29. maaliskuuta 2015

Rintapaneeleiden maalausta ja keittiökaappeja


Heti kun saimme talon siivottua ylimääräisistä laudoista ja lankuista, täyttyi se uudelleen keittiön kaappeihin käytettävistä paneeleista, puulevyistä ja  lattialistoista. Sitähän tämä rakentaminen on, aina uusi kaaos aluillaan, kun edellisestä on selvitty. :)

Laitanpa muutaman kuvan tänne tuvan maalatuista rintapaneeleista. Sekoittelin maalin harmaasta umbrasta ja luonnonvalkoisesta mattapellavaöljymaalista. Valitsimme tuvan rintapaneeleihin ja karmilistoihin neutraalin sävyn vastapainoksi paperoitavien seinäosuuksien ja kattolistojen väreille ja kuvioille. Tupaan emme halua hämyistä savupirttitunnelmaa vaan valoisan ja lämpimän ja hieman koristeellisenkin ilmeen.





Naulankannat ovat pieni tärkeä yksityiskohta peneloinnissa.



Nautin kyllä näistä maalaustöistä tosi paljon, on ihana nähdä, miten tilat pala palalta muotoutuvat lähemmäksi mielikuvaa valmiista lopputuloksesta. Toinen mukava homma on myös saatu aluille. Mies on aloittanut keittiön kaapistojen rakentamisen. Näihin korkeisiin kaappeihin tulee integroitava pakastin ja jääkaappi.





Paneloitua kaapin kylkeä.



Minun osuus tästä urakasta on jälleen maalaaminen. Tähän asti olenkin maalaillut talon vaaleita osuuksia, kattoja ja rintapaneeleita, mutta väripalettiin on keittiön myötä tiedossa energistä ja iloista väriä.




Koemaalattua jalkalistaa. Tätä sävyä on helppo taittaa vähän tilasta riippuen siniseen tai vihreään. Tähän olen sutinut samaa harmaata kuin rintapaneeleihin.





25. maaliskuuta 2015

Kevätsiivousta ja listojen valintaa


Kevät paljasti pihamaan sotkuisuuden, piharakennukseenkin oli kertynyt talven aikana kunnon rytökasoja! Monta iltaa on raivattu pihaa, piharakennusta ja taloa, viety kaatopaikka kuorma ja pilkottu puutavaraa polttopuiksi. Ylimääräiset lankut roijattiin yläkertaan, mikä ei ollut kovin yksinkertainen asia, kun lankuilla on mittaa reilut kuusi metriä.

Huh hei, tulipa tämäkin tehtyä, lankkujen kantajille kuuluu siitä suuri kiitos! Nyt alkaa olla paikat sillä mallilla, että sähkömieskin saisi tulla töihin. Ilo on myös puuhastella talossa, jossa vihdoinkin pääsee täysin esteettömästi kulkemaan huoneesta toiseen!

Keittiönkaappien paneelit ja jalkalistat saatiin tänään. Kaikenlaisten listan pätkien kanssa onkin kuljettu ympäri taloa.. hienoja vaihtoehtoja on valtavasti, päättääkin pitäisi joskus. :) Vinolistaa tulee tupaan, eteiseen ja välikamariin. Hieman koristeellisempaa ajattelimme valita niihin tiloihin, joissa on kaapistoja, kuten keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Koristeellisesta kattolistasta tulee osa kaappikokonaisuutta.






Sahalta saamamme jalkalistan palanen näytti hurjan massiiviselta vuokrakodissa, mutta talolle se oli heti luontevan näköinen. Korkeutta listalla on 140 mm.




Miehen tekemä koepala tuvan kattolistaksi. Tupaan laitamme tällaiset yksinkertaiset vinolistat, joihin voi tehdä koristemaalausta.



Karmilistaa.



Kylpyhuoneen valkoiset seinät saa vielä uuden sävyn. Todettiin, että helmikuun pimeänä iltana kiireessä valittu sävy on liian kolkko. Onneksi muut maalaustyöt ajoittuu nyt kevääseen, valoa alkaa riittämään pitkälle iltaankin.





