhdystä, siihen tulee pieni makuuhuone.





Yläkerta on tiloiltaan aika mielenkiintoinen. Tupien päälle tulee kaksi suurta makuuhuonetta, kuistin päälle ja takalyhtyyn kaksi pientä. Jätämme hirret näkyville näihin isoihin huoneisiin. Aula ja pienet huoneet laudoitetaan ja ehkä johonkin tilaan tulee myös tapettia.




Piharakennus on vielä melkoinen tilkkutäkki, mutta tärkein ehdittiin tekemään ennen talven tuloa. Nyt ei pääse lumi sisätiloihin.





14. marraskuuta 2015

Inspiraation pyörteessä



Olemme aina välillä miettineet osaisimmeko tehdä lankuista yksinkertaisen ruokapöydän keittiöön. Mutta aina on ollut jotakin kiireellisempää tekemistä ja pöydän teko on jäänyt. Pitkän aikaa olenkin selaillut myyntipalstoja siinä toiveessa, että löytäisin pöydän valmiina, mutta turhaan. Vanhat hyväkuntoiset talonpoikaiskalusteet maksavat täällä maltaita, eikä kunnostamisellekaan ole nyt aikaa eikä liioin tiloja.

Eilen mies tuli kotiin töistä ja tuumasi heti ovella, että tänään voisin tehdä meille pöydän. Inspiraatio oli päässyt puremaan oikein kunnolla, kun hänellä oli heti niin hirveä kiire päästä rakentamaaan pöytää. Miehen isnspiraation puuskassa on se hyvä puoli, että silloin tapahtuu ja nopealla tahdilla, eikä hommaa keskeytetä ennen kuin se on valmis. Ulkorakennuksessa paloikin valot iltamyöhään ja kuviosaha vonkui kilpaa myrskytuulen kanssa, mutta lopputuloksena saimme kuin saimmekin pöydän keittiöön! Minulla  on vähän pöllähtänyt olo, kun pöydän metsästykseni päättyi yhtäkkiä ja yllättäin täysin toiveitteni mukaiseen pöytään. Pöytää täytyy vielä vähän hioa ja viimeistellä. Nyt pitäisi myös miettiä, miten tämä käsitellään?

Kansi on tehty kolmesta lankusta, kannen koko on 80 x 240.








10. marraskuuta 2015

Sumuisen aamun kuvia



Aamu valkeni täällä sumuisena ja kosteana. Koululaisen ja eskarilaisen lähdettyä, nautimme pikkupoikien kanssa vielä isänpäiväkakkua ja minä hörpin tietenkin kuumaa kahvia. Tähän vuodenaikaan tarvitaan paljon kynttilöitä ja kuumaa juotavaa, ettei maailman koleus ja pimeys pääse puremaan.

Kiireisen viikonvaihteen ja maanantain jälkeen tähän aamuun oli kuitenkin mukava herätä, kun koti oli siisti. Sen vuoksi tuli muutamia kuviakin räpsittyä. Erityisesti eteisen järjestäytyminen tuo iloa, vanha kylmänvihreä kaapinrotisko sai siirtyä piharakennukseen uuden puunaulakon tieltä. Nyt on mukava, kun näkee kunnolla tilasta toiseen. Minusta vanhoissa rakennuksissa viehättävää on näkymät, jotka syntyvät jonomaisesta huonejärjestyksestä, eli niistä epäkäytännöllisiksi haukutuista läpikulkuhuoneista. :)




Naulakkoon on nyt nosteltu roikkumaan kaikenlaista sekalaista tavaraa ja alapuolelle kaikki vanhat ja kauhtuneet nahkakenkäni, joissa on vielä pihalta kantautunutta rapaa päällä. :D Mutta mikä paikka tämä onkaan vaihtuvien vanhojen tavaroiden esille ripustamista varten. Pian siihen saadaan ripustaa myös jouluaiheisia koristeita. Naulakon alle olisi mukava löytää vielä vanha penkki.