22. maaliskuuta 2015

Pohjalaistalot -rakenteet ja kunnostaminen -kurssi


Vuosi sitten mainitsin täällä blogissa kaksipäiväisestä pohjalaistalokurssista, johon myös osallistuin. Kurssi järjestetään nyt uudelleen 10.4.-11.4. 2015 Etelä-Pohjanmaan opistolla. Ilmoittautuminen 31.3. mennessä. Viime vuonna luennoitiin mm. pohjalaistalojen arvoista, historiasta ja tyylipiirteistä jne. Tänä vuonna kurssi painottuu enemmän rakentamiseen ja kunnostamiseen. Mielenkiintoiseen ohjelmaan voit tutustua täällä. KLIK!


Kuva viime vuoden tutustumiskohteesta Kauhajoen kotiseutunuseosta.


Toisen päivän tutustumiskohteista löytyy kaksi paikalleen kunnostettavaa taloa, toinen pohjalaistalo ja toinen kaupunkitalo, uudesta hirrestä rakennettu pohjalaistalo ja siirretty pohjalaistalo (meidän talo). Suosittelen kurssia kaikille vanhoista taloista kiinnostuneille sekä kunnostusta suunnittelevalle tai vasta projektista haaveilevalle.

Viime vuoden perusteella voin sanoa, että kurssi oli todella mielenkiintoinen ja ohjelma hyvin ja monipuolisesti laadittu. Vaikka kurssi kulkee pohjalaistalo nimikkeellä, niin samat korjauskäytännöthän soveltuu jokaiseen vanhaan hirsitaloon. :)


18. maaliskuuta 2015

Rintapaneelit


Alkuviikosta saimme rintapaneelit talolle ja mies on saanut niitä jonkin verran jo laitettua tupaan. Olen näitä mielessäni malttamattomana odotellut. Minä, kun olen tykästynyt noihin oikein leveisiin vaakasuuntaisiin paneeleihin, jotka yhdessä kuurilattian kanssa huokuvat menneiden vuosisatojen tunnelmaa. Mikäli oikein olen ymmärtänyt näitä on esiintynyt 1700-luvulla ja 1800-luvun alkupuolella.

Lattioiden maalaaminen yleistyi 1800-luvulla, joten kuurilattia yhdistettynä näihin rintapaneeleihin vie ajatukset melko kauas menneeseen. Minusta meillä on nyt hieno tilaisuus tehdä kuurilattia, kun meille tuli uudet lattialankut. Sillä vanhat lankut ovat melkein poikkeuksetta maalattuja.

Kestää kuitenkin vuosia, että uudet lankut saavuttavat kuurilattialle ominaisen pinnan. Ajattelinkin, että pitää hyödyntää vielä kalustamatonta tilaa ja kuurata ainakin pariin otteeseen lattiat ennen muuttoa, jotta kova likaa hylkivä pinta saavutettaisiin nopeammin.




Ajattelimme, että kolmella laudalla pääsemme ikkunan alle, mutta nämä laudat ylitti odotukset ja vain kaksi lautaa tarvitaan päällekkäin. Lautojen keskileveyden täytyy siis  olla liki 35 cm. Kiinnitimme laudat konetaotuilla nauloilla. Vielä pitäisi kehitellä jokin lista noiden paneeleiden päälle.




Löysin vielä tällaisen kuvan, jossa on vähän matalempaa ootrattua rintapaneelia. Nämäkin voisi käsitellä niin monella tavalla..


Kuva täältä




16. maaliskuuta 2015

Eteisen kaappi


Kävimme katsomassa lasten kanssa eteisen kaappia, jonka mies lauantaina rakenteli. Kaappi on samanlainen, kuin kuistissakin eli höylätystä laudasta tehty. Keittiön ja kylpyhuoneen kaapit teemme helmipaneelista. Saan taas lisää maalaustöitä, mukavaa! Se aina tietää sitä, että koko ajan mennään lähemmäs valmiimpaa lopputulosta. Näitä kaappeja tässä sitten riittääkin, kylpyhuoneeseen ja keittiöön tehdään seuraavaksi..




 


Voitte vain arvata, miten pölyisiä ja muraisia kamppeita meillä on, kun kotiin selviämme. Pyykkikone saa laulaa usein ja hartaasti. Pojat lähtevät taas mielellään talolle rakentelemaan.




Minä nautin aurinkoisesta tuvasta, joka on muuttunut harmaasta ruskeaksi. Mies aloitti hirsien tilkitsemisen pellavariveellä tuvassa. Siinäkin oma hommansa, mutta tehtävä sekin.