Maalinrapsutusurakkani on taas vähän edennyt ja voiton puolella jo ollaan. Olen asettanut itselleni ensimmäisen kerran aikataulunkin, jouluun mennessä väliovet saavat olla maalauskunnossa.






Olenkohan esitellyt tätä pikkuruista tuolia, joka on ehdoton silmäteräni huonekaluistamme. Minulta kysyttiin, onko minulla jotakin huonekalua, jonka ehdottomasti haluaisin. Äkkiseltään en osannut mitään aivan ehdotonta sanoa, mutta jälkikäteen tuli vain mieleen, että tästä en kyllä osaisi ainakaan luopua! Kiitos T, kun sain ostaa tämän. :)




Piharakennuksen ovet ja luukut sai samanlaiset vuorilaudat, kuin niissä alunperin olikin. Piharakennushan tuli meille pikavauhdilla ja valmiiksi purettuna uudisrakennuksen tieltä. Onneksi saimme sentään ovet mukaan.






5. marraskuuta 2015

Piharakennuksen ovet



Piharakennuksen ovia ja luukkuja on saatu paikoilleen. Ovet ovat alkuperäiset ja kohtuullisen hyvässä kunnossa. Harmi vain, että ne on jossakin vaiheessa maalattu kamalalla lateksimaalilla, joka on hyvin hankalasti poistettavissa rosoisesta pinnasta. Välillä jo harkitsimme uusia ovia, mutta vanha paneeli on niin kaunista, että päätimme jaksaa maalinpoistourakan. Piharakennuksen ja ovien maalaus onkin sitten seuraavan kesän hommia. Hetki sitten meillä oli varastot pullollaan vanhoja ovia, joita raahattiin vielä muuttojen mukana paikasta toiseen. Huh hei, nyt ne alkavat olla paikoillaan, helpottava ja palkitseva tunne!









2. marraskuuta 2015

Jugendia, keskiaikaa ja Vanhaa Raumaa



Täällä on kotiuduttu pieneltä reissulta Turun seudulta. Saimme olla mittomassa kaunista jugendtaloa rakennuspiirustuksia varten. Miten mukavaa onkaan astua vanhoihin rakennuksiin, jotka eri tavoin viestivät oman aikakautensa tyylipiirteistä. Ja miten mukavaa onkaan jutella vanhoihin taloihin hurahtaneiden ihmisten kanssa, jotka keskellä kaoottistakin purkutyömaata näkevät selvän vision tulevasta kodistaan, iloitsevat madallettujen kattojen alta löytyneestä huimasta huonekorkeudesta ja alkuperäisestä katosta valtavine koristelistoineen. :)

Koska Turkuun liittyy paljon muistoja ja kaksi vanhinta lastamme on myös syntynyt siellä, jäimme tietenkin samalla päiväksi katselemaan tuttuja paikkoja. Halusin näyttää lapsille Turun linnan ja siellähän vierähti muutama tunti. Ihmeen hyvin lapset jaksoivat kiertää läpi suuren linnan, pieninkin halusi itse kiivetä lukemattomat portaat ylös ja alas. Kotimatkalla kävimme vielä ajaa hurauttelemassa ympäri Vanhaa Raumaa ja sinne täytyy kyllä ehdottomasti vielä palata paremmalla ajalla.



Turun linnan sisääntulo oli yhtä vaikuttava kuin ennenkin.









Valeikkunarivistö Vanhasta Raumasta.


Huh, miten tiivis reissu meillä olikaan ja täynnänsä historian havinaa. Oli kyllä mukava palata taas kotiin. Talo seisoi niin vakaana ja jylhänä kirkkaan tähtitaivaan alla, että kotipihaan päästyämme hetken taas seisoimme vain katselemassa sitä. :)

Pikkuhiljaa olemme myös kääntäneet ajatuksia yläkerran rakentamiseen, toivottavasti saan siis kirjoitella siitä seuraavia postauksia. Luultavasti rakennamme yläkerran vaiheittain, jotta saamme mahdollisimman pian pari huonetta käyttöön. Muutama "pieni" projekti on kuitenkin tehtävä ennen yläkertaa, nimittäin ovet ja luukut piharakennukseen.