14. maaliskuuta 2015

Kylpyhuoneen seinät ja kuistin kaappi


Nyt on ollut taas kiireistä tämä elämä, enkä ole oikein ehtinyt päivittämään pitkään aikaan talokuulumisia. Talolla mieli aina rauhoittuu, vaikka minkälaisen kiireen keskeltä piipahtaisi käymään. Tänään vain istuskelimme miehen kanssa tuvassa ja mietimme, mistä pysähtynyt jopa unettavakin tunnelma tupaan syntyy.. ah tuli kyllä jo niin kaipaus omaan tupaan!!

Kylpyhuoneen seinät on monen tasoituksen, hionnan ja maalauskertojen jälkeen saatu valmiiksi ja lattialaatoitukset saumauksineen myös. Jos joku muistaa vielä kylppäri suunnitelmani, niin meillähän oli ajatuksena maalata tuollainen raita tuonne lattianrajaan. Valo ei oikein nyt riittänyt kuvaukseen, mutta jos näistä vähän selvää saisi.






Lattiaa en ole voinut kuvata sillä se on ollut suojattuna pahvin alle ja pysyykin vielä toistaiseksi siellä katon maalauksen ajan. Tänään vähän raotimme teippauksia ja kurkistimme lattiaa.  Katon maalaamme pellavaöljymaalilla, joten kovin nopeaa ei ole valmista pintaa odotettavissa. Jännä nähdä, miltä kokonaisuus sitten listojen ja kalusteiden kanssa näyttää..

Kuistiin on rakennettu lautakaappi, joka on myös pohjamaalattu. Pitäisi löytää jokin kiva salpa vielä tuohon oveen. Katto ja lattialistat tuo sitten vähän näyttävyyttä tähän muutoin karuun kaappiin. Olenkin tässä miettinyt, miten karulta tämä meidän tekeminen näyttääkään! Kaikki on niin leveää, epätasaista ja ronskia. No ainakin koristemaalaukset, listat, ovet ja keittiönkaapit tuovat vähän koristeellisuutta tähän matalaan majaamme. :D




Tuvan hirret on pesty ja rintapaneeleiden pitäisi ensi viikolla olla noudettavissa sahalta. Niitä sitten seuraavaksi laittamaan. Uunin maalausta olen myös vähän suunnitellut. Taas pääsee kokeilemaan uutta maalia. Saa nähdä, kuinka onnistuu maalaaminen tuolla maitomaalilla.


8. maaliskuuta 2015

Pellavaa



Kävin ystäväni kanssa naistenpäivän kunniaksi Antiikkimessuilla. Eipä tuolta tyhjin käsin voinut kotiin lähteä, vaikka mitään erityistä en lähtenyt etsimään. Heti ensimmäisessä kojussa odotti kaksi aivan priimakuntoista paksua, vanhaa ja harvinaisen pitkää pellavalakanaa upeilla pitsireunuksilla.






Ja samaan teemaan liittyen löysin pellavasta ja vuodevaatteista kertovan kirjan upealla kuvituksella varustettuna.










Olen aiemmin luottanut vanhoihin puuvillalakanoihin, joita olen saanut jonkin verran äidiltäni ja tiiviiseen satiinipuuvillaan, mutta nyt olen löytänyt myös pellavan vuodevaatteisiin ja ihanampaa materiaalia en kyllä tiedä!





6. maaliskuuta 2015

Tuvan hirsien pesua


Olen aloittanut hirsien pesun tuvassa, harmaan kerroksen alta on kuoriutunut kauniit ruskeat hirret. Olen pessyt ennenkin vanhoja hirsiä, mutta en koskaan näin likaisia!! Pesuun käytin pellavaöljysuopaa, joka taitaa tästä lähtien olla melkein ainoa meillä käytettävä puhdistusaine. Kuvassa näkyy pestyä seinää oikealla ja harmaata likaista seinää vasemmalla.




Onko nämä samoja hirsiäkään. Työ ei ole mieluisinta, mutta sitäkin palkitsevampaa. Odotan, että pääsen taas jatkamaan jynssäystä ja saan nähdä tuvan vihdoin puhtaana.




Kylpyhuone alkaa pian olla maalauskunnossa. Sauna saatin viime viikonloppuna miehen veljen avustuksella paneloitua. Pohjamaalauksia on tehty kuistissa ja keittiössä lautaseiniin. Kaikin puolin on sellainen mukava tunne, että hommat taas etenee.. :)
 
Ja yksi viikko jälleen lopuillaan, mukavaa viikonvaihdetta kaikille